Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Életmentés – engedély nélkül

Az ÁNTSZ megyei főorvosával eddig sem az Országos Mentőszolgálat, sem Sopron vezetése nem ült le tárgyalni a városi mentőállomás ügyében. A soproni mentősök január elsejétől érvényes működési engedély nélkül dolgoznak az épületben.
illusztráció
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megyei főorvosa még 2002 elején adta ki határozatát arról, hogy december 31-ig ad haladékot az OMSZ-nek, hogy oldja meg a munkavégzésre már alkalmatlan, leromlott állagú soproni mentőállomás ügyét. Az ÁNTSZ szándéka egyértelmű volt: a döntéssel szerették volna előmozdítani az Árpád utcai áldatlan helyzet felszámolását, több hónapos haladékot adva az Országos Mentőszolgálatnak arra, hogy megteremtse a munkavégzéshez szükséges feltételeket, s felszámolják a több évtizedes problémát.

Érdemi változás nem történt

Az év azonban eltelt anélkül, hogy érdemi változást hozott volna a soproni életmentők munkahelyén. Mindössze annyi történt, hogy a város kijelölt egy helyet a kórház területén, ahol az új mentőállomás szándékaik szerint hamarosan – az OMSZ-szel közös beruházásként – felépül. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a betegszállítás, mentés országos feladat, s nem önkormányzati, bár nyilvánvalóan minden településnek saját érdeke, hogy jól működő mentőszolgálata legyen.

Jövő héten tárgyalnak

Elérkezett december 31., eljött az új év. Walter Dezső polgármester a napokban nyilatkozatában megígérte: Sopron nem marad ellátás nélkül. Talán valóban nem, bár egyre inkább úgy tűnik, ez elsősorban az ÁNTSZ jóindulatán múlik. Dr. Paller Judit megbízott megyei tiszti főorvos munkatársunknak tegnap kijelentette: velük senki sem tárgyalt a soproni mentőállomás ügyében, ezért meglepődve látta és olvasta a híradásokban az ennek ellenkezőjéről szóló nyilatkozatokat. A tavaly kiadott határozat értelmében december 31. óta az Árpád utcai épületben érvényes működési engedély nélkül dolgoznak. A határozat végrehajtása azonban még nem történt meg. Mint dr. Paller Judit elmondta, a jövő héten találkoznak a hatóságok és a soproni önkormányzat egészségügyi bizottságának tagjai, s tárgyalásuk eredménye várhatóan a kért féléves haladék megadása. „Az ÁNTSZ segítőkész, de konkrét eredményre van szükség" – jelentette ki a tiszti főorvos.
„ Sopronban valóban engedély nélkül működik a mentőállomás" – ismerte el Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője, majd hozzátette: „de működik". A szolgálat vezetése decemberben levélben kezdeményezte a működési engedély meghosszabbítását és azóta is bíznak az egyeztetések, tárgyalások mielőbbi sikerében...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megbízott kórházigazgató:

Dr. Baranyai Tibor megbízott igazgatóként lépte át újra a soproni Erzsébet-kórház kapuját. Tovább olvasom