Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Elfektetik a veszélyessé vált sírköveket

Sopronban a temetőgondnokoknak ezen a télen eddig háromszor adott munkát a hó. A sopronbánfalvai sírkert a különös terepviszonyai miatt az átlagosnál is több figyelmet érdemel.

A bánfalvi temetőben még a keddi olvadás ellenére is kifejezetten balesetveszélyesek voltak a gyalogutak. Domb és völgy váltja egymást, félő, hogy a nem kellő alapossággal készített magasabban fekvő síremlékek egy komolyabb olvadás esetén a mélybe csúszhatnak.

– A hóeltakarítást a gondnokunk végzi, a sírkövekkel kapcsolatos balesetveszély elhárítása azonban közvetlenül nem a mi dolgunk – mondta el portálunknak Wartha Jánosné, a bánfalvi hősi temető kezeléséért felelős Írisz Temetkezési Kft. ügyvezetője. – A sírkövet megrendelő rokonoknak és az azt elkészítő szakembereknek kell a terepviszonyokat figyelembe venniük, s az alapján elkészíteni a biztonságos építményt – fogalmazott.

A sopronbánfalvai sírkert a különös terepviszonyai miatt az átlagosnál is több figyelmet érdemel. Fotó: Magasi Dávid
A sopronbánfalvai sírkert a különös terepviszonyai miatt az átlagosnál is több figyelmet érdemel. Fotó: Magasi Dávid

A temetőkről szóló törvény szerint a temetőgondnoknak az sem feladata, hogy a veszélyesnek ítélt sírkövek miatt megkeresse a hozzátartozókat. Bánfalván a veszélyesnek ítélt sírköveket lefektetik, bár az országban már előfordult, hogy emiatt kegyeletsértéssel vádolták az adott temető kezelőjét a rokonok.

– Nincs jobb megoldás, ugyanis probléma főleg az évtizedekkel ezelőtt felállított emlékművekkel adódik, amelyeket már nem látogatnak s gyakran nem is élnek a hozzátartozók. Szerencsére még nem történt baleset, de kérjük, mindenki felelősségteljesen gondolkozzon a témáról – kérte Wartha Jánosné.


Szabálysértés és pénzbírság

A törvény szerint a sírhellyel az rendelkezik, aki megváltotta. Szabálysértést követ el, és bírsággal sújtható, aki a veszélyes síremlék karbantartásáról nem intézkedik. A szakemberek állítják, minden terepre készíthető alkalmas sírkő, de ma egyre gyakrabban használják a modern megoldásokat, ragasztókat a csapolás és csavarok helyett, amivel a munka gyorsabb és kényelmesebb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan váltam sopronivá?

Megjelent Hencz József Hogyan váltam sopronivá? – Egy volt városi párttitkár emlékei, nem… Tovább olvasom