Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Elfogynak az orvosok, csak az idősek maradnak

Sopron - Egyre kevésbé vonzó az orvosi hivatás. Sok a nyugdíjaskorú gyógyító, a fiatalok kivándorolnak, s az orvosok az állam legnagyobb hitelezői – derült ki dr. Éger István a Magyar Orvosi Kamara elnöke értékeléséből.
– A helyzet nagyon súlyos, a gazdasági válság miatt 2009-re előirányzott bér az 1978-as orvosi fizetések reálértékével egyenlő – kezdte az elnök. – A tervek szerint a közalkalmazottaktól elveszik a 13. havi fizetést, ami névértéken 8 százalékos bérkiesést jelent. Emellett az egészségügyben munkát vállalók az állam legnagyobb hitelezői közé sorolhatók, elég a ki nem fizetett túlórákra és a bérvisszatartásra gondolni.

– A kollégákkal való eszmecserék után az egészségügy igen szomorú keresztmetszete rajzolódik ki minden alkalommal. Nemcsak az európai átlagtól jócskán elmaradó bér az orvosok nagy fájdalma, hanem a kiszámíthatatlan életpálya is – folytatta. – Egy mai fiatal orvosnak fogalma sincs arról, diplomájával mennyit kereshet 5–10 év múlva. Szeretnénk elérni, hogy megvalósuljon a bérfejlesztés, s ez kormányoktól független lenne. A kiszámíthatatlan jövő miatt veszélybe kerülhet a hazai orvoslás, ugyanis 2008-ban máris szomorú rekordot értünk el. Az idén külföldre távozó orvosok száma eléri az egyetemről kilépő fiatal doktorok számát. Öregedőben a szakma, míg 1962-ben 700 fiatal orvos jött ki az egyetemről, addig 1981-ben már csak 430-an végeztünk, most ez a szám 200 körüli. Egyáltalán nem vonzó a hivatásunk, a fiatal doktorok, ha tehetik, külföldre mennek. Ott a jóval magasabb fizetésért csak(!) gyógyítaniuk kell, a munkaidőn túl nem szükséges még értelmetlen adminisztrációval tölteni az időt. A hazai házi- és gyermekorvosi létszám több mint egyötöde nyugdíjkorhatáron túl gyógyít, hiszen nincs utánpótlás. Kérdés, meddig tolerálják ezt a gyalázatot a kollégák, s meddig tolerálja a társadalom a gyógyítás egyre romló feltételeit.

Olvasóink írták

 • 8. FREDDY/S 2008. november 14. 18:59
  „A gazdaság jobban működne, ha az orvosok munkájának valódi eredménye lenne - a gyógyítás -, nemde...”
 • 7. Goldmund 2008. november 13. 10:23
  „Konkrétan tudom, hogy a Magyar Orvosi Kamara saját fejléces borítékján küldi az orvosoknak azokat az ajánlatokat, melyekben külföldi cégek, kórházak stb. orvosokat keresnek. Ezek után az elvándorlásra panaszkodni, hát ehhez elég vastag arcbőr kell, úgy látszik dr. Égernek ez meg is van.”
 • 6. Bokk 2008. november 13. 10:05
  „Annyit tennék hozzá, hogy attól, hogy az orvosi képzés árát meghitelezzük, az orvosokat (ápolókat) még tisztességesen meg kellene fizetni. Az, hogy legyenek orvosok társadalmi érdek is, és egy fiatal pályakezdőnek családot kellene alapítania, bármennyibe került is előtte a képzése. Ehhez pedig tisztességes fizetés kell, a szakmai fejlődés, továbbképzés biztosítása mellett. Lehet emellett valamilyen szolgálati lakás, stb. konstrukcióval is lépni, de összességében tisztességes fizetést kellene adni minden orvosnak, szakterülettől függetlenül. És ezt a törvényt mondjuk csomagban elfogadni, a hálapénz elfogadásának szigorú büntetésével együtt.”
 • 5. yello 2008. november 13. 08:49
  „TancsKaszabell jól beszélt, annyit fűznék hozzá, hogy dolgoztam a soproni kórházban és a tapasztaltak alapján kijelenthetem: addig, amíg az idős főorvos(ok) - és itt tisztelet a kevés kivételnek - hozzáállásukkal,
  szakmai-anyagi presztizsüket féltendő nem is hagyják, hogy állandó, megbízható utánpótlás nevelődjön ki a szárnyaik alatt, addig ne is várja valaki, hogy egy ambiciózus, lelkes, szakmailag fejlődőképes fiatal orvos hagyja, hogy letörjék szárnyait és ebbe bele is törődjön. Szakmailag minden tiszteletem ezen főorvosoké, de összeférhetetlenségüknek (is) köszönhetik az elvándorlást.
  A gyermekosztály hierarciája azt hiszem egészen jó példa erre...”
 • 4. Csabazs 2008. november 13. 04:10
  „TancsKaszabellnek teljesen igaza van,de egy-két dolgot azért hozzáfűznék!
  Sajnos többször élveztem a soproni kórház vendégszeretetét, soha egyetlen forint hálapénzt nem adtam,ennek ellenére mindig rendesen láttak el és tisztességesen bántak velem!

  Én sem vagyok híve a röghöz-kötöttségnek,de valahol megálljt kell parancsolni,hogy a képzés után az orvosok itthon maradjanak,legalább addig amíg a tanulásukra fordított összeg meg nem "térül"!
  Értem ezalatt, hogy kötelezzék a végzett orvosokat,hogy X évig itthon dolgozik!
  A kamarának nagy a felelőssége,de nem áll a helyzet magaslatán, nem érdeke,hogy itthon tartsa az orvosokat!
  Az már más kérdés,hogy ki a kamara elnöke,hogy nem a megfelelő személy az biztos!
  A másik kérdés morális! Hol van a hipokratészi eskü? Sehol!

  Éger azon kijelentését,hogy az egyetemről frissen kikerült orvosok külföldre mennek gyógyítani megkérdőjelezem? Nincs tapasztalatuk,szakorvosi vizsgájuk,kétlem,hogy egy külföldi kórház pénzt feccőlne egy friss diplomásba!Elmennek gyógyszerügynöknek (mint itthon is) oszt jónapot!

  Azért a hálapénzért ne csak az orvosokat szidjuk,hisz a betegek adják egy feltételezett előnyért!”
 • 3. Intel 2008. november 12. 22:14
  „Éger az az orvos, aki maga is tette el a hála pénzt.
  Az az orvos, aki azt mondta, ha nem lesz vizitdíj, semmi sem fog történni, és senki nem megy csődbe!
  Majd mikor megszüntették sürgessen pótoltatni akarta a kieső összegeket, mert bajba kerültek az orvosok!

  Kamarába is mindenki ott hagyta, mert senki nem kíváncsi rá...”
 • 2. kubizo2 2008. november 12. 21:30
  „Az 1. hozzászólónál az igazság, csak annyit tennék még, hozzá, hogy csak a valóban TB-t fizetőket ,nyugdíjasokat és gyermekeket látnám el ingyen, másnak csak életmentő beavatkozások.Azokkal nem lehet változtatni, akiknek a változatlanságot diktál az érdekük.”
 • 1. TancsKaszabell 2008. november 12. 20:02
  „Elnök Úr !
  (Bocsánat,kicsit hosszú leszek.)

  "Elfogynak az orvosok,csak az idősek maradnak"
  Nálam a "biztosítékot" elősszőr a nyilatkozata végén található kérdés verte ki,majd az amikor kijelentette,hogy az orvosok az állam legnagyobb hitelezői !
  "Kérdés, meddig tolerálják ezt a gyalázatot a kollégák, s meddig tolerálja a társadalom a gyógyítás egyre romló feltételeit."

  A bennem erre felmerülő kérdések:
  Kiket képvisel a kamara elnöke?
  Vajon ki képviseli a betegeket?

  Erről senki nem kérdezte,sajnos !!

  Szögezzük le egyértelműen!
  A kamara elnökének óriási a felelőssége!Csak Őn ,nem tudja!
  Mit is tesz Őn és az Őn által képviselt kamara mostanság?
  - az egészségügyben szükséges minden változást ellenez, képviselve a kamara hangadó orvostagjait.
  (Természetesen a beosztott orvosokról nincs szó, akinek a felügyelt ágyain hálapénzt fizetni nem tudó betegek vannak. Azokról az orvosról sincs szó, aki a röntgenben,a boncteremben vagy laborban dolgoznak.
  Sietek kijelenteni ,hogy véleményem szerint ezeknek az orvosoknak szégyenteljesen alacsony a fizetésük,a többinek csak a hivatalos fizetése.Ez így volt évtizedekkel előbb is.Ez tény! Most sem tudom elfogadni! )
  -Ott állnak ellen, ahol tudnak ,hiszen óriási érdekek húzódnak meg a jelenlegi rendszer tovább éltetése mellett.
  (Mit is jelent ez, a törvények be nem tartását jelenti.Hatalmas sikert értek el!A saját érdekeik védelmében beáldozták a jövőt.)
  -javaslataik csak arról szólnak, hogyan kellene még több pénzt beletenni a teljesen ellenőrizetlen egészségügybe.Ezzel persze tisztában vannak.
  (Magatartásuk persze érthető, hiszen az érdekeiket érvényesíteni képes orvosok közül sokan keresnek annyit a hálapénzzel, hogy nem áll érdekükben a változtatás.Az egészségügyi szakszervezetek megosztottak,pártokhoz dörgölöznek,ezáltal érdekérvényesítő erejük csökken,egyes tagszervezeteik vezetői a TV nyílvánossága előtt további ellenállásra buzdítanak véleményem szerint jó érthetően lázítanak.)
  -hibás diagnózist állít fel az orvostársadalom tagjainak helyzetéről és ,-belátom nem elítélendő ,törekvéseikről.
  (A kamara támogatja,elősegíti tagjainak külföldi elhelyezkedését. Ugyanakkor megkongatja a vészharangot és a kormányt vádolja, hogy az orvosok külföldre mennek.
  Igen, a háziorvosomtól kapott tájékoztatás szerint a kiöregedés súlyos problémává kezd nőni.Miért dolgoznak ezek az idős orvosok, elsősorban hivatástudatból hiszen ez életük értelme!
  Persze nem csak ezért, hanem azért is mert annó a hálapénz után bizony nem fizettek járulékot, így nem is lett alapja a nyugdíjuknak .
  Az elvándorlás okairól,-ezek egyre lehetetlenebb helyzetet okoznak a társadalom egészségügyi ellátásában ,nem a jövőben hanem már most.
  Gondoljuk csak végig.A népszavazással is megerősített tandíj eltörlés mögött az egyszerű emberek fejében illetve tudatában az a "társadalmi" szerződés húzódik meg ,egyre kevésbé felismerhető módon, hogy majd a hazájukban a mi érdekünkben teljesítik hivatásukat.A kérdés megnyugtató megoldásra vár.
  Ezt a "társadalmi szerződést " helyre kell állítani,mert az nem megy, hogy igénybe veszem a mi általunk befizetett adóforintokat, majd elhagyom az országot és igénybe veszem az ottani fizetést.Ha a valcolókra gondolok(persze ők csak iparosok voltak úgye.) és az ő törekvéseiket elemzem szétmálik az az erkölcsi alap amely hazájuk elhagyására indítja a fiatal orvosokat.
  Sok millió forint az ország kára ha egy magyar orvos eleve külföldön vállal munkát.
  Elutasítom a teljes röghözkötést, de az igénybe vett költségek visszatérítendőek vagy ledolgozandóak.
  Nézzük ki hitelez kinek? Ebben és más viszonylatokban is Mi vagyunk az állam!Mi vagyunk az adófizetők!
  Pl.:A Semmelweis Egyetemen egy félév 1 355 400 (!!) forintba kerül.Úgy gondolom, hogy akkor az államnak kerül ennyibe,tehát NEKÜNK kerül ennyibe. Nohát, menjünk tovább, a képzési idő 12 félév ...............................ez.....cirka 16 millió forint!
  A véleményem szerint világos hogy ki hitelez kinek!
  Mi a helyzet most?
  Mi fizetjük azoknak a képzését, akik a képzésük befejezése után elmennek a jobban fizető külföldi kórházba gyógyítani !.
  Valahol ezt olvastam:
  "Az én adómból ne egy másik állam polgárait gyógyítsa. Szépen, havi részletekben fizetgesse vissza a ráfordított pénzt.
  Minimum elvárható,hogy itthon adózzanak!!"

  Az elnök Úr meg vegye tudomásul ,hogy Ő nem kibic !
  Sürgősen döntse el kivel van,és az Őn által képviselt kamarával a társadalom érdekében
  a jővőnkért,- a betegekért is, munkálkodjon !
  Mit tesz még?Csak nem elemzi a sztrájkhajlandóságot?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Tamást megfenyegették

Sopron - Ismeretlenek megfenyegették Nagy Tamás MDF-es önkormányzati képviselőt – jelentette… Tovább olvasom