Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Életet mentett a szén-monoxid mérő Sopronban

Bejelzett a szén-monoxid mérő Sopron egyik lakásában. Mire kiérkeztek a tűzoltók, már megkezdték a szellőztetést az ott lakók.

A napokban egy harmadik emeleti soproni lakásban a szén-monoxid érzékelő bejelzett. A soproni hivatásos tűzoltók helyszínre érkezésekor a tulajdonos a lakás szellőztetését már megkezdte - közölte a katasztrófavédelem.

A megyei műveletirányítás a gázszolgáltatót értesítette. A tűzoltók helyszínre érkezést követően szén-monoxid koncentrációt mértek, mely mérést a szellőztetés után, ajtó és ablak zárását követően is elvégezték, visszaellenőrizve a gázkoncentráció emelkedését.

Az egység a szomszédos lakásokat, a tetőteret és a kéményeket is átvizsgálta, hibát nem tárt fel.

Az épület átvizsgálása során, az alsóbb szinten lévő lakásokat is átvizsgálva derült fény arra, hogy a harmadik emeleti lakásba a szellőzőn keresztül jutott be a szén-monoxid az alatta lévő második emeleti lakásból, ezért ott a gázszolgáltató szakemberei a gázszolgáltatást megszüntették.

Az eset során a szén-monoxid érzékelőnek köszönhetően személyi sérülés nem történt. A lakás tulajdonosa rendelkezett szén-monoxid érzékelővel, és annak jelzése alapján tett bejelentést a megyei műveletirányításra.

Fontos megjegyezni, hogy az elhanyagolt fűtőberendezések, kazánok, kályhák, valamint az elmaradt kémény felülvizsgálatok, a rosszul beépített, vagy meg sem épített szellőzők szén-monoxid visszaáramlásához vezethetnek.

A beépített szén-monoxid érzékelő időben figyelmeztethet a veszélyre, így életet menthet. Szellőztessen rendszeresen, ellenőriztesse fűtőberendezését, kéményét.

Javasolják a szén-monoxid érzékelők beszerzését és beszerelését még akkor is, ha lakásukban zárt égésterű tüzelő-fűtő berendezést működtetnek. A fenti esetből is látható, hogy egy másik lakásból eredő szén-monoxid szennyezés veszélyeztette a tulajdonost.

Azonban nem mindegy, milyen szén-monoxid-érzékelőt használunk. Az érzékelő csak akkor nyújt megfelelő védelmet, ha a használati utasításnak megfelelő helyen és módon telepítjük.

Érzékelő vásárlása előtt tájékozódjunk a megvásárolható készülékekről, csak megbízható cégtől, minősített eszközt vásároljunk. December eleje óta jogszabály határozza meg azt is, hogy mely érzékelők használata esetén tekinthetőek a fenti előírások teljesítettnek.

Elfogadhatóak tehát az EU bármely tagállamában és Törökországban gyártott vagy forgalomba hozott, illetve az izlandi, liechtensteini, valamint a norvég gyártású érzékelők.

Ez év október közepe óta hatályos jogszabály értelmében azokban a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, kórházakban és bentlakásos intézményekben (idősek otthona, rehabilitációs intézmények) szórakozóhelyeken, szállodákban és panziókban kötelező szén-monoxid-érzékelő használni, ahol a közösségi helyiségében, vagy az azzal egy légtérben lévő helyiségben nyitott égésterű tüzelőberendezés van.

Azokat az új építésű épületeket pedig, amelyek nyitott égésterű tüzelőberendezéssel felszereltek, már csak akkor lehet használatba venni, ha ott szén-monoxid érzékelő működik. Ha a szén-monoxid mérgezés tüneteit (fejfájás, émelygés, szédülés) észleli magán vagy a környezetében lévő emberen, azonnal hívja a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon.

Forrás: gyor.katasztrofavedelem.hu.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkerült a kereszt az épülő Szent Margit templomra

Összehangolt munkával felkerült a kereszt a Sopronban épülő új, Szent Margit templomra. Tovább olvasom