Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Elfogyott a tb-keret

E héttől kezdődően a soproni kórház gyakorlatilag már semmiféle bevételre nem számíthat az OEP-től.
Tiborcz Sándor
E héttől kezdődően a soproni kórház gyakorlatilag már semmiféle bevételre nem számíthat az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól: az e hónapra megszabott keretet a hét végén kimerítette a kórház, minden további kiadás az intézmény zsebére megy.

Tartalékból dolgoznak

– Utolsó tartalékainkból látjuk el feladatainkat december elsejéig az orvosi beavatkozások, illetve a betegellátás területén – közölte Tiborcz Sándor, az Erzsébet-kórház gazdasági igazgatója. Hozzátette, szerencsére az eddigi jó gazdálkodásnak köszönhetően voltak tartalékaik. Amennyiben decemberben is idő előtt fogy el a megállapított OEP-keret, akkor csak a sürgősségi esetek kezelésére szorítkozhatnak majd, saját anyagi eszközeik kifogytak.

Százmillió forintot veszített

A soproni Erzsébet-kórházat rendkívüli mértékben sújtja az OEP és a minisztérium által július elsején általánosan bevezetett teljesítményvolumen-korlátozás. Éves szinten az intézmény 22–24 ezer fekvő beteg és 600 ezer járó beteg ellátására lenne képes – tavaly például 22 ezer fekvő beteg gyógyult a kórházban. Ehhez igazították az intézmény dolgozói létszámát is. Ugyanakkor a soproni kórházra megállapított éves tb-keretösszeg mindössze 15 ezer fekvő, illetve 500 ezer járó beteg ellátását finanszírozza.

– Százmillió forintot veszített a kórház júliustól, ekkora összeget nem térített az OEP a megállapított keretek túllépése miatt – folytatta Tiborcz Sándor. – Ez annyit jelent, hogy mintegy hétszáz olyan beteget láttunk el, akik után egy fillért nem fizetett a tb. Márpedig az előjegyzett műtétek mellett bekövetkező infarktusok, vakbélgyulladások vagy éppen a szélütések (strokes) számát nemigen lehet tervezni, a törésekről és a balesetekről már nem is szólva. Ugyanakkor bennünket terhel a kötszer, a gyógyszer, az élelmezés költsége is. Megnyugtatásul: a sürgősségi betegellátás a továbbiakban sem fog csorbát szenvedni, csak a tervezett beavatkozások tolódnak hátrébb. Feltételezzük, jelentős változást hozna, ha az Erzsébet-kórház is a súlyponti kórházak közé kerülhetne.

Megfelel a feltételeknek

– A soproni kórház adottságai megfelelnek a súlyponti kórházaktól elvárt kormányzati kritériumoknak, ezért mind a városvezetés, mind a lakosság joggal várja el, hogy felkerüljön a kiemelt finanszírozású, biztos jövőjű intézmények listájára – jelentette ki Simon István egészségügyért felelős alpolgármester. – Az önkormányzat mellett ezen munkálkodik – párthovatartozástól függetlenül – valamennyi soproni országgyűlési képviselő. Amennyiben törekvéseink nem találkoznak a kormány szándékaival, két gonddal is szembe kell néznünk. Egyrészt sérül a soproni és környéki lakosok egészségügyi ellátáshoz való esélyegyenlősége – hiszen nincs ötven kilométeres körzetben egyetlen súlyponti kórház sem –, másrészt az egészségügyi dolgozók egy részének munkahelye kerülhet veszélybe, hiszen az eddigi 457 kórházi ágy helyett akár egyharmaddal kevesebbet finanszíroz majd az OEP.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállás az örök emberi értékek védelmében

Jókai Anna volt a vendége tegnap este a BW Pannonia Med Hotelben a Soproni Demonstrációs… Tovább olvasom