Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Éles polgári védelmi gyakorlat Csáfordjánosfán - fotók

A település árvízvédelmi töltését tisztították meg a polgári védelmi szervezetek tagjai és önkéntes tűzoltók.


A csáfordjánosfai Kócsod patak árvízvédelmi töltésén az évek során több kilométer hosszúságban nagymértékben elburjánzottak a cserjék, bokrok, fák, melynek következtében árvíz esetén veszélyhelyzet alakulhat ki, ezért a NYUDU-KÖVÍZIG szakembere javasolta az elszaporodott növényzet eltávolítását.

A feladat nagyságára való tekintettel szükségesnek tartották több település bevonását az árvízvédelmi töltés és meder megtisztításába.

A gyakorlatban öt település -  Csáfordjánosfa, Csér, Iván, Répceszemere, Pusztacsalád - megalakított polgári védelmi szervezeteinek tagjai is részt vettek, egyfajta ˝éles˝ gyakorlatként. Ezalatt két fő feladatot kellett megoldani a településen.

Polgári védelmi gyakorlat Csáfordjánosfán.

Az egyik a heves esőzés során a nagymennyiségben lehullott csapadék által veszélyeztetett családi házak lakóinak kimenekítése és elhelyezése volt. A Kócsod patak közelében lakó 3 fő közvetlen kimenekítését a répcevisi Önkéntes Tűzoltóság hajtotta végre kézi a települési Fő útig kézi erővel, majd onnan már a község gondnoka Csáfordjánosfa személyszállító kisbuszával szállította az elhelyezésre szorulókat a Faluházba. Az elhelyezésre szolgáló helyiségben a szükséges fektető ágyakat, takarókat, lepedőket a polgári védelmi szervezet lakosságvédelmi raja rendezte be a kimenekítettek számára.

A másik meghatározó feladat, ami párhuzamosan történt a kimenekítéssel, Csáfordjánosfa árvízvédelmi töltésének a megtisztítása volt, melyet gyakorlatilag élesben kellett elvégezni, mivel a probléma valós. A helyszínen a polgármesterek a munkavégzés szempontjából
települési csoportokra osztották fel a munkaterületet. A feladat lényege a töltés rézsűjének a megtisztítása volt, ami gyakorlatilag a cserjék, bokrok, és fák kivágását jelentette.


Előzmények:

Készségfejlesztő gyakorlatot tart a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Soproni Polgári Védelmi Kirendeltsége Csáfordjánosfa polgármesterével közösen a polgári védelmi szervezetek gyakoroltatására, június 17-én.

Délután négy órakor öt település szervezeteivel, önkéntes tűzoltóival - közel száz emberrrel- ˝éles˝ gyakorlatot tartanak: Csáfordjánosfa árvízvédelmi töltését kell megtisztítani, amit az elmúlt évek alatt már fák is benőttek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP alapítvány: Tanulmánykötet az Orbán-kormány egy évéről

A forradalom fogságában címmel tanulmánykötetet jelentett meg az MSZP József Attila Alapítványa. Sopronban is tartottak könyvbemutatót. Tovább olvasom