Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Elhagyatott és új funkcióra váró épületek

Sopron - Sopronban számos olyan – köztük értékes – épület is áll, amelynek jelenleg nincs funkciója vagy elhagyatott, állaga egyre romlik. Egy-egy értékes ingatlant befektetési céllal vásároltak meg, de sorsuk bizonytalan.
Az ingatlan lehet jó befektetés, amely hosszú távon kamatozhat tulajdonosának, Sopronban mégis szép számmal találni olyan épületeket, amelyek látszatra parlagon hevernek. Természetesen mindegyiknek van gazdája, csak éppen üresen áll.

Akad ilyen a belvárosban is, például a Templom utcában az egyik magánkézben lévő palota, amelyet szépen felújítottak. Úgy tervezték – négy évvel ezelőtt –, hogy itt valósul meg a Magyar Tudósok Háza. Még az Akadémia elnöke is erről beszélt, aztán szép csendben elhalt az ügy, az épület meg üresen áll.

Amikor végre sikerült értékesíteni az előző tulajdonosnak a Lövérekben lévő Hotel Marónit, mindenki reménykedett, hogy hamarosan ismét szálloda lesz. A felújítás azonban elmaradt, s úgy hírlik, máris tovább szeretnék adni.

Gazdátlanok és elhagyatottak a volt határőrségi épületek. Ilyen például a Bécsi úti egykori őrs is. Fotó: Magasi Dávid

Néhány valamikori ipari létesítmény is arra vár, hogy lebontsák vagy új funkciót kapjon. Még mindig csak terv, hogy a Höflányi utcában az egykori ipari üzemi területen valamiféle mini szórakoztató-központ épüljön, nem szólva például a vasöntödéről, de az elképzelések szerint itt hamarosan ingatlanfejlesztést hajtanak végre. Ugyancsak rehabilitációra vár a volt ruhagyár épülettömbje. A tervek már elkészültek, s ha hinni lehet a beruházóknak, egy-két éven belül szálloda, étterem, s ki tudja, mi minden lesz még itt.

Külön csoportba tartoznak a valamikori határőrségi épületek. A Bécsi úton még mindig ott éktelenkedik a valamikori őrs. Eladták, de aztán jogvita kerekedett, s csak áll magában szégyenszemre, de több ilyen is van a város környékén.

Új gazdára (vagy bontásra) vár a valamikori Hotel Lokomotív is. Valamikor jó nevű szálloda és étterem volt az Alsó-Lövérekben, de már évek óta üresen áll. A GYSEV eladná, ha akadna vevő... Még mindig szégyenfolt a Déli pályaudvar bakterháza. Érthetetlen, miért nem lehet kötelezni a MÁV-ot, hogy tegye rendbe.

A fenti példák csak kiragadottak, még jó néhány épületet fel lehetne sorolni, amelyek megújulásra, új funkcióra várnak. Persze ehhez tőke és türelem szükséges, no meg egy kis tenni akarás.

Olvasóink írták

  • 2. Martinka Szabolcs 2008. július 11. 13:49
    „Ha az épületek bármejike bontásra kerülne,keressenek bizalommal.Korrekt megbízható csapattal rövid határidővel válalom.Természetesen referenci munkákkat tudok mutatni a honlapunkon.”
  • 1. Farkas István 2008. május 21. 12:13
    „A fotón látható épületet (Bécsi úti egykori örs) megvásárolnám bontásra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórház a város szélén - magánbefektetésből

Sopron - Sebészet, plasztikai sebészet, szülészet és nőgyógyászat is lesz abban a százágyas… Tovább olvasom