Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 3°C | 8°C Még több cikk.

Életre szóló élményt jelent a külföldi tanulás

A Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatói évek óta az országos átlag feletti ösztöndíjakkal vesznek részt az uniós mobilitási programban.

Januárban startol az Európai Unió új mobilitási programja, az Erasmus+. Ez egyesíti a teljes korábbi oktatás-, szakképzés-, ifjúság- és sporttámogatási rendszert, valamint a nemzetközi együttműködési programokat.

A mobilitási program célja, hogy támogassa a külföldi tanulási lehetőségeket az európai diákok számára az unió területén.

Az előzőekhez képest változás, hogy rövidült a szakmai gyakorlatok minimálisan elvárt időtartama és meghosszabbodott a tanulással külföldön eltölthető idő.

A korábbiaktól eltérően a hallgatók ezentúl akár a jogviszonyuk megszűnése után is részesedhetnek a program adta lehetőségekből. Az egyéni ösztöndíjakat továbbra sem lehet közvetlenül megpályázni, a jelentkezési szándékot az oktatási intézményeknél kell jelezni.

A megcélozható országok száma is bővül, így a közeljövőben az „EU-környéki" országokban is lehet majd tanulni.

Szabó Edit Boglárka és csoporttársa, Tóth Cintia számára felejthetetlen az Erasmus-program.
Szabó Edit Boglárka és csoporttársa, Tóth Cintia számára felejthetetlen az Erasmus-program.


– Az Európai Unió most lezárult költségvetési periódusának legsikeresebb programja – különösen a felsőoktatás terén – az Erasmus volt, amelyből az elmúlt évek során a Nyugat-magyarországi Egyetem is kivette a részét – mondta Czeglédy István egyetemi főtanácsos.

– Az intézmény a hallgatói létszámhoz viszonyítva előkelő helyen szerepelt a hazai egyetemek és főiskolák e téren felállítható rangsorában.

Az előző tanévben már több mint 420 ezer euró keretösszeget sikerült pályázaton megszerezni, amiből 165 hallgató folytatott ösztöndíjjal támogatott tanulmányokat, illetve szerzett szakmai gyakorlatot a külhoni partnerintézményeknél, cégeknél. Hallgatóink és munkatársaink összesen 16 ország 78 külföldi partnerintézményéhez mehettek tanulni, oktatni és szakmai ismereteket szerezni, hozzánk pedig 14 országból érkeztek a program keretében.

Ahogy azt Czeglédy Istvántól megtudtuk, az egyetem a jövőben is a korábbihoz hasonló intenzitással vesz részt a mobilitási programban, már megkapták az engedélyt Brüsszeltől a 2014–2015-ös pályázatok beadásához. – Bízunk abban, hogy az oktatás nemzetköziesedésének előnyeit kihasználva egyre többen válnak támogatottá, továbbá bővülhetnek a kulturális és sportkapcsolatok is – tette hozzá Czeglédy István.

Szabó Edit Boglárka, a Benedek Elek Pedagógiai Kar azóta már végzett hallgatója 2012-ben tanult Erasmus-diákként Birminghamben.
– Óvónőképzősként az angol specializációs tanulmányaimban sokat segített az ott töltött fél év.

A program által megismerhettem az ottani oktatási rendszert, valamint az angol mondókákat, meséket, dalokat. Emellett persze az önállósodásban is előnyömre vált a távollét, hiszen egy idegen országban, idegen nyelven kellett boldogulnom.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt napok az NYME-n

A Nyugat-magyarországi Egyetem nyílt napokat szervez mindazok számára, akik többet szeretnének tudni… Tovább olvasom