Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Életveszélyessé vált egy ház Balfon

Immáron két éve szeretné a balfi Gál Miklós elérni, hogy bontsák le vagy állítsák helyre a szomszéd házát.
Évek óta megkeseríti a balfi Gál Miklós és családja életét a szomszédos ház. Hiába keresi az épület tulajdonosát, mindeddig nem találta meg. Pedig szükséges lenne, hogy mihamarabb meglegyen a tulajdonos, ugyanis a tetőről hullik a cserép, omlik a vakolat és ami még ennél is fontosabb, kimozdult a helyéről a tető. Gál Miklós megjegyezte, a közeli napokban, amikor a nagy szélvihar volt, csak úgy recsegtek a gerendák, a tető pedig több centimétert ismét elmozdult.

– A gyermekeimet sem merem kiengedni az udvarra, félek, nem tudom, mikor esik a fejükre egy nagyobb tégla vagy cserép – mondja, miközben a szomszéd házára mutat. – Legelőször két évvel ezelőtt tettem bejelentést a soproni önkormányzatnál. Akkor azt mondták, nyugodjak meg, kijönnek és elindul a folyamat. Aztán kiderült: időközben semmi sem történt. A napokban újabb bejelentést tettem. Egyelőre tanácstalan vagyok, nem tudom, mitévő legyek. Az mindenesetre bizonyos, amint jön egy nagyobb szél, a tető le fog dőlni. Talán szerencsém lesz, hogy nem a mi udvarunkra.

Dobos József, a soproni önkormányzat jegyzője lapunk érdeklődésére elmondta, az eljárást a műszaki iroda folytatja le. – Az iroda szakemberei a helyszínen felmérik a szomszédos ház állapotát – tette hozzá a jegyző. – Ezzel egy időben elkérik a földhivataltól a tulajdoni lapokat, amely alapján felkutatható a tulajdonos, aki kötelezhető arra, hogy szüntesse meg a veszélyhelyzetet. Az építésügyi hatóság elrendelheti az épületátalakítást, az életet veszélyeztető állapot megszüntetését. Amennyiben erre nem hajlandó, végső esetben az épületlebontást. A határozatának mindig érvényt kell szerezni. Még abban az esetben is, ha nem érhető el a tulajdonos, vagy nem veszi át a hivatalos leveleket. Ekkor a munkálatokat az építésügyi hatóság saját maga végezteti el, a felmerülő költségeket az érintett ingatlanra jelzálogjogként jegyezteti be.

A Malompatak utcában megoldották

A balfi esethez hasonló történt néhány évvel ezelőtt a soproni Malompatak utcában. Az életveszélyes ház tulajdonosát ott sem lehetett fellelni. Az utcában élők pedig aláírást gyűjtöttek. A műszaki iroda bontást rendelt el, amely meg is történt, azaz ebben az esetben megoldódott az életveszélyes házzal kapcsolatos ügy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új igazgató, új szemlélet

Szilágyi Tibor helyett csütörtöktől Darvasi Ilona vezeti a soproni Petőfi Színházat, ahol Huszti Péter lesz a művészeti tanácsadó. A választásban szerepet játszott, hogy Sopron menedzser típusú vezetőt keresett a színház élére. Tovább olvasom