Kisalföld logö

2016. 12. 02. péntek - Melinda, Vivien 0°C | 6°C

Életet mentett a szeretet

Kis híján belehalt terhességébe egy huszonhét éves soproni fiatalasszony. Egy hónapig feküdt életveszélyes állapotban a győri kórházban. Az orvosok lemondtak róla. P és szerettei azonban nem adták fel. Százszázalékos rokkantként ma már napi két órát dolgozhat.
: Somló Samu Edina és Tamás együtt vészelték át életük legnehezebb szakaszát.
Kovács Tamásné Edina amikor az esküvője után 27 évesen terhes lett, nem gondolt arra, hogy néhány hónap múlva az életéért küzd majd. Rendszeresen eljárt a terhesgondozásra a soproni kórházba. A hatodik hónapban volt, amikor végtagjai vizesedése és más problémák miatt 2001 júliusában be kellett feküdnie a nőgyógyászatra, ahol azonban semmi rendellenességet nem mutattak ki nála. Két hét múlva légzési nehézségekre és állandó átfájásra panaszkodva újra jelentkezett orvosánál.

Az újabb kivizsgálás sem hozott eredményt, bár Edina tünetei nem enyhültek, az intézményből hazaküldték. Két nap múlva rosszul lett, a belgyógyászatról rohammentővel, életveszélyes állapotban szállították Győrbe, ahol egy hónapig feküdt az intenzív osztályon. Autoimmunbetegség kiváltotta súlyos terhességi mérgezést állapítottak meg, amely a veséjét támadta meg, annak működése teljesen leállt. A babát sajnos elveszítette, de ekkor már az élete volt a tét. Az orvosok lemondtak róla, ő maga és a családja azonban ebbe nem törődött bele. Edina konokul ragaszkodott az életéhez. Férje munka után minden áldott nap rohant Edinához Győrbe, édesanyja pedig állását feladva reggeltől estig lánya ágya mellett ült. Mikor végre elhagyhatta a kórházat, édesanyja látta el napközben, Tamás pedig tartotta benne a lelket.

 „ Lesz gyerekünk. Nem tettünk le róla, amint az orvosoktól zöld utat kapunk, újra megpróbáljuk, és ezúttal sikerülni fog. Ebben teljesen biztos vagyok. Közös életünk egy közel két évig tartó rémálommal kezdődött, a folytatásban valami csodálatosnak kell következnie."
Amikor az egy év táppénz letelt, a mindössze 28 éves fiatalasszonyt 2004. július 2-ig százszázalékos rokkantnak nyilvánították. Ekkor még csak négy órát tudott egyhuzamban talpon maradni, utána le kellett feküdnie. Ráadásul az erős gyógyszerektől annyira felpuffadt, hogy nem mert emberek közé menni. Arca a felismerhetetlenségig eltorzult, a régi ismerősök elmentek mellette, úgy megváltozott. Életét gyakorlatilag a négy fal között élte másfél évig. A kitörést, a „normális" életbe való visszatérést az jelentette, amikor idén februárban végre abbahagyhatta a gyógyszerek szedését.

Teste, arca fokozatosan visszanyerte eredeti formáját, végre kimozdulhatott, sőt, áprilisban – ugyan csak heti tíz órában – dolgozni is elkezdett. Ma már egy kis mozgást is megengedhet magának, rendszeresen jógázik, és pár percre még kosarazni is beáll.
– Tamás és a családom nélkül nem biztos, hogy lett volna elég erőm, örökre hálás leszek nekik. A soproni kórházba azóta még látogatóba is képtelen vagyok bemenni, fizikailag rosszul leszek – mondta el a fiatalasszony.

– Néha azon gondolkodom, biztosan megtörtént-e velünk ez az egész – veszi át a szót a férj. – Edinát makacs akarata gyógyította meg, hihetetlen erő van benne. Természetes, hogy kitartottam mellette, hiszen azt ígértük egymásnak, jóban-rosszban együtt leszünk. Kapcsolatunk a megpróbáltatások alatt csak erősödött. Igen hálásak vagyunk a munkaadómnak, Egresitsné Berki Máriának, aki lehetővé tette számomra, hogy bármikor elmehessek, így nem kellett félnem, hogy elveszítem az állásomat. P az is, aki munkát ad Edinának, így végre elfoglalja magát, nem rágódik állandóan a múlton.

Úgy tűnik, a fiatal pár élete végre visszakerül a normális kerékvágásba, de amint mondják, a történteket elfelejteni soha nem fogják. Pert azért nem indítottak a soproni kórház ellen, mert a fájdalmas emlékeket nem akarják újra meg újra felidézni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődött a gyűrűzés a Fertő tónál

A hét végén kezdetét vette az immár évtizedes múltra visszatekintő madárgyűrűzés a Fertő tó keleti… Tovább olvasom