Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Életfák: fiúknak körte-, lányoknak almafát ültetnek

Sopron - Régen minden újszülött fiúnak és lánynak életfát ültettek a szülei. A Castanea Környezetvédelmi Egyesület nemrégiben elhatározta, hogy feléleszti ezt a szép hagyományt. Az egyesület emellett elkötelezte magát a soproni táj régi, jó gyümölcsfajtáinak a megmentése mellett is.
– Régi szép hagyomány volt hazánkban, hogy minden gyermek világrajövetelekor egy fát ültettek a szülők. A fiúknak körtét, a lányoknak almafát, hogy együtt felcseperedve igazi társakká váljon ember és növény. Arra gondoltunk, hogy az ifjú párok se maradjanak ki – az összetartozásuk jeléül a házasságkötéskor egy-egy cseresznyefát ültethetnek el közösen – menyasszony és vőlegény – meséli Hársné Unger Klára.

– A hagyomány felelevenítése mellett az is célunk, hogy elérjük, újra szép virágos legyen ez a táj, ahol élünk. A régi magyar gyümölcsfajták feltérképezését már évek óta végezzük, igyekszünk megmenteni a jövőnek a változatos ízeket, zamatokat. A faültetés ideje az ősz és a kora tavasz, ezért az ültetést ekkorra kell időzíteni. Egyesületünk szívesen segít tanácsadással, a fák beszerzésében és az ültetésben is minden érdeklődőnek – tette hozzá Hársné Unger Klára.

Benke Éva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

14 éves a Cotton Club Singer

A Cotton Club Singers 14 éves fennállása során legfőképpen tematikus koncertjeivel – így a… Tovább olvasom