Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

Életkép Szakonyból - A túlélést jelenti a közmunka - fotó

Március közepétől egy éven át biztos havi jövedelemmel számolhat az a tíz szakonyi férfi és nő, akiket az önkormányzat közmunkásként foglalkoztat.
Február végén véget ért az országos közmunkaprogram legutóbbi időszaka. A folytatásról szóló értesítést várta már az a tíz szakonyi is, akiket az önkormányzat ebben a formában foglalkoztatott.

Farkas Gyula polgármester azonban megnyugtatta őket: megjött a hivatalos értesítés március közepétől jövő év február 28-ig az állam ismét meghirdette a közfoglalkoztatási lehetőséget. A havi bruttó 79 155 forintos fizetést a központi költségvetésből fedezik. Emellett a település a bérköltség húsz százalékának elejéig gépeket is vásárolhatnak.

A kisalfold.hu ezen kényszerű szilencium ideje alatt kereste fel a 345 lakosú településen élő közfoglalkozatottakat. Ők meséltek sorsukról.
Az élet reményét adta vissza a közmunka. Felvételünkön a közfoglalkozatottak egy csoportja: Erdélyi Zoltán, Milovecz Zoltánné, Erdélyi Tünde, Horváth Attila.
Az élet reményét adta vissza a közmunka. Felvételünkön a közfoglalkozatottak egy csoportja: Erdélyi Zoltán, Milovecz Zoltánné, Erdélyi Tünde, Molnár Attila.


– Szó szerint a túlélést jelenti számomra ez a munkalehetőség – mondja Milovecz Zoltánné. – Lányom Baranya megyéből költözött Sopronban, s hogy közelebb legyünk hozzá, Szakonyban találtunk megfizethető áron házat. Férjem leszázalékolták, ám még nem érte el az öregségi nyugdíjat, havi harmincezer forint a járadéka. Megvallom, féltem, hogy nem lesz folytatás. Most már tudom, egy évig biztosított a munka és a fizetés, megnyugodhatok, s nem rándul görcsbe a gyomrom.

Az ötéves fiát egyedül nevelő Erdélyi Tünde számára is létkérdés a közmunka.

– Egy évre előre tervezhetek – szól a fiatal anyuka. – A GYES letelt után lettem közmunkás. Az iskolát, önkormányzati hivatalt takarítjuk. S persze minden mást is elvégzünk a napi nyolc óra alatt.

Erdélyi Zoltán számára is megnyugvás, hogy az önkormányzatnál dolgozhat. Lelkesen beszél arról, mi minden feladatuk: fát vágnak az önkormányzati utak mentén, tisztán tartják a település négy temetőjét, füvet nyírnak a faluban, télen havat lapátolnak, utcát sepernek.

A száraz fát pedig igazságosan elosztják a rászorulók között. Az önkormányzat udvarán lévő rönkök már a következő télkezdetet segíti.

– Ahhoz, hogy valaki a Ausztriában dolgozhasson oda nyelvtudás, szakmai tapasztalat kell. Nekünk ilyen nincs – vallja meg Erdélyi Zoltán. – A falunkban más munkalehetőség nem nagyon adódik. Nekem jó így, helyben dolgozom. Így nem kell utaznom, hajnalban kelnem, hogy beérjek a más településen lévő gyárba. Egyébként meg lehet nézni, milyen most a település. Szépen rendben tartjuk az utcákat!

A biztos jövő, a rendszeres havi jövedelem kapcsán megkérdeztük: elgondolkodtak-e azon, hogy felvegyék a csokot.
Farkas Gyula polgármester.
Farkas Gyula polgármester. Fotók: Magasi

– Ugyan, az csak a gazdagoknak való. A teljes összeget úgysem kapnánk meg. Hitelnél pedig a mi havi fizetésünk kevesebb, mint a havi törlesztőrészlet.


Szakonyban, a program bevezetése óta alkalmaznak közfoglalkoztatottakat. Eleinte kettőt, hármat, s tavaly szeptembertől tízet.

– Nagy segítség, hogy az állam magára vállalta a bérek kifizetését, erre mi önerőből képtelenek lennénk – von gyorsmérleget Farkas Gyula, akinek a közfoglakoztatottak irányítása mellett másokra is figyelnie kell. – A lakosaink hetven százaléka nyugdíjas. A falugondnoki busz fenntartására, illetve a feladatok ellátására kapunk ugyan két és félmillió forint támogatást.

Ám ezt a költségvetésünkből ki kell egészítenünk. Munka pedig van: orvoshoz, kórháza szállítani az időseket, a falugondnok adott esetben bevásárol, beszerzi a gyógyszert
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A soproni régió az Utazás Kiállításon - fotók

A soproni régió az Utazás Kiállításon - fotók
Idén 39. alkalommal, március 3 - 6. között tartják meg Budapesten Magyarország legnagyobb… Tovább olvasom