Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Elek apó kútja, új parkkal

Sopron - Újabb ivókúttal és kis közparkkal gazdagodik a város.

Kányádi Sándor erdélyi költő álmodta meg földije, Benedek Elek emlékére azt az erdélyi kősziklából faragott ivókutat, melyet október 3-án avatnak fel a Benedek Elek pedagógiai kar előtt.

Kányádi Sándor épp abban az esztendőben, 1929-ben született, amikor egyik legfőbb írói példaképe, Benedek Elek örökre megpihent. Egyikük 80 éves születésnapját ünnepli idén, másikukat 80 éve fedi az erdélyi szülőföld ölelő puhasága. ˝..a kis magyar nemzetnek két apója volt: Bem apó és Benedek Elek apó. Az egyiknek van méltó emléke, Istennek hála, a másiknak nincsen˝ – hirdeti Kányádi Sándor, s tesz róla, hogy Elek apóról is méltó módon emlékezzen az utókor.

A Benedek-kar előtt az ivókút és az azt körülölelő kis közpark kivitelezési munkái zajlanak.
A Benedek-kar előtt az ivókút és az azt körülölelő kis közpark kivitelezési munkái zajlanak.

Kányádi 2003-ban járt utoljára Sopronban a Benedek Elek pedagógiai karon, akkor vázolta fel terveit Elek apó ivókútjának megvalósításáról. A költő három kút kivitelezését álmodta meg: egyet Székelyudvarhelyen, egyet Sopronban, ahol a Benedek Elek nevét viselő felsőoktatási intézmények működnek, egyet pedig Budán, a Duna mentén. Az első azóta elkészült, 2006-ban adták át Budán, az I. kerületi Várkert rakparton, és most készül a második szomjoltó kút is Sopronban a Ferenczy János utcában, a Benedek Elek pedagógiai kar épülete előtt.

Budán már használhatják a helybéliek és a turisták a kősziklából faragott ivókutat, ennek mintájára készül a soproni is.
Budán már használhatják a helybéliek és a turisták a kősziklából faragott ivókutat, ennek mintájára készül a soproni is.

Erdélyből, az alsórákosi kőfejtőből érkezik az a 6 tonnás andezitkő, melyet Melocco Miklós szobrászművész tervei alapján a budapesti kút kőfaragója, Csák Attila készít el. A sziklatömb egyik felére Benedek Elek portréja kerül, alá pedig egy bronzgyíkocska, melynek szájából a friss víz egy tölgyfa vályúba csörgedezik. Egyelőre a kivitelezési munkálatok folynak, ahogy a kutat körülölelő kis közparknál is. A költségeket, melyek elérik az 5 millió forintot, a Benedek-kar vezetése felajánlásokból, közadakozásokból, a kar dolgozóinak, hallgatóinak hozzájárulásaiból fedezi. Az emlékhelyet október 3-án, az intézmény jubileumi ünnepségén adják át, ekkor egyszerre emlékeznek a tanító- és óvóképzés megalakulásának 110., a soproni felsőfokú óvóképzés megalakulásának 50. és az intézmény névadója, Benedek Elek születésének 150. évfordulójára.


Adakozás az ivókúthoz

A Benedek Elek pedagógiai kar várja mindazok felajánlását, akik szeretnének hozzájárulni a nagy mesemondó emlékhelyének méltó kialakításához. Az adományokat a kar épületében elhelyezett perselybe lehet helyezni, vagy postai úton átutalni. A csekkre az NYME MÁK számlaszámát kell ráírni, mely a következő: 10033001-00290610- 00000000. A közlemény rovatban fel kell tüntetni: Elek apó kútja 45017.

Olvasóink írták

 • 6. hozsuzs 2009. szeptember 24. 12:31
  „Miért kell állandóan jajgatni? Miért nem lehet örülni valaminek?”
 • 5. FREDDY/S 2009. szeptember 23. 20:39
  „Mesélni csak pontosan és szépen, hogy más ne sértődjön meg éppen, úgy érdemes, nemde...”
 • 4. titáti 2009. szeptember 23. 18:50
  „"A költségeket, melyek elérik az 5 millió forintot, a Benedek-kar vezetése felajánlásokból, közadakozásokból, a kar dolgozóinak, hallgatóinak hozzájárulásaiból fedezi."

  Ehhez hogy jön az önkormányzat kedves Beaubo?”
 • 3. zhall 2009. szeptember 23. 05:34
  „Majd jól belefaragja a kedves családot!”
 • 2. mindigatutit 2009. szeptember 22. 15:53
  „inkább nem mondok semmit,hátha sértő lenne”
 • 1. Beaubo 2009. szeptember 22. 15:45
  „Jaj, megint egy Melocco Miklós müve a városban! Már elegünk van belöle! A paneurópai piknik-emlékmü nem elég az önkormányzatnak? Remélem az a kút nem lesz olyan csúnya ....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyűjtést indítanak a volt osztálytársak

A hosszú hónapok óta kórházban fekvő soproni fiatalember családja megsegítéséért gyűjtést kezdeményeznek az egykori vendéglátós osztálytársak. Tovább olvasom