Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Elhanyagolt Csatkai szülői háza

Elhanyagoltan üresen áll a Soproni Múzeum egykori igazgatójának szülőháza a burgenlandi Darufalván.
Ausztriában ma már kevés olyan elhanyagolt épület található, mint Darufalván, a Baumgartner utcában, dr. Csatkai Endre szülőháza. A forgalmas utcára néző földszintes ház láthatóan elhanyagolt, ablakai betörtek. Egy részében valamikor fodrászüzlet volt, de már azt is bezárták. Christian Iledits polgármester érdeklődésünkre elmondta, az épület magántulajdonban van, amelyet a helyi önkormányzat bérel.

Ez azonban kevés ahhoz, hogy rendbe tegyék az Ausztriában is tisztelt tudós szülőházát. A község szeretné megvásárolni és akkor talán lesz lehetőségük felújítására. Dr. Csatkai Endre neve fogalom a magyar művelődéstörténetben. A művészettörténet-tudományok
kandidátusa, a Soproni Múzeum valamikori igazgatója 1896-ban született a Soprontól néhány kilométerre fekvő Darufalván.

Első jelentősebb munkája a kismartoni kerület műemlékeiről még Bécsben jelent meg 1932-ben. A Sopron és környéke műemlékei című kötete, amelyet Dercsényi Dezsővel közösen írt, úttörő jellegű munka volt, amelyért Kossuth-díjat kapott. Számos tanulmányban dolgozta fel Sopron művelődéstörténetét, külön kis füzetben tárta fel például a soproni színészet, a zeneegyesület és a képzőművészeti társaság történetét. Maradandót alkotott a Soproni Szemle szerkesztőjeként is. A múzeum igazgatójaként pedig kialakította azt a rendszert, amely alapján ma is működik az intézmény. Sopronban a róla elnevezett alapítvány fiatal kutatókat támogat, a város utcát nevezett el róla.

Darufalván a Baumgartner utca 10-es számú házának homlokzatára 1986-ban soproni támogatással kétnyelvű emléktáblát helyeztek el dr. Csatkai Endre tiszteletére. Talán osztrák-magyar összefogással megmenthető lenne a ház, ahol egy emlékszobát is kialakíthatnának a tudós tiszteletére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltűnő kitűzőt viselnének

A vakok és gyengénlátók soproni egyesülete kitűzővel szeretné felhívni a figyelmet segítendő… Tovább olvasom