Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Elfoglalják a mozgáskorlátozottak parkolóit

Sopron - Sokan jogtalanul veszik igénybe az uszoda mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóit. Ilyenkor azok, akik valóban használhatnák, csak a bejárattól távolabb eső helyeken tudnak megállni.
A Csik Ferenc Uszoda autóval érkező fürdővendégei közül néhányan előbbre sorolják saját kényelmüket az empátiánál, és minden további nélkül beállnak a mozgáskorlátozottak részére fenntartott két parkoló valamelyikére. Nem ritka, hogy a mozgássérült vendégeknek már egyáltalán nem marad parkolóhely.

– Főleg az úszóedzések idején, de hétvégente is elfoglalják a parkolókat olyanok, akiknek örülniük kéne, hogy nem „kényszerülnek” ezekre a helyekre – mondta felháborodottan a Kisalföldnek Szakonyi Imre, a Mozgáskorlátozottak és Siketek Soproni SE elnöke. A fiatalember mozgáskorlátozott-járművével emiatt gyakran tilosban kényszerül parkolni. – Összesen két-három olyan úszó jár ide, akiket hátrányosan érint mások nemtörődömsége, és ha kevesen is, de szeretnénk elérni, hogy a „fejekben” végre változás történjen. Hogy figyelembe vegyék azt, másokkal ellentétben nekünk igenis nehezebb megtenni azt a pár tíz métert, mint nekik.

A soproni rendőrök már néhány alkalommal megbírságolták a mozgássérült-parkolót jogtalanul használókat, de újra meg újra előfordul az eset. – Nem azt szeretnénk, hogy minden egyes alkalommal büntessenek a rendőrök, hanem hogy az uszodába járó sportemberek legyenek sportszerűek a medencén kívül is – tette hozzá Szakonyi Imre.

Szakonyi Imre nehezményezi, hogy nemcsak az uszoda előtt, de az egész városban elfoglalják a mozgáskorlátozottak részére fenntartott parkolókat azok elől, akiknek ténylegesen szükségük lenne rá.
Fotó: M. D.

Olvasóink írták

 • 15. nem mondom meg 2008. február 19. 19:00
  „Jééé... Mégis fel lehetett festeni az uszoda parkolóban a mozgáskorlátozott helyeket? Az elmúlt években miért nem?”
 • 14. Dresi 2008. január 06. 21:07
  „Sajnos Magyarországon itt tartunk a közlekedési morállal.
  Itt már a pénzbirság sem segit !!
  A tökéletes megoldás az ELSZÁLLÍTÁS !!!! Ne féljetek az agyasa, ha nem találja ott az autoját egy életre meg fogja jegyezni hogy mozgáskorlátozott helyre nem állunk be !!!!!!!!!”
 • 13. kami 2008. január 06. 13:23
  „A Tesco és az Intersparnal is beállnak arra jogosulatlanok! Már többször szóltam miatta - bár engem és családomat nem érint - de elhajtottak a fenébe, felháborodtak,le se sz...ák a véleményemet mint állampolgár figyelmeztettem a másik állampolgárt normális hangvételben! Igenis büntessék meg, és nem hol mi 10e Ft-ra legyen 100 000 Ft az alap! És büntethessen az adott áruház biztonsági őre is a parkolóban! Talán magyar állampolgár tanulna belőle ha már a pénztárcájáról van szó nem kis összegben...nálunk csak így megy. Valahogy egyre rosszabb generáció jön (arrogáns, pökhendi,pénzhajszász,pofátlan) egymás után, és az uniós emberi szellemet, az egymásra figyelés, a másság elfogadása ( itt v.mennyi fogyatékosságról, betegségről szólok) talán még ovis vagy iskolai alsós tagozatban még valahogy elfogadják a gyerekek de később mintha semmi nem lett volna.Erről mi felnőttek tehetünk, tőlünk szívja magába azt is a gyerek, hogy igaz az apa makk egészséges, de mégis a felfestett helyre áll ba az autóval amit vezet. Szemléletváltás már bölcsis kortól!És nagyfokú szülői mintamutatás, mert már most nem győzzük kapkodni a fejünket hogy milyen országban élünk!”
 • 12. Cseter János 2008. január 06. 10:42
  „Kedves Olvasótársaim! Az én kocsim szélvédője mögött is ott van a "Mozgáskorlátozot" igazolvány, amikor a feleségemet szállitom. De az hogy rajtram lés ok sorstársamonkívűlről nemlátszik a "nyomorék" jelzőt kimerítő állapot attól még azok vagyunk! Igaz nem megkülönböztetve mint, azok a mozgáskorlátozottak, aki a parkoló igazolványokat és a, mivel fiatalok még tőlük nem vonták meg a közlekedés éves támogatását!Tudom, hogy nem szép szó a nyomorék! De talán, az szép és jó cselekedet, hogy ma már pofára daják és veszik el az életvitelünkhöz eddig adott javakat? Megkülönböztetik, azokat az embereket, akik már nemképesek sorsukon váltoiztatni? Mi ez, ha nem egy rejtett lassu népírtás kezdete?”
 • 11. ERKDP 2008. január 06. 00:01
  „Kedves Hajni!
  Örülök, hogy így gondolja. Számomra ez okoz örömöt, jólesett olvasni. Istennek hála nem vagyok "illetékes", de azt gondolom, van, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül.
  Üdvözlettel: ERKDP”
 • 10. Hajni 2008. január 05. 22:43
  „Csete János véleménye:

  "nem olyan felfogásu embereknek kellene olvasni e "sajtó" rovatait, aki csak arra képes hogy a helyesírási hibákat kerese és a lényeghez nem képes hozzászólni! Ahhoz már nem ért!"
  A téma amihez hozzászólt "Elfoglalják a mozgáskorlátozottak parkolóit" Többek közt teszik ezt G.I-vel is !!! Higgye el,Ő sokkal többre képes,mint azt Ön gondolná és érti a lényeget,mert számára az a leglényegesebb,hogy ne nyomoréknak nevezzék a sorstársait,hanem mozgáskorlátozottaknak.Biztos vagyok abban,ha Ön is köztük lenne,az Ön hozzászólása is csak ebből az egy mondatból állt volna,mert Önt is ez sértette volna a legjobban. ERKDP! Számomra mindig öröm a kulturált emberek kulturált hozzászólásait olvasni.

  A témához: Édesanyám is MOZGÁSKORLÁTOZOTT!
  Sajnálkozva tapasztaltam már többször is,hogy annak ellenére,hogy Ő jogosult a számukra kijelölt parkolóhelyet használni,ezt nem teheti,mert azt elfoglalják az illetéktelen autósok.
  Szerencsére a parkolóőreink,ha épp ott vannak keményen büntetnek. Azért az illetékeseknek nem ártana ellenőrizni,hogy ki az,aki valóban jogosult a kártya használatára,mert nagyon sokan azt jogtalanul teszik!”
 • 9. sdhz 2008. január 05. 15:22
  „Azt kívánom, aki jogosulatlanul veszi igénybe az ilyen parkolót, mielőbb legyen rászoruló...”
 • 8. ERKDP 2008. január 05. 13:00
  „Kedves Cseter János!
  Nem veszem magamra utolsó mondatait, mert úgy érzem hozzászóltam a cikkhez, kisregényt is tudnék még írni róla, de azt Ön se tette. Mint olvashatta: leírta az én véleményemet is sajátjában, egyet értek Önnel. Azonban a stílus maga az ember. Még a "nyomorékok" kiterjesztett csoportjára sem használnám soha ezt a kifejezést, de tudom, hogy mire gondol, hogy nem csak mozgáskorlátozottakra értette, mint a 6. hozászóló. Nos, ők meg végképp nem nyomorékok. Hátrányos helyzetűek, szerencsétlen sorsúak, s ezen belül: mozgáskorlátozotak, idős, betegeskedő emberek, kiszolgáltatottak stb... Ne gondolja, hogy a dolgok elkendőzése, ha szépen fogalmazza meg a mondanivalóját, higgye el, van, akit sért a nyomorékozás!

  Más: az elgépelésért nyilvánvalóan nem jár szemrehányás, az nem helyesírási hiba. Vannak olyanok is, akik viszont elég durva hibákat ejtenek, őszintén szólva itt a cikkeket olvasva is tapasztaltam már ezt. Nem azt jelenti, hogy én vagy akár Ön hibátlan nyelvtanilag, de egy újságírótól már elvárhatnánk, hogy ne rakjon ki a nyilvánosság elé elírt személyneveket, hibás összetett szószerkezeteket. Magam az élet egyik területén sem szeretem az igénytelenséget, ha koszos az utca, ha disznóólra hajaz a városkép stb. A nyelvi igénytelenségtől pedig egyenesen frászt kapok! (Nem vagyok idős, morcos nyelvtantanár, mielőtt valaki arra gondolna, egyszerűen csak egy magyar fiatal, aki szereti a világ legszebb nyelvét és igyekszik azt helyesen használni... :) ) Szép hétvégét mindenkinek!”
 • 7. Cseter János 2008. január 05. 08:56
  „Tisztelt és kedves Olvasóim! Aki rendszeres olvasója és nézője a híreknek az felfogja és látja, hogy nem csak a mozgáskorlátozottak a "nyomorékok" hanem azok a betegek is akiken kívüről nem látszik a tehetetlenségük.Persze Ő melléjük nem állnak oda a politikusaink a fotózásaik alkalmával.Azok a fogyatékosok, akik nem toló kocsival közlekednek, és még vánszorogni képesek azok állapot minőségét is politikusok által összeállított lista alapján készíthetik el az arra delegált orvosok. Ép úgy mint a rokkantosítás felülvizsgálatát! Hogy a cikkben írtakon és az általam is ide illő tényeken változás legyen ahhoz, nem olyan felfogásu embereknek kellene olvasni e "sajtó" rovatait, aki csak arra képes hogy a helyesírási hibákat kerese és a lényeghez nem képes hozzászólni! Ahhoz már nem ért!”
 • 6. G.I 2008. január 04. 20:56
  „A kettesnek!
  Nem "nyomorék", de nem is "nyumorék" !!!
  Magyarul: Mozgáskorlátozott”
 • 5. nem mondom meg 2008. január 04. 17:10
  „Jómagam is rendeszeresen látogatom a soproni uszodát. Az egyértelműség kedvéért nem ártana megfelelően, jól láthatóan kijelölni a mozgáskorlátozott parkolót. A táblán nincs jelölve, hogy 2 helyről van szó, a burkolati jelek régen lekoptak, ráadásul nem teljesen egyértelmű, hogy egy széles vagy két keskeny parkolóhelyről van-e szó az adott helyen. Sokan nem is tudják, hogy milyen helyen állnak meg. Ettől függetlenül persze sokan vannak, akik szánt szándékkal, tudatosan veszik igénybe a nem számukra kijelölt helyet.”
 • 4. Korrekt10 2008. január 04. 16:57
  „Egyszerüen nehezen értem meg a cikkirót meg a megszólitottat (SZ.I.) is.
  Mi az, hogy nem aazt akarják, hogy újból és újból megbütessék a kihágókat?
  Azt irják, hogy már a fejekben is rendet kellene tenni, akkor mi ez a szöveg?
  Még szép, hogy meg kell bütetni öket minden alkalommal, és ha többször követi ell birósági feljelentést kell kezdeményezni kemény pénzbüntetés terhe mellett.
  Hogy akarnak rendet teremteni az országban ha nem használják a rend eszközét?

  Egy országból ahól rend van,
  Lali”
 • 3. ERKDP 2008. január 04. 11:57
  „Tisztelt 2. számú hozzászóló, teljesen igazad van! De kérlek ne "nyomoréknak" nevezd az érintetteket, mert az még nekem is szúrja a szemem olvasás közben, hát még nekik hogy szúrhatja... Ajánlom a szinonima-szótárat tanulmányozásra, találsz benne szebb/kevésbé degradáló/empatikusabb kifejezéseket. Nem kioktatás akart lenni, csak figyelemefelhívás, remélem érted, hogy miért.

  A cikkhez: kevés a parkoló, sokszor a sima is, de a mozgássérült még inkább. Persze nagy az esélyegyenlőség, de valahogy ez az elv mindig csak akkor kerül előtérbe, amikor rasszistázni kell a fél országot... Kérem szépen, itt mutassák meg, hogyan is képzelik az esélyegyenlőséget! Tudom, tudom.... ebből nem lesz politikai tőke, ez csak szimplán nagy lépés lenne a fejlett ország ideájának irányába...”
 • 2. Cseter János 2008. január 04. 10:37
  „Lehet, hogy azok állnak a nyomorékoknak fenntartott hyelyekre, akik elvették az öregek szállítójának a súly-adó kedvezményeiket! E rendszerben vezetőink az örtegektől miellőbb meg akarnak szabadúlni és így kevesebbet, kevesebbszer szállitanak a nyumorékok közűl!
  A parkolók meg felszabadulnak! Az
  olyan gazembereknek, akik így röbviditik meg a nyomorékokat! Sőt, ha pár forintal túllépik az áltauk kiszámolt "adhatósági" keretösszeg szintjét az évi hétezer forint utazási hozzájárulást is teljesen elveszik a nyomorékoktol! Még továbbmenve
  a nyomorékokat a nyugdíjrendszerből is kiveszik csupán arra spekulálva, hogy a közeljövőben hogyan sarcolhatják meg Őket mégjobban, hisz a képviseletül egyenlő anullával!”
 • 1. Oscar 2008. január 04. 07:38
  „Nem csak az uszoda parkolóban van ez így, akár a TESCO parkolót is megnézhetnénk, ott ugyanaz a helyzet.
  Ha valaki veszi a fáradságot akkor láthatja hogy milyen tipusu autók vannak a mozgássérült parkolókban , nem trabant kategória.
  Sokan úgy gondolják hogy a nagy és márkás autos kiváltságot is kap a tipussal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz a kis vasútállomásokkal?

Sopron és környéke - Egyre rosszabb állapotban vannak a Sopron–Szombathely vasútvonal mellett… Tovább olvasom