Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Elhagyatott laktanyák

Sopron környékén számos laktanyát és őrsöt zárt be a határőrség a rendszerváltás után. A legtöbb sorsa máig nem rendeződött, voltak ugyan próbálkozások az eladásra, de jobbára sikertelenül.
A legkacifántosabb a soproni Bécsi úti és balfi volt határőrőrsök sorsa. A kilencvenes évek elején mindkét ingatlanra egy budapesti székhelyű cég szerződött, a vételár egy részletét megfizette, ám a szerződés megkötése után kiderült, hogy a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésével gondok vannak.

Hosszú jogi eljárás

– Annak idején – 1993-ban – elődeink nem az előírásoknak megfelelően értékesítették ezeket az ingatlanokat, ezért a Belügyminisztérium a megkötött adásvételi szerződésektől két év múlva elállt – mondta el érdeklődésünkre a Győri Határőr Igazgatóság gazdasági helyettese, Kovács István ezredes. – Ezt követően hosszú jogi eljárás következett, aminek a végére a Fővárosi Ítélőtábla ítélete tett pontot, amikor 2005 májusában kötelezte a Belügyminisztériumot, hogy fizesse vissza a vevő részére a vételárat és annak jogszabály szerinti kamatait, a vevőt pedig arra, hogy az érintett ingatlanokat adja vissza a Belügyminisztérium birtokába.

A jogerős ítéletet követően a Belügyminisztérium visszafizette a pénzt, ám a vevő annak ellenére, hogy a Fővárosi Ítélőtábla ítélete kötelezte erre, azóta sem adta vissza az ingatlanokat. Jelenleg, mivel a cég ügyvezetőjét nem lehet elérni, a Belügyminisztérium által kijelölt szerv, a Győri Határőr Igazgatóság bíróságon próbál érvényt szerezni a döntésnek úgy, hogy a tulajdonost a bíróság előállítja és a törvény erejével kényszeríti ki az ingatlan átadását. Vélhetően erre még az idén sor kerül. Szintén az előírások értelmezési problémái miatt kell a harkai határőrőrs öt újra értékesíteni. Ezt is 1993-ban vásárolta meg egy magánszemély, de az adásvételi szerződést a felügyeleti szerv semmisnek nyilvánította. Ennek az ingatlannak az értékesítésére a jogszabályoknak megfelelően idén kerül sor.

Egyelőre az enyészeté a mucki és a brennbergbányai őrs. A Muckra sikerült ugyan vevőt találni, aki rehabilitációs központot szeretett volna itt létrehozni, ebből azonban egyelőre nem lett semmi. A régi, leromlott épületeken kívül csak néhány téglakupac árválkodik évek óta az értékes területen. Szintén üresen áll a brennbergbányai őrs, amely közvetlenül a rendszerváltás előtt, 1989-ben készült el.

Törvénymódosításra lenne szükség

– Öt évvel ezelőtt kiírtunk egy pályázatot, a nyertes itt is rehabilitációs központot szeretett volna létrehozni – mondta el Varga Gyula, a részönkormányzat vezetője. – Az érdeklődő amellett, hogy rendbe hozta volna az épületet, ígéretet tett arra, hogy felújítja az őrshöz vezető új-hermesi utat is. Sajnos azonban természetvédelmi területről lévén szó, az állam nem adhatja el a hozzá tartozó földterületet. Így viszont senkinek nem kell. Törvénymódosításra lenne szükség, csak ezután lehet bármit is kezdeni az egyre rosszabb állapotban lévő épülettel.

Sikerült viszont értékesíteni a fertőrákosi őrsöt, ahol jelenleg is munkálatok folynak. Az épületből éttermet és panziót alakítanak ki, a földterület nagy részét pedig építési teleknek kívánja a tulajdonos átminősíteni, ehhez a rendezési terv módosítása szükséges, amely várhatóan a közeljövőben megtörténik.

Turistákat vár a mucki pihenőház

Szintén rendezettnek tűnik a Muckon található egykori határőr pihenőház sorsa, amelyet a határőrség külső vállalkozónak adott használatba. A Soproni-hegység szívében, gyönyörű környezetben fekvő pihenőház régen a Belügyminisztérium munkatársainak kikapcsolódását szolgálta, most – a felújítás után – turistákat is vár majd.

– Az épület jelenleg teljes belső felújítás alatt áll – mondta el a bérlő, Somodi Hajnalka. – A szobákat már felújítottuk, most a grillteraszon és konyhán dolgozunk. Szép lassan ez is kész lesz és akkor bárki feljöhet ide. Később a melléképületben rekreációs központot szeretnénk kialakítani, szaunával és wellness-szolgáltatásokkal.
A mucki pihenőházhoz, amely a második világháború előtt menedékháznak épült, 11 ezer négyzetméteres zöldterület tartozik, foci- és teniszpályával. A panzió mellett egy romos állapotban lévő kilátó is található, amelyet a soproni önkormányzat még idén felújítana. Az 1906-ban épült mucki kilátónak hiányzik a fa felépítménye, amely ha elkészül, 14 méteres magasságból csodálhatják majd meg a tájat az ide látogatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőlőskert utca: várják az utat

Több évtizede harcolnak aszfaltos útért a soproni Szőlőskert utcaiak. Tavaly befizették a… Tovább olvasom