Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Elfogytak az értékesítési paloták

Sopronban még nem volt példa arra, hogy az önkormányzat visszavásárolt volna ingatlant azért, mert a vevő nem teljesítette vállalt kötelezettségeit. Ezt a lehetőséget korábban nem rögzítették az adásvételi szerződésekben, most viszont igen.
Ma már legfeljebb csak sajnálkozhatunk (és szégyenkezhetünk), hogy az önkormányzat nevében eljárók korábban olyan adásvételi szerződéseket kötöttek, amelyek semmiféle garanciát nem tartalmaztak arra az esetre, ha a vevő nem teljesíti vállalt kötelezettségeit.

Például egy telek beépítését vagy egy ház felújítását, átalakítását. Ezért fordulhatott elő, hogy évekig gaztengerben állt a Várkerület és a Major köz sarkán egy telek, hogy a Hátsókapuban parlagon, kopottan, maradék ablakait cement kötésű forgácslappal védve áll egy hatalmas épületegyüttes, hirdetve a város szégyenét.

A befektetők csak hitegettek

A befektetők csak hitegették az önkormányzatot, semmi sem történt. A város pedig tehetetlen volt, legfeljebb néhány tízezer forintos bírságokat küldözgetett, eredménytelenül. Az ingatlanok visszavásárlására és újraértékesítésére nem volt (és ezekben az esetekben nincs is) lehetősége, mert a szerződésből „kifelejtették" az erre vonatkozó passzust.

– Ma már ilyen nem fordulhat elő – jelentette ki határozottan a vagyongazdálkodási iroda vezetője, dr. Kovatsits Béláné. – Minden nagyobb értékű ingatlan értékesítésekor kikötjük a visszavásárlási jogot, amelyet öt évig érvényesíthetünk, ha a vevő nem teljesíti szerződésben vállalt kötelezettségeit. Arról nincs tudomásom, hogy az önkormányzat az elmúlt időszakban visszavásárolt volna valamit. Vagy azért, mert nem volt lehetősége, vagy azért, mert a vevők betartották ígéreteiket. S ők vannak többségben. A várkerületi 1. szám alatti telek ügyében a legfrissebb információ, hogy eredeti tulajdonosa – aki nem teljesítette kötelezettségeit – továbbadta a területet, s tavasszal elkezdődhet az építkezés. Új tulajdonosa van a Hátsókapuban található ingatlannak is, szándéka azonban egyelőre nem ismert.

A lakóházak elhagyatottak

Sopron történelmi belvárosában napjainkra alig maradt önkormányzati tulajdonban épület. Az egykori paloták többsége magántulajdonba került, néhányban elegáns galériát, üzletet, esetleg szállodát alakítottak ki, de akad egy-két közintézmény és lakóház is. Talán nem véletlenül ezek a legelhagyatottabbak, hiszen a lakások tulajdonosai valamikori bérleményüket vásárolták meg, s többségüknek nincs tőkéje, hogy – betartva a szigorú műemléki előírásokat – igényesen felújítsák az épületet.

Kávézókra, üzletekre van szükség

– A belvárost csak akkor lehet igazán pezsgővé, élettel telivé varázsolni, ha az embereknek van miért bejönniük ebbe a valóban páratlan környezetbe – mondja az egyik belvárosi szálloda tulajdonosa. – A szép épületek önmagukban nem elég csábítóak, de ha éttermek, kávézók, elegáns üzletek nyílnának – gondoljunk csak Salzburgra vagy más ismert városokra –, akkor esténként sem lennének kihaltak a varázslatos utcák.
A soproni paloták nem csak a hazai befektetők és vállalkozók érdeklődésére tarthatnak számot.

Néhány épületre a szomszédos Ausztriából is lennének érdeklődők, mert egy barokk palota ebben a környezetben pár év múlva többszörösét éri majd. A belvárosban azonban már csak két ház van önkormányzati tulajdonban – tudtuk meg dr. Kovatsits Bélánétól. A Szent György utcában a Roth-iskola volt kollégiuma és az Új utca 18. számú ház, ahol a TIT volt a bérlő. Jelenleg azonban egyik sem szerepel az értékesíthető ingatlanok listáján, mert a városvezetésnek ezekkel más tervei vannak. Az egyikben lehet majd az akadémiai központ, a másik esetleg régiós vagy uniós intézménynek adhat otthont.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feldíszítették az első fenyőfát

A kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyban első alkalommal rendeznek adventi tárlatvezetést a… Tovább olvasom