Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Elfeledett soproniakról várnak fotókat

A soproni és környéki zsidó közösségeknél 1944 júliusa előtt készült fotókat vár az „Elfeledett soproniak" című kiállítás kuratóriuma. A nagyszabású tárlat 2014-ben, a holokauszt 70. évfordulója alkalmából nyílik az Új utcában.

– Sopronból és környékéről közel háromezer honfitársunkat hurcolták el megsemmisítő táborokba 1944-ben. A városban ma már nagyon kevesen emlékezhetnek rájuk. A mai soproniak nem ismerik ezt az eltűnt világot, nem ismerik azokat a kiváló hazafiakat, akik ügyvédként, orvosként, tanárként, vitézségi éremmel kitüntetett első világháborús hősként, gyártulajdonosként, kereskedőként vagy iparosként segítették gazdaggá tenni a várost – mondta elöljáróban Sándor Péter, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke. – A holokauszt 70. évfordulója közeledik.

Az önkormányzat, a Soproni Magyar–Izraeli Baráti Kör, a Soproni Múzeum és a levéltár támogatásával 2014-ben kiállítás útján szeretnénk megismertetni a maiakkal azon soproni zsidó sorsokat, zsidó családokat, akiket leszármazottak híján elfeledtünk. A kiállítás – ha csak fényképek segítségével is – egyfajta virtuális találkozást kíván létrehozni, így kötve össze a maiakat azokkal, akiket kivetett a holokauszt őrülete.

– A kiállítás jövő tavasszal nyílik és őszig tart. Most, a felkészülés időszakában várjuk azokat a fotókat, amelyek Sopronban és környékén élt zsidó közösségek körében készültek 1944 júliusa előtt – vette át a szót Tárkányi Sándor építész, a kiállítás szervezője.

– Családi, műtermi, szabadban, közterületeken fotografált képek éppúgy szóba jöhetnek, mint képeslapok, korabeli várost, járókelőket megörökítő felvételek. Kérünk mindenkit, akinek van ilyen fotója, azt 2013. december 31-ig juttassa el címemre, a 9400 Sopron, Új utca 16. szám alá. Kérjük a képen szereplő személyek pontos megnevezését, adatait, valamint a fényképkészítés idejének és helyszínének megjelölését.

Tárkányi Sándor hozzátette: a Rokob Csaba, Vódli Zsolt és általa készített koncepció szerint az „Elfeledett soproniak" kiállítás az Új utca 11. szám alatti középkori magánzsinagógában valósulna meg.

A jelenleg is múzeumként működő Új utca 22–24. szám alatti zsinagógában neves zsidó származású soproni polgárok – így például Pollák Miksa főrabbi, Pap Károly író, Csatkai Endre múzeumigazgató, Füredi Oszkár építész – életének és munkásságának állítanak majd emléket. A tárlat előadások, vetítések, a kortárs zsidó kultúra neves előadói és remekei sorával, valamint emlékkonferenciával válik teljessé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Per Sopronban: malacrablás is szerepel a bűnlajstromon

Dr. Kovács Krisztián ügyész részletezte a vádat: betörés, lopás, orgazdaság. Kedden a tanúk meghallgatásával folytatódik a per. Tovább olvasom