Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Elévült a ruhagyári gyilkosság

Sopronban az elmúlt egy évtizedben hét gyilkosság elkövetőjét érte utol az igazságszolgáltatás.
A még régebbi időkre visszatekintve mindössze két emberölés tettesét nem sikerült elfognia a rendőrségnek.

Hosszú időre emlékezetes bűncselekmények történtek Sopronban 1981. július 20-án és 1990. július 5-én. Az előbbi esetben a Soproni Ruhagyár pincéjében akkoriban működtetett tekepályánál találtak vérbe fagyva egy fiatal takarítónőt, G. Oszkárnét. Az asszonyt agyonverte valaki, akinek kiléte azóta is ismeretlen maradt. Igaz, az ügyben többször is kihallgattak egy gyanúsítottat, de vádképes bizonyításra soha nem került sor.

– Hasonlóképpen kegyetlen gyilkosság színhelye volt tizenöt évvel ezelőtt a Sas tér 9. szám alatti ház egyik szobája. Itt végeztek több fejszecsapással Sanyi bácsival, a Várkerület ismert mozgó könyvárusával, Sopron egyik legnépszerűbb emberével. Az akkor 77 éves férfi életének kioltója nem került elő mind a mai napig. Bár ebben az esetben is akadt egy gyanúsított, de megfelelő bizonyíték híján őt is elengedték.

– A két eset között az a különbség, hogy a ruhagyári emberölés húsz év után elévült már, vagyis 2001 júliusában – mondja Kovács László alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság életvédelmi alosztályának vezetője.

– Ez azt jelenti, hogy ha ma lelkiismeret-furdalástól meggyötörten feljelentené magát az akkori gyilkos, a módosított büntető törvénykönyv passzusai szerint megvádolhatatlan maradna és a rendőrség, valamint az ügyészség nem kezdene új vizsgálatot ügyében – folytatja az életvédelmi alosztály vezetője. – Más a helyzet Sanyi bácsi gyilkosával. Ezt a tettet nyereségvágyból követték el, hiszen a szerencsétlen ember minden vagyonát el is rabolták lakásából, márpedig ezzel a minősítéssel a Btk. 33. szakasza szerint elévülhetetlenné vált az ügy. Ugyancsak ilyen következményei vannak a különleges kegyetlenséggel elkövetett bűncselekményeknek is.

– Mindenképpen érdekes az, hogy rendszerváltás után bár megnövekedett a gyilkossági kísérletek és befejezett emberölési ügyek száma, de a felderítés hatékonysága Sopron esetében százszázalékosnak mondható. A hagyományos brutalitáson túl, ha lehet ezt mondani, változatosabbak lettek az elkövetések módjai. Az utóbbi években volt eset, amikor két alvilági figura egymással történő elszámolásánál előkerült az Uzi géppisztoly is. Egy egész tárat lőtt ki O. Cs. az Audiban ülő vetélytársára, M. Cs.-re, mégsem sikerült életét kioltania.

A legfrissebb ügyben pedig, ami idén június 8-án történt, egy boncmesternek kell életveszélyt okozó testi sértés miatt a törvény elé állnia, felelnie kell azért is, mert halált okozott segítségnyújtás elmulasztása miatt. Pontosabban ő maga megpróbálta cérnával (!) összevarrni az okozott sebet, de ez élettársán már nem segített.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés konferencia a központban

Az összesen 1,5 milliárd forintért felújított, s 2002 őszén a régió legnagyobb konferencia-központjaként átadott Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ – az elképzelések szerint – a nagyszabású, 900–1200 fős hazai és nemzetközi szimpóziumoknak adott volna otthont. A városvezetés derűlátóan úgy remélte, hogy a ház kihasználtsága megfelelő lesz. Tovább olvasom