Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Életéért mondott köszönetet

Mikó Jánosné egy reggel arra ébredt, hogy alig kap levegőt, veri a víz, fáj a mellkasa. Arra még volt ideje, hogy hívja a mentőket. Később derült ki számára, a gyors és szakszerű ellátásnak köszönheti az életét. Hálás a soproni mentőknek.

Az 58 éves asszony három kisebb infarktuson már túl volt, azon a november végi hajnalon is érezte, nagy bajban van. Arra még volt ideje, hogy kinyissa az ajtót, majd telefonon értesítse a mentőket és a fiát. A hivatásos életmentők értek előbb a Tóth Antal utcai lakáshoz. Az asszony már a mentőautóban feküdt, amikor leállt a keringése...

Mikó Jánosné számára később az orvosi papírokból derült ki, hogy a mentőknek köszönheti az életét. A kórházi kezelések, a pacemaker beültetése és a rehabilitáció után aztán első dolga volt, hogy a Kisalföldön keresztül mondjon ezért köszönetet.


Sosem felejtem el, hogy azon a hajnalon az én életem volt a mentők számára a legfontosabb – mondta Mikó Jánosné Bujtás József mentőtisztnek.
Sosem felejtem el, hogy azon a hajnalon az én életem volt a mentők számára a legfontosabb – mondta Mikó Jánosné Bujtás József mentőtisztnek.– Nem tudom a nevüket, semmire sem emlékszem, viszont életem végéig sem fogom elfelejteni, mennyire profik – mondja most már mosolyogva és bizakodva Mikó Jánosné.

– Én egyszerű asszony vagyok, három műszakban dolgozó hétköznapi ember, mégis, az ő számukra akkor valószínűleg én voltam a legfontosabb. Nem lehetek elég hálás ezért.

Tegnap sikerült megszerveznünk, hogy Mikó Jánosné személyesen is köszönetet mondhasson élete megmentőjének. Bujtás József mentőtiszt a szabadnapján jött be az állomásra, s rögtön szabadkozással kezdte:

– Csapatmunka volt, Dalia Dávid és Pócza Győző bajtársam nélkül nem sikerült volna – mondta, de láthatóan jólesett egyenruhás szívének a köszönet. Mikó Jánosné pedig legszívesebben a nyakába ugrott volna...

– Jól emlékszem az esetre. A sikeres ellátás, különösen egy újraélesztés számunkra olyan, ami hónapokra elegendő energiát ad a nem mindig lélekemelő munkánkhoz. De emlékezetes marad azért is, mert a beteg is mindent megtett a gyors ellátásért és ez nagyon fontos – magyarázza a szakember.

– Ahol acsargó kutya van, zárt kapu, ott értékes perceket vesztünk. El lehet képzelni, milyen tehetetlenséget érzünk, ha nem tudunk bejutni a lakásba, ahonnan segítséget kértek. Mi ugyanis nem törhetjük be az ajtót, ilyenkor a rendőrséget kell értesítenünk... Itt kitárt ajtó várt bennünket.

Sikerült megszerveznünk, hogy Mikó Jánosné személyesen is köszönetet mondhasson élete megmentőjének, Bujtás Józsefnek, aki rögtön azt hangsúlyozta: ˝csapatmunka volt˝.
Sikerült megszerveznünk, hogy Mikó Jánosné személyesen is köszönetet mondhasson élete megmentőjének, Bujtás Józsefnek, aki rögtön azt hangsúlyozta: ˝csapatmunka volt˝.

– Arra is emlékszem, hogy nagyon hideg volt a lakásban. A beteg fulladt, verítékezett, kinyitott ajtót, ablakot. Okosan tette, hogy azonnal riasztott bennünket. Akkor még kommunikált, reagált a gyógyszerekre is, de miután hordágyon azautóba emeltük, leállt a keringése. Hogy a laikusok számára is egyértelműen fogalmazzak: igen, a kezeink között állt meg a szíve. Ilyenkor elveszítjük mi is az időérzékünket, de tíz percig biztosan küzdöttünk vele, érte. A sikeres újraélesztés után stabil állapotban vittük a kórházba – eleveníti fel a drámai perceket Bujtás József mentőtiszt.

– Úgy látszik, nekem még dolgom van az élők között – teszi hozzá mosolyogva Mikó Jánosné Mária és hatalmas puszit ad a mentőtiszt arcára.

Amire figyelni kell a bajban: A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, mennyire fontos a mentők gyors értesítése. Ha valakit kiver a víz, erős szívdobogása van, légszomjjal küzd, ne várjon arra, hogy magától elmúlik, mielőbb hívja a 104-et. Miután a győri központba fut be a hívás, fontos, hogy a település nevét is megadják. Ugyanilyen jelentőséggel bír a pontos cím és az is, hogy hogyan jutnak be oda. Ha más név szerepel a kapucsengőn, zárva van a kapu, nem derül ki, hol van a lakás, értékes percek vesznek el. Abban az esetben, ha nem egy lakásba, hanem mondjuk erdőbe hívják a segítséget, érdemes a mentésirányítással közölni, hol várják a mentőt és odakalauzolni őket a helyszínre, vagy az okostelefon alapján a GPS-koordináták megadásával segíteni a gyors célba jutást.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londonban próbált szerencsét

A soproni származású, 35 éves Trinkl Ferenc élete olyan, mint a magyar mesehősöké: tehetségével… Tovább olvasom