Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Eleve védettek a gesztenyefák

A Lövérek helyén fekvő szelídgesztenyés helyi védetté nyilvánítását egy egyesület kezdeményezte.
A Lövérek egyik legszebb helyén fekvő szelídgesztenyés helyi védetté nyilvánítását a Castanea Környezetvédelmi Egyesület kezdeményezte. A tegnap délutáni egyeztető tárgyaláson a tulajdonos kivételével minden érdekelt fél megjelent.

A Fenyves soron, a Paksi Atomerőmű üdülőjéhez tartozó egyhektárnyi területen lévő szelídgesztenyés idős, mégis egészséges fái minden fél szerint védendő értéket képviselnek. A Castanea Környezetvédelmi Egyesület, a Fertő-Hanság Nemzeti Park, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, illetve a soproni önkormányzat képviseletében megjelentek megállapodtak abban, hogy a fák helyi védelem alá vonásához szükséges anyag összeállítása után a közgyűlés elé terjesztik a szelídgesztenyés ügyét.

– A Fertő-Hanság Nemzeti Park is támogatja a szelídgesztenyés helyi védetté nyilvánítását és amennyiben szükség van rá, szakmai segítséget nyújt a fákkal kapcsolatban – mondta Takács Gábor szakfelügyelő, aki a nemzeti parkot képviselte a megbeszélésen.

Az ugyancsak jelen lévő dr. Galambos György jegyző érdeklődésünkre elmondta, az önkormányzat tárgyalásokat folytat a jelenlegi tulajdonossal a terület megvételéről.

– Konkrét veszély nem fenyegeti a szóban forgó fákat, hiszen a Lövérek jellegvédelméről szóló rendelet szerint minden 15 évnél idősebb fa védelmet élvez a kivágás alól.

Az egyeztetési tárgyalás jegyzőkönyvének véleményezése után elképzelhető, hogy a közeljövőben pont kerül a Fenyves sori gesztenyefák ügyére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkos baráti(?) találkozó

A Nemzetbiztonsági Hivatal és a megyei rendőr- főkapitányság szerint a Hammerskins Nation nemzetközi… Tovább olvasom