Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Élhető város, de van még tennivaló

Sopron - Sopront egy élhető városnak tartja prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora, ugyanakkor az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fektetne a környezettudatos magatartásra és a honismeret népszerűsítésére.

A kapuvári származású dr. Faragó Sándor soproni egyetemistaként ismerkedett meg a várossal, majd diplomázása – és az ezt követő pár év kitérő – után, huszonhét éve telepedett le a határszéli településen.

A város térsége hihetetlenül sokoldalú természeti adottságokkal rendelkezik- mondta Dr. Faragó Sándor.
– Kiválasztottnak érzem magam, hogy itt élhetek – foglalta össze gondolatait, amikor arra kértük: vegye számba, mit szeret a leghűségesebb városban és mit nem. – Sopron nagyon jól élhető város, minden megvan, ami a magamfajta ember életviteléhez szükséges. Leginkább azt szeretem benne, hogy a város térsége hihetetlenül sokoldalú természeti adottságokkal rendelkezik. A Fertő tó és az Alpokalja... nem beszélve Bécs, Győr és Szombathely közelségéről. Másrészt a belváros patinás, hangulatos, történelmi időket idéző épületei között is nagyon jól érzem magam.

A belváros patinás épületei mindig nagy hatást gyakorolnak dr. Faragó Sándorra. Fotó: Magasi Dávid
A belváros patinás épületei mindig nagy hatást gyakorolnak dr. Faragó Sándorra. Fotó: Magasi Dávid

– Az igaz, hogy itt-ott gödrösek az utak, de én mindebből a megoldást, az egyre intenzívebbé váló útépítések folyamatosságát látom – folytatta a rektor. – Ha pedig – tegyük fel – a Lövér körút járdáján, az erdősáv szélére eldobált szeméten akad meg a tekintetem, csóválom a fejem és eszembe jut: mindenképpen tovább kell erősítenünk a környezettudatos magatartás kialakítását. Már kicsi kortól, tehát az egyetem gyakorlóóvodájában és minden intézményünkben arra törekszünk, hogy elmélyítsük azt a kulturált hozzáállást, indíttatást, hogy óvjuk, védjük értékeinket, környezetünket. Emellett a honismeret népszerűsítése érdekében is lenne még feladat bőven. Azt mindenki tudja, mi zajlott le Mohácsnál 1526-ban, de azt csak kevesen, mi történt ekkor Sopronban. A helyi történelemtudat és -ismeret kiszélesítése, továbbá nagy soproni elődeink méltó emlékezetének megőrzése mindenkor nemes feladatot jelent egy városvezetésnek. Ezek a mi értékeink, a mi sajátosságaink, „ujjlenyomataink". Jobban kellene élni mindezen adottságokkal a város összetartó erejének fokozásáért.

Olvasóink írták

 • 3. Beaubo 2009. július 18. 22:51
  „1526? Ami volt, az volt. A történelmet nem lehet változtatni, Triánont sem.
  Egy városvezetés inkább elöre kellene nézni, nem hátra...
  Kicsit csalodtam egy egyetem rektoráról, hogy öt nem inkább a jelent és a jövöt érdekelnek mint a múlt ?!?
  Miért nem beszél arról, hogy milyen új szerepet játszhatnának a diákok a város életében ?!

  Nagyon jó lenne ha új kukák terveznének, mert a soproni kukák (föleg azokat amelyek a belvárosban és a Várkerületen vannak), szerintem a legcsúnyábbok az egész országban !!!”
 • 2. egysoproni_ 2009. július 18. 14:10
  „"Azt mindenki tudja, mi zajlott le Mohácsnál 1526-ban, de azt csak kevesen, mi történt ekkor Sopronban."

  1526-ban a város lakossága megvádolta a zsidókat azzal, hogy együttműködnek a törökökkel, és erre hivatkozva ismét kiűzték őket Sopronból. Az Új utcát 1526-os kiűzetésükig gazdag zsidó kereskedőcsaládok lakták. A zsidó közösség a XIV. század legelején építette első imaházát, amely ma a zsidóság életét bemutató kiállításnak ad helyet.”
 • 1. FREDDY/S 2009. július 18. 11:18
  „Messziről jött ember mindig többet tud a kelleténél, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Római kori emlékek a vörös sánc alól

Sopron - Az Orsolya-iskola egykori függőkertjében található vörös sánc feltárásával a közelmúltban… Tovább olvasom