Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Elég orvos maradt a soproni kórházban

Nem szűnnek meg osztályok - a szakemberhiány is kezelhető, a biztonságos betegellátáshoz elegen vannak Sopronban.
  
Miközben napról napra nagyobb a diagnosztikai tömb új épülete a soproni kórház udvarán, sokan azt találgatják, kik fognak ott dolgozni, hiszen a jelenlegi épületekben is leterheltek az orvosok. A vezetőség határozottan állítja: megoldották a problémákat.

Talán éppen az építkezés miatti költözésekből eredt az a bizonytalanság, ami miatt hetek óta tartotta magát a hír: megszűnik a soproni kórházban a gasztroenterológia és az önálló tüdőosztály.


A kórházmenedzsment nyilatkozó tagjai – dr. Bártfai Zoltán tudományos igazgatóhelyettes, Kozmáné Farkas Katalin gazdasági igazgató és dr. Molnár Sándor orvos igazgató. Fotó: Magasi
A kórházmenedzsment nyilatkozó tagjai – dr. Bártfai Zoltán tudományos igazgatóhelyettes, Kozmáné Farkas Katalin gazdasági igazgató és dr. Molnár Sándor orvos igazgató. Fotó: MagasiAz intézmény vezetése megnyugtató választ adott kérdéseinkre: megszűnésről szó sincs.

– Változik a világ, mások a betegségek, hosszabb életűek az emberek, az egészségügynek minderre reagálnia kell. A megoldás ütőképesebb, aktív részlegek kialakítása lehet, korszerűbb ápolási egységgel és rehabilitációval. Való igaz, az orvosszakma néha lassabban reagál a kihívásokra, amit nehezít az egész országban tapasztalható szakemberhiány is – indítja kicsit messzebbről a válaszadást dr. Bártfai Zoltán professzor, a Soproni Gyógyközpont tudományos igazgatóhelyettese. Osztályvezető főorvosa a tüdőosztálynak, így rögtön nekiszegezhetjük a kérdést: okoz-e gondot, hogy több orvost is nélkülöznie kell?

Gyógyközpont
201  szakember gyógyít a kórházban, közülük 74-nek több szakvizsgája is van.– Tényleg több orvos elment, de katasztrofális helyzet nincs és nem is volt. A soproni tüdőosztályon nagyon jó és erős gárda dolgozott, de még a változások után is maradt négy szakorvosunk. Máshol sincs több. Kértünk más szakterületről segítséget, keresünk új kollégákat, ellátatlanul senki sem marad – mondja a főorvos. A szakrendelésen egy-két hét a várakozási idő, háziorvosi beutaló kell, és indokolt esetben előbb is ellátják a betegeket.

– Hasonló a helyzet a gasztroenterológiával, ahol a hat szakorvosból rövid idő alatt három lett. Annyiból nehezebb a helyzet, hogy nekik költözniük is kellett, hiszen a pszichiátriai rehabilitáció épületrészét lebontották és onnan a gasztroenterológia helyére kerültek át a betegek – veszi át a szót dr. Molnár Sándor orvos igazgató.

– Intenzíven keressük az osztály leendő főorvosát, aki az új tömbben már a legkorszerűbb diagnosztikával ellátott gasztroenterológiát vezetheti. A fekvőbeteg-osztály jelenleg a belgyógyászati, úgynevezett IV-es épületben van, a szakrendelések helye azonban nem változott. A várakozási idő itt körülbelül egy hónap, gasztroszkópiára is ennyi, a kolonoszkópia viszont két hónap. A sürgős eseteket természetesen azonnal ellátják és ennyi volt a várakozás két hónappal ezelőtt is...

Nincs pályázat?
A Soproni Gyógyközpontot megbízott igazgató vezeti, miután korábbi főigazgatója, dr. Molnár Ágnes parlamenti mandátumából eredő összeférhetetlenség miatt lemondott. A kórház fenntartója a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet, ahol az után érdeklődtünk, kiírták-e már a kórházvezetői pályázatot.

Meglepő választ kaptunk: „Balog Zoltán egészségügyért felelős miniszter az intézmény főigazgatói feladatainak ellátásával 2014. május 1. napjától dr. Korányi Lászlót bízta meg. Ezáltal az intézmény folyamatos és zavartalan működése biztosított." Ezek szerint – s ezt a kórházban sem tudják másként – a fenntartó nem írt ki vezetői pályázatot, a megbízott igazgató látja el a feladatot.   – Fluktuáció mindig van az egészségügyben, ez Sopronban, a nyugati határ szélén talán még hatványozottabban érzékelhető. Azért van mindig több álláshirdetés a kórház honlapján, hogy a váratlan helyzetekre is felkészülhessünk. A létszámgondok most két osztályon koncentráltan jelentkeztek ugyan, de ez nem jelenthet hosszabb távon problémát. Tavaly tizennégy frissen diplomázott orvost vettünk fel, idén kilencet és januárban is jön egy rezidens.

Jönnek szakorvosok is, hárommal már megállapodtunk. A Soproni Gyógyközpontnak 180 fős a közalkalmazotti orvoskerete. Százötvenöt a betöltött státus, de vannak vállalkozó orvosaink is. Összesen 201 szakember gyógyít itt. Közülük 74-nek több szakvizsgája is van, nyolcan PhD-fokozattal rendelkeznek és van habilitált professzorunk is. Mindezt sok másik kórház megirigyelné – mondja dr. Molnár Sándor.

Kicsit más csak a helyzet a nővérek esetében, bár valószínűleg ahány kórházi ember, annyiféleképpen látja, van-e szakápolóhiány vagy nincs. – Nincs kevesebb nővér, mint két éve – mondják a kórház vezetői. – A jelenlegi nővérlétszámon felül tudnánk még fogadni munkatársakat, de a biztonságos betegellátáshoz elegendően vagyunk.

Látványos az építkezés – a diagnosztikai tömb néhány hónap múlva már betegeket fogad. Fotó: Magasi
Látványos az építkezés – a diagnosztikai tömb néhány hónap múlva már betegeket fogad. Fotó: MagasiBotorság azt hinni, mondják a kórház vezetői, hogy az új épületrészben nem lesz ki dolgozzon, az meg nonszensz, hogy nem lesznek benne műszerek. – Az építkezés az ütemterv szerint halad, szeptember 20-án kezdődik meg a műszaki átadás, ezzel párhuzamosan elindul a használatbavételi eljárás.

Egymilliárd forint értékben most zárult le a műszerekre kiírt közbeszerzési eljárás, az elkövetkezendő időszakban ütemezetten érkeznek az eszközök, jelenleg az üzembe helyezésük előkészítésén dolgozunk – mondja Kozmáné Farkas Katalin gazdasági igazgató. A diagnosztikai tömb jövőre már biztosan fogadhatja a betegeket, akik itt a szakrendeléseket kereshetik fel

. Nem kell többé nagykabátban az osztályokon várakozni, keresztezve a fekvő betegek útjait. Levegős, szebb és modernebb környezetben intézhetjük egészségünk ügyes-bajos dolgait, ide járhatunk többek között majd a laborba is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudj meg többet Sopron múltjáról!

A Kisalföld soproni szerkesztősége és a Soproni Múzeum városismereti vetélkedőre invitálja az… Tovább olvasom