Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Elfogyott a lakók türelme

A soproniak a demonstrálástól sem riadnak vissza, ha az arra hivatottak nem tesznek azonnali lépéseket a szennyvíziszap okozta bűz megszüntetése érdekében. A városvezetés utasította az érintett cégeket a megoldás kidolgozására.
– Kétezer őszén költöztünk ide a Kőszegi útra, az úgynevezett Mavad-lakótelepre – mondja Princzes Beáta. – Azóta folytatunk – reménytelennek tűnő – harcot az egyre iszonyatosabb büdös ellen. Akkor még ritkábban éreztük, de az elmúlt évben már tarthatatlanná vált a helyzet. Az első hivatalos leveleket 2001 tavaszán írtuk meg, de érdemi választ sehonnan sem kaptunk.

– Leveleztünk és levelezünk a polgármesteri hivatallal, a vízművel, a városüzemeltetési kft.-vel és a környezetvédelmi felügyelőséggel – folytatja Princzes Beáta. – Nyugtattak bennünket, türelmet kértek, de változást nem tapasztaltunk. Sőt egyre rosszabb lett a helyzet.

Bemenekülnek a lakásba

– Ha déli szél fúj, a kertbe nem lehet kiülni, az ablakokat, ajtókat nem lehet kinyitni. A gyerekek is bemenekülnek ilyenkor a lakásba, de ide is beszivárog a hányingert keltő büdös. Mi már mindent megpróbáltunk, de senki sem vett komolyan bennünket. Több mint háromszáz aláírást is összegyűjtöttünk, de hiába, válaszra sem méltattak bennünket. Ezért döntöttünk úgy, hogy akár demonstrációt is szervezünk a Harkai úti hulladéklerakó bejárata előtt, s csak a szemetesautókat engedjük be. Korábban sokan azt hitték, hogy ez a probléma csak a Kőszegi út és a Lövérek egy részén jelent gondot. Ma már az egész város érzi – egyre sűrűbben – a büdöst.

Talán ezért kapunk egyre több támogató levelet. Biztosak vagyunk abban, hogy nem tartják be a technológiai előírásokat, hiszen szinte naponta látjuk a Kőszegi úton a mocskos, büdös autókat, amelyekből csöpög a szennylé, a telepen pedig elmondták, kevés a föld a takarásra. A levegő szennyezése véleményem szerint ugyanolyan felelőtlen és büntetendő cselekedet, mint a földé és a talajvízé.

„ Egy várossal nem lehet játszadozni"

Fekete Szilárd a Sport utcában lakik, viszonylag messze a hulladéklerakótól.

– A probléma nem új keletű. Már 1998-ban azt ígérték nekem, hogy megváltoztatják a technológiát. Ez azóta sem történt meg. Az önkormányzat 2002-ben a környezetvédelmi felügyelőséghez továbbította a panaszomat. Az „eredmény" ismert. Én biztos vagyok abban, hogy létezik valamilyen eljárás az iszap szagtalanítására, de a megoldás „kitalálása" a szakemberek feladata. Tudom, hogy a technológiai váltás sok pénzbe kerül, de megkerülhetetlen, mert egy várossal nem lehet játszadozni.

A szennyvíziszap rothadása miatt keletkező bűzről, illetve a jelenlegi technológiai eljárásról a szakemberek már kifejtették véleményüket, de a városvezetés eddig hallgatott, a csendet – többszöri érdeklődésünkre – Hruby József alpolgármester törte meg.

Visszavonhatják az engedélyt

– Alapvetően szakmai kérdésről van szó, amely 1987 óta „nyomasztja" a várost – fejtette ki az alpolgármester. – Ekkor kezdték alkalmazni a jelenlegi technológiát. Ez nem valamiféle elhárítása a felelősségnek, csupán a tények miatt említem. Az is tény, hogy az utóbbi időben valóban gyakrabban lehet érezni a rendkívül kellemetlen szagot. A probléma megoldása a vízmű és a Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. szakembereinek, illetve vezetőinek a feladata.

Ezért kapják a fizetésüket. Határozottan kértük tőlük, hogy záros határidőn belül találjanak elfogadható megoldást, addig is, amíg a szennyvíztelep rekonstrukciója a komposztálóval együtt megvalósul. Erről tájékoztassák a közvéleményt. Az önkormányzat pedig megvizsgálja, miképp lehetne a komposztáló megépítését előre hozni, hogy ne kelljen 2006-ig várni. Annál is inkább, mert félő, hogy a környezetvédelmi felügyelőség valóban visszavonja a szeméttelep engedélyét a szennyvíziszap elhelyezésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bennégett a kocsiszínben

Csaknem szénné égett a felsőteste annak az eddig ismeretlen személyazonosságú férfinek, aki… Tovább olvasom