Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Élhető város sok száz millió forintért

Sopron - Közel egymilliárd forintot költ Sopron évente arra, hogy működhessen a város, legyen közvilágítás, rendezettek legyenek a parkok, tiszták az utcák működjenek a szökőkutak. Olyan szolgáltatások ezek, amiért nem fizetünk, de bármelyik hiánya problémát, esetleg felháborodást okozna.
Sopron a településszociológusok szerint az élhető városok közé tartozik. Nagyságrendje, fekvése, kultúrája sokak számára vonzó. Ahhoz azonban, hogy a mindennapi élet kellemes legyen, sokan dolgoznak a háttérben, és sok pénzünkbe is kerül. Ezeket az ingyenes – csak áttételesen, adónkon keresztül megfizetett – szolgáltatásokat természetesnek vesszük, megszoktuk, hogy léteznek, de hiányuk azonnal felborítaná a kialakult rendet, sok esetben káoszt okozna.

Mi lenne például, ha nem működne a közvilágítás, „vakok" lennének a közlekedési lámpák?

Az idén csak közvilágításra 127 millió 152 ezer forint szerepel a város költségvetésében.Fotó: Magasi Dávid
Az idén csak közvilágításra 127 millió 152 ezer forint szerepel a város költségvetésében.Fotó: Magasi Dávid

Erről persze szó sincs, de az összkomfortos érzés megteremtése százmilliókba és sokak összehangolt munkájába kerül. A városüzemeltetés költségei annál magasabb, minél jobban kiépített az infrastruktúra, minél kiterjedtebb az úthálózat, minél több park van, és még sorolhatnánk. Az idén csak közvilágításra 127 millió 152 ezer forint szerepel a költségvetésben. A parkok, játszóterek, a körforgalmak és a parkerdő fenntartása közel 200 millióba kerül. A közterületek tisztán tartása, és az ezzel összefüggő feladatok 145 millióval terhelik meg közös pénztárcánkat. Az utak, hidak építése, felújítása ugyancsak közel 200 milliós tételt jelentenek. A fentieken kívül még számos apróbb – például patakmedrek tisztán tartása, az órák működtetése, a nyilvános illemhelyek üzemeltetése –, de nélkülözhetetlen feladatot látnak el a szakemberek. Az idei közel egymilliárd forintot részben közvetlenül az önkormányzat, részben pedig a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt. biztosítja a feladatok ellátására.

Olvasóink írták

 • 16. látó 2008. április 30. 08:02
  „Kedves közgazdász, " ha az vagy" akkor tudnod kellene, hogy ez a cikk, mint készít elő...mivel csodálatos vagyonkezelő cégünk pontosan 2x annyiba kerül, mint mielőtt létrehozták!!! (persze az óradíjakat, amiket a város felé számláznak senki nem ellenőrzi, vagy ellenőrizheti!)
  Ezek az óradíjjak egyébként az osztrák szintet érik el! Azért ezen el kéne gondolkodni...a többi csak duma! Ja és még annyi 2 év alatt nem lett 2x akkora a zöldfelület, az úthálózat, és mégcsak a távfűtéses lakások aránya sem változott! Kedves ea (14.) ráéreztél a lényegre...”
 • 15. közgazdász lokálpatrióta 2008. április 29. 12:24
  „Talán így jobb lett volna: ,,Olyan szolgáltatások ezek, amiért nem fizetünk közvetlen, de bármelyik hiánya problémát, felháborodást okoz." Ezek természetesen közjavak, ami nemcsak egy közgazdásznak kellene, hogy jelentsen valamit! Ez esetben talán nem olvasnám azon kulturált hozzászólásokat, hogy ki mennyit fizet, és ki mennyit nem; nem idegesítene az a politikai acsarkodás, ahol a felek egyik vagy másik malmára próbálják hajtani a vizet; nem beszélve a nyomdafestéket nem tűrő szavakról... A neten és másutt is sokmindenről információ gyűjthető. Ajánlom figyelmükbe Sopron történelmének tanulmányozását, az itteni többnyelvű lakosság életmódját, szemléletét, a soproniak szellemiségét, azt, ami olyanná tette városunkat, amilyen, és ami miatt egyáltalán nem kell szégyenkeznünk egész Európában! Nagyon messze vagyunk régi önmagunktól, sajnos. Szomorú az a tény, és mint lokálpatriótának szégyellnem kell magamat azokért a hozzászlásokért, ahol csakis az önérdek az, ami az emberek szeme előtt lobog, s az összefogásnak kis szikrái csak azok, amik néha egy-egy félmondatokban elhangzanak az éteren. Legkönnyebb kritizálni! Dehát ha ezen kritikák töredéke a probléma megoldását is felvázolná , mindenki csak egy kicsit edzené szürkeállományát azon, hogy mik a lehetséges megoldások, melyik a legjobb út, amellett ésszerűen érvelne, akkor a város és a környék lakosainak összefogása magyarországi példa lehetne, valamint már rég visszaállíthattuk volna közösen városunk ,,régi rangját" Európa szívében! Gondolkodásmód, szellemiség! Talán ez azt jelentené, hogy nemcsak azért nem dobom el a szemetet, mert hatalmas pénzbe kerül ez a városnak, hanem azért sem, mert ezzel nemcsak saját, hanem szomszédaim, embertársaim környezetét szennyezem! Talán azt is jelentené, hogy minden egyes munkálatban nemcsak a jelen kellemetlenségeit érzékelem, s ezért felháborodok, hanem próbálom megérteni azt, hogy miért jó ez a beruházás a városnak hosszú távon, hogyan térül meg. Valamint nem utolsó sorban azt, hogy nemcsak magamra és szűk családomra gondolok, hanem megpróbálok tenni a közért, a másikért úgy, ahogy tudok, kamatoztatom azon tálentumaimat a köz és magam javára, amikkel megáldott engem az ég!
  Kívánom Sopronnak az optimizmust, nem a magyar pesszimizmust! Kívánom azt, hogy mindenki minden telhetőt tegyen meg a városáért, s legyen büszke Sopronra!
  Akinek van füle, az hallja meg!”
 • 14. ea 2008. április 25. 14:05
  „Ez a cikk annyira gáz hogy inkább nem is írok semmit............. de kösz hogy van világítás meg játszótér meg nyilvános budi,tényleg!És bocs hogy a polgárok ezért nem is fizetnek!A végén még eljön az idő mikor majd kapjuk a csekkeket ezekről?Azért is fizetünk majd ha levegőt veszünk ebbe a csodálatos városba.”
 • 13. TENDENCIA 2008. április 25. 09:57
  „Fövárosban, Győrben, járva,sőt a FIDESZES Európarlamenti képviselőktársaságában hallva megnyilatkozásaikat egyáltalán
  nincsenek megelégedve a soproni egymással is összeférhetetlen
  városvezetésével. Lassan a mandátumuk lejár, talán jobban már nem teszik tönkre a várost.”
 • 12. csabo 2008. április 24. 20:27
  „Átvették Horváth Ágnes szlogenjét ?
  Az egészségellátást "ingyen" vesszük igénybe.
  Az ilyen kijelentések verik ki a biztosítékot ...”
 • 11. Mennyi 2008. április 24. 17:40
  „Tisztelt szerző úr! Ezt a cikket vegyük fizetett politikai hirdetésnek??”
 • 10. sziszifusz 2008. április 24. 14:09
  „Részben igazad van T.ficsúr, de mert nincs kuka ezért el kell dobni a szemetemet??! Lásd erdök-mezök! Ha a teli flaskát el bírom cipelni, talán az üressel sem szakadok meg hazáig!
  Lazának: Egész különkiadást megérne ez a téma! Feri dölj rá 10000-rel, ott lakom állunk rendelkezésre!”
 • 9. Laza 2008. április 24. 13:42
  „Kedves Feri!
  Azt javaslom látogassál el a Balfi utcába és egy fotóst valamint diktafont is vigyél magaddal.
  Aztán irjál egy cikket sopron város önkormányzatának állatorvosi lóváról.
  Azt,hogy oda mennyi adóforintunk került elherdálásra még csak sejteni sem nagyon lehet.”
 • 8. NoBo 2008. április 24. 11:38
  „"AMIÉRT NEM FIZETÜNK" ????????????
  KEDVES ÚJSÁGÍRÓ ÚR, EZT GONDOLJA ÁT.....”
 • 7. ficsúr 2008. április 24. 09:31
  „Persze, nem jó dolog a szemetelés....viszont szerintem nagyon kevés kuka van az utcákon! Talán kevesebben dobálnák el ha nem kéne fél kilóméteren át hordozni a szemetet!”
 • 6. közgazdász 2008. április 24. 08:24
  „Ezek közjavak, közvetlenül nem fizetünk értük, azonban az adóforintok erre mennek el. Azonban eszmei értéken és vonzóságában sokat hozzátesz a városhoz. Gondolom még így is ráfizetés ez a városnak, de valamennyi azért megtérül a költségekből ilyen-olyan úton. Ha az emberek változnának, sokat meg lehetne takarítani, hiszen valóban nehezünkre esik a kukába és nem mellé dobni a szemetet?
  Egyébként Sopron az ország legkulturáltabb városai közé tartozik, örülök hogy ide járhattam egyetemre. Az új Deák-tér pedig nagyon szépre sikerült szerintem.”
 • 5. sziszifusz 2008. április 24. 08:13
  „Ezt a balf..ságot leírni, hogy "ezért nem fizetünk"" Hol él ez a csávó! Egyébiránt meg, ha mindenki 1kicsit kultúráltabban élne, sokat lehetne megtakarítani. Itt a 145 milkára gondolok, amit a szemetelök (bagócsikk, petpalack-hajigálók, kukadöntögetök... stb.) számlájára írhatunk!”
 • 4. FREDDY/S 2008. április 24. 08:01
  „Amit az előző városvezetés elrontott, azt nehéz ily rövid idő alatt helyrehozni, nemde...”
 • 3. jános51 2008. április 24. 07:37
  „És ehhez még hozzájönnek a perköltségek,igaz annak nemlátom az értékét leirva.Már rég müködhetne a mélygarázs és hozhatna valamennyi pénzt.De nemhoz.de az adoforintjainkbol tellik sokmindenre.A nyiilvénos wc-t /azt a ketőt/miért nek adják ki üzemeltetésre és máris nemlenne kiadás hanem bevétel.”
 • 2. Mészáros 2008. április 24. 07:18
  „Soproni polgárok adóforintjait el lehet költeni jól és rosszul. Lokálpatrióta városlakóként azt tapazstaljuk, hogy a város polgárinakadóforintjait a városvezetés nem megfelelőn, lehet mondani rosszul költi el. Kevés emlitésre méltó eredményt tud felmutatni a közel kettő év alatt.”
 • 1. FREDDY/S 2008. április 24. 05:42
  „"Olyan szolgáltatások ezek, amiért nem fizetünk," csak az adóforintjainkból lesz fedezve, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korábban keltek ki a kislibák

Fertő–Hanság - A Fertő tó nádasaiban fészkelő védett nyári ludak fiókái az idén a… Tovább olvasom