Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Elengedik a kórházi tartozást

A konszolidációs programját teljesítő soproni kórház ötvenkétmillió forintos hiteltartozásának elengedésére tett ígéretet az egészségügyi tárca. Az intézmény 170 millió forintos lejárt adósságállományt számolt fel.
A soproni Erzsébet-kórház országos szinten egyike annak a hat egészségügyi intézménynek – a korábban hasonló súlyos anyagi gondokkal szembenéző harminc közül –, amely teljesítette pénzügyi konszolidációs programját. Az érintett kórházak helyzetét áttekintő budapesti plenáris ülésen a kormányzat részéről elhangzott: a konszolidációs programot teljesítő kórházakat mentesítik az állami hitel visszafizetési kötelezettsége alól. A soproni kórház vonatkozásában ez ötvenkét és fél millió forintot jelent.

Az Erzsébet-kórház idén februárban alkotta meg a gazdasági stabilizációs programját és az ahhoz szükséges átszervezés intézkedési tervét, amelyet mind az önkormányzat, mind a minisztériumi programiroda jóváhagyott.
– A konszolidációs program végrehajtása véget ért, az átszervezés pedig a befejezéshez közeledik – nyilatkozta az újabb fejleményekkel kapcsolatban dr. Baranyai Tibor, a kórház főigazgató főorvosa. – Az eltelt hónapokban sikerült a 170 millió forint lejárt adósságállományt felszámolnunk, s a kötelezettségvállalást is 311 millió forintra szorítottuk le az 535 millióról. Ami tehát a kórház pénzügyi konszolidációjával kapcsolatos feladatokat illeti, sikerült teljesíteni a kitűzött célokat. Budapesten erről folytattunk megbeszélést Győrfi Istvánnal, az egészségügyi kormányzat meghatalmazottjával és más állami szervezetek képviselőivel. A szakminisztérium ígéretet tett arra, hogy a konszolidációs programot teljesítő kórházak mentesülnek az állami hitel visszafizetési kötelezettsége alól.
Dr. Baranyai Tibor elmondta még: a soproni kórház talpra állításának következő állomása a „mátrixrendszer" bevezetése – az intézmény struktúrájának piaci viszonyokhoz történő alakítása – lesz.
Ezen túlmenően humánpolitikai célok megvalósítása kerül előtérbe: újabb szakorvosokkal szeretnék emelni a kórház osztályain zajló gyógyító munka színvonalát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy bázison három szervezet

Sopronban a katasztrófák elleni védekezés világnapja alkalmából felavatták a polgári védelem helyi… Tovább olvasom