Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Elfogadták a költségvetést

Walter Dezső napirend előtti felszólalásával kezdődött a csütörtöki közgyűlés a soproni városházán.
Walter Dezső napirend előtti felszólalásával kezdődött a tegnapi közgyűlés a soproni városházán. A polgármester a balfi kutyaügyre reflektált. A Lövér-rendeletet, valamint a Győri Kapu szabályozási tervét levették a napirendről, mivel nem érkezett meg a megyei területi főépítész véleménye. A szociális szolgáltatástervezési koncepciót szintén nem tárgyalták, átdolgozásra visszaküldték.

Az első napirendi pont az önkormányzati társaságok 2005. évi beszámolója volt. Abdai Géza (Polgári Összefogás) feltette a kérdést: vajon mennyi pluszpénzbe került a SIK és a városüzemeltetési kft. inkubátorházba költözése? Kelemen Imre ügyvezető elmondta: előbbinek 23 millió, utóbbinak 11 millió forintba került. – A holding miből produkált bevételt, mennyit? – érdeklődött Abdai Géza. – Cégeknek nyújtott menedzsmentszolgáltatás fejében 22,7 millió forintos bevételt termelt – válaszolt Beck György ügyvezető. Abdai kifejtette, nézetei szerint az utóbbi két hónap nem nevezhető sikertörténetnek, mivel a holding működése előkészítetlen, nem hozza a várt eredményeket. A költözés pedig pluszpénzeket emésztett fel, az összes eddigi költség közel 60 millió forint. – Csúsztatás, amit Abdai Géza állít – mondta Király Tibor (MSZP). – A hatvanmillióból ugyanis le kell vonni azokat a költségeket, amik a Magyar utcában is megvoltak. Így kedvezőbb szám jön ki.

Üzleti tervek és távhődíj

Második napirendként a város gazdasági és közhasznú társaságainak 2006. évi üzleti tervét tárgyalták, ennek minden javaslatát elfogadták a képviselők.

A távhő-szolgáltatási rendelet tárgyalásánál Pongrácz Nóra (Polgári Összefogás) feltette a kérdést: a nem lakossági fogyasztókat miként érinti a gázáremelés? Mágel Ágost (Polgári Összefogás) felszólalásában válasszal szolgált képviselőtársának: véleménye szerint az intézményeknek 5,4 százalékot jelent az emelés, ezt nehezen tudják majd fedezni. Hruby József alpolgármester felhívta a jelenlévők figyelmét: az intézményvezetők szükség esetén jelezhetik a hivatalnak, ha a távhődíjak változása megterhelő költséget róna az intézményre, ez esetben kompenzációt dolgoznak ki.

Közlekedési szövetség

A Nyugat-dunántúli Regionális Közlekedési Szövetség létrejöttét egyhangúlag támogatták a képviselők. Ezenkívül beindulhat a helyi vállalkozásfejlesztéseket ösztönző támogatási program, erről is szavaztak. Hruby József alpolgármester kifejtette, országosan is egyedülálló programról van szó, Sopron a helyi adóbevétel egy százalékát forgatja vissza a kis- és középvállalkozások hiteleinek kamattámogatásába. A programtól azt várják, hogy 500 milliós plusztőkét injektál a városba. A háziorvosi körzetekről szóló rendelet módosítását szintén támogatták a képviselők, ugyanúgy, mint a Norvég Alapra benyújtandó pályázatokat.

A polgármester kézbe vette a kutyaügyet

A háromhetes szabadságáról visszatért Walter Dezső a közgyűlésen a balfi szőlőhegyi kutyaüggyel kapcsolatban bejelentést tett. Mint elmondta, az állatvédők petíciója, az ügyben kapott megszámlálhatatlan észrevétel, a várossal kapcsolatos negatív hangulat hatására úgy döntött, azonnali intézkedések szükségesek a helyzet megoldása érdekében, különös tekintettel a kutyák jövőjére. A problémák jogi rendezése mellett ma reggelre a város jegyzője, főállatorvosa, rendőrkapitánya, valamint a telep tulajdonosa részvételével megbeszélést kezdeményezett, mely az azonnali teendőket hivatott meghatározni. Egyidejűleg felkért minden soproni állatbarátot, hogy lehetőségeihez mérten nyújtson támogatást a kutyák táplálásához, életfeltételeik, elhelyezésbeli körülményeik komfortosabbá tételéhez.

A 2005. évi költségvetési rendelet módosításánál dr. Szekeres Csaba (Szövetség Sopronért Egyesület) emelkedett szólásra és feltette a kérdést, miért 2006 márciusában kell a témát tárgyalni? – Túlköltekeztünk 2005-ben és most ezt legalizáljuk? Mennyi a túllépés? – Csak a bevételi előirányzatot módosították és most ennek az „elköltését rendezi" a módosítás – válaszolta Nagy István irodavezető.
Az idei költségvetés – nem meglepő módon – nagy vitát kavart ezúttal is. Erre a napirendre több módosító javaslat is érkezett. A több mint egymilliárdos működési hiány miatt nyújtotta be indítványát Kóczán Zoltán (SZDSZ). Az indítvány a kiadási oldalról törölné a nappali szociális és gondozóház, a kalandpark és a tekepálya megépítését, egyéb területeken pedig csökkentéseket kezdeményez. – Kimunkálatlan, fűnyíróelven alapul az indítvány, elutasítjuk ezt az elkapkodott munkát – véleményezte dr. Szekeres Csaba, majd hozzátette: 2007-ben kritikus költségvetési év jön, indítványozza, hogy haladéktalanul kezdődjön szakmai egyeztetés.

Tizenöt igen

Kóczán Zoltán válaszolt: nem fűnyíróelvről van szó, hiszen csak hat tétel szerepel a listán, melynek összeállítása nem kapkodás, hanem hosszas egyeztetés eredménye. A képviselők mindkét politikus módosító javaslatait megszavazták. A 2006-os költségvetési rendeletet a városvezető koalíció 15 igen szavazatával elfogadták.
A vita befejeztével Walter Dezső emelkedett szólásra. Gimesi Szabolcs előző napi, lapunkban megjelent vádjaira reagált, melyek szerint túlzott mértékű a város eladósodása. Mint Walter Dezső fogalmazott, az előző ciklus alatt eltűnt pénzek miatt volt szükséges a hitel felvétele. Az ülés utolsó napirendi pontjaként zárt ajtók mögött döntöttek az országgyűlési választások szavazatszámláló bizottságairól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai álom Sopronban

Sopron vendége csütörtök óta a női Dream Team, vagyis az Egyesült Államok világ- és olimpiai bajnok női kosárlabda-válogatottja. A küldöttség tagjaként számos korábbi vagy jelenlegi világnagyság látogatott a hűség városába. A keret a megérkezés után edzést is tartott a találkozó helyszínén. A tengerentúli gárda a hűség városában edzőtáborozik és hétfőn az MKB-arénában megmérkőzik a helyi kedvencekkel. Tovább olvasom