Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Elbontanák az új házat

Nagycenk–Hidegség - A vállalt határidőre felépített a Roko 2000 Kft. egy családi házat Nagycenken, most azt tervezik, hogy elbontják az épületet. A tulajdonos nem fizet, mert véleménye szerint a vállalkozó szakszerűtlen munkát végzett.

A hidegségi Roko 2000 Kft. még 2008 szeptemberében kötött szerződést arról, hogy felépít egy könnyűszerkezetes családi házat Nagycenken. Kovács István, a kft. tulajdonosa az mondja, az építkezést a befejezés előtt néhány nappal azért állíttatta le, mert a megrendelő nem fizette ki a következő részletet. A lakás tulajdonosa mindenesetre még december 20-án beköltözött. A kft. vezetője szerint a kivitelezés során a megrendelő egyetlen bejegyzést sem tett az építési naplóba. Az előleget, 9 millió forintot meg is kapták. Az ügy innen fordulatot vett.


Húszmilliós kintlévőség

– Az építtető véleménye szerint hiányosan készült el a ház, és mivel nincs befejezve, nem fizet – fogalmazott Kovács István. – Hibalista is készült, a hiányosságokat azonban már nem javítottuk ki, mert cégünk nem kapta meg a szerződésben rögzített törlesztőrészletet. Mindenesetre két független szakvélemény is készült, ám ezek nem támasztják alá a családi ház tulajdonosának állítását. Sőt, az egyik, úgynevezett peren kívüli igazságügyi szakértő leírta, az elvégzett munka után jogszerűen jár 17,5 millió forint. Mindent felszámolva közel húszmillió forint a kintlévőségünk, ha az ügyet jogi útra tereljük, ismerve a polgári peres eljárásokat, nincs esélyünk rá, hogy ezt a pénzt öt éven belül megkapjuk.


Bontás is szóba kerülhet?

– Amennyiben záros határidőn belül nem kapjuk meg a tartozást, akkor engedély nélkül, vállalva a következményeket, szakszerűen elkezdjük a ház elbontását – jelentette ki Kovács István. – Nincs más választásunk. Bízunk benne, hogy így felfigyelnek a problémáinkra. Ha mi nem kapunk pénzt, nem tudunk adót fizetni, és a beszállítóknak és az alvállalkozóknak sem tudjuk kiegyenlíteni az építőanyagok árát és az alvállalkozói díjat. Ezzel több vállalkozást a csőd szélére sodrunk. Arról nem is szólva, hogy éves viszonylatban nyolc-tíz vállalkozásnak és ötven főnek biztosítunk munkát.

A vállalkozó azt mondja: azért nem fejezte be a házat, mert tartozik az építtető, aki azért nem fizet, mert szerinte szakszerűtlen munkát végeztek. Fotó: Magasi
A vállalkozó azt mondja: azért nem fejezte be a házat, mert tartozik az építtető, aki azért nem fizet, mert szerinte szakszerűtlen munkát végeztek. Fotó: Magasi

A munka minősége kérdéses

Az építtető, Nádori Éva másként látja az ügyet. Jogi képviselője, Irinkov D. Mihály a Kisalföldnek elmondta: a kivitelező szemmel láthatóan nem végzett megfelelő munkát.

Több helyütt reped a fal, rosszul zárnak az ablakok, beázik a fal, hullámos a belső vakolat. A külső színezés sem készült el. Azaz sok munka van még hátra addig, hogy kijelentsük: befejezett a ház.

– Szó sincs arról, hogy ügyfelem nem akar, vagy nem tud fizetni – tette hozzá az ügyvéd. – Jelenleg tart az előzetes bizonyítási eljárás. A bíróság szakértőt rendelt ki, aki tételesen számba veszi az elkészült munkákat és a hiányosságokat, valamint azt is, hogy mindezek elvégeztetése mennyi pénzbe kerül. A még fennálló, de ki nem fizetett összegből ezt le kell vonni. Az így megmaradt pénzt ügyfelem ügyvédi letétbe helyezi, és ezt a bírósági eljárás lezárultával megkapja a beruházó. A vállalkozó eddigi botrányos viselkedése ugyanakkor felháborítja az építtetőt. Elszámolási vita van, azonban több alkalommal ki kellett hívni a rendőrséget. Legutóbb például ismeretlenek savval öntötték le ügyfelem autóját. Ez az eset megerősítette azt az elhatározást, hogy a hanyag munkát végző kivitelező egy fillérrel se kapjon többet annál, mint ami neki jár. Ez pedig nyilvánvalóan nem a szerződés szerinti összeg, hanem jóval kevesebb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eddig százan keresték fel az irodát

Sopron - Az első hónapban közel százan keresték fel a Banki Hitelkárosultak Egyesülete soproni,… Tovább olvasom