Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Eladták a fejük fölül a lakásokat

Három éve kifizették a lakásokat, azóta arra várnak, hogy befejeződjön végre az építkezés, s beköltözhes- senek otthonaikba. Ehelyett most azzal szembesültek, hogy a beruházó másnak adta el az ingatlanokat.
A soproni, exkluzívnak hirdetett társasházban lakást vásárlók 2001-ben még azt hihették, 2002-ben költöznek, de az önkormányzat a kilátásvédelem miatt leállíttatta az építkezést, a terveket át kellett dolgozni. Később a beruházó és a kivitelező közti nézetkülönbségek hátráltatták a befejezést – jelenleg is per tárgya, hogy ki tartozik kinek, s az alvállalkozók sincsenek kifizetve –, most pedig újabb harcok dúlnak a még ki sem száradt falak között. Nyilatkozóink szerint három lakást kétszer „adott el" a beruházó, holott a vételárat már az előszerződés megkötésekor kifizették.

– Én már négy éve, telekcserével vásároltam meg az ingatlant, akkor abban a hitben, hogy gyönyörű helyen, exkluzív környezetben élhetek majd. Bíztam a beruházóban – mondja dr. Várnagyi József, aki ma már tudja, tévedett. A lakásban és a házban bőven talál kivetnivalót.
– Sok megdöbbentő történt már a vételár befizetése óta, de ez mindenen túltesz – folytatja dr. Várnagyi József. – A lakást ugyanis az Ügy-ker Kft. újra értékesítette, holott a tulajdonbejegyzési kérelmünk folyamatban van és a tulajdoni lapon perfeljegyzés is szerepel. Jogász vagyok, nem is értem, ez hogyan történhetett...

Dr. Várnagyi József nincs egyedül; Borbély István hasonlóképpen járt, de neki az új vevő már ajtót is vágatott a konyha közepére.
– Közel tizenegymillió forintot fizettem a garzonért, a kötelezően megvásárolandó garázsért és tárolóért – mutatja a férfi az előszerződést és papírokat. Vaskos paksaméta őrzi otthonteremtő szándékának buktatóit. Arra viszont ennek ellenére sem számított, hogy a konyhafalon egyszer csak ajtót vágat a szomszéd.

– Kibontották a falat, leverték a csempét! Alig hittem a szememnek és a fülemnek, amikor kiderült, eladták a lakásomat másnak – kesereg Borbély István.

A három új vevőre talált lakás eredeti, még be nem jegyzett vevői nem írták alá a végleges szerződést, így történhetett meg az ismételt értékesítés. – Az előszerződésben foglalt tulajdoni hányadok nagyobbak voltak és sehol sincs a beígért parkosított környezet. Arról nem is beszélve, hogy ez a minőség nem az, amit megfizettünk – mondják felháborodva magyarázatként, miért nem írták alá a végleges szerződést.
Árvavölgyi Béláné, az Ügy-ker Kft. vezetője ügyfelei panaszaira reagálva elmondta, hárman valóban nem írták alá a végleges szerződést, emiatt – élve jogaival – elállt a szerződéstől és értékesítette a lakásokat. Az igazgató a Kisalföldnek azt is állította, minderről értesítette az előszerződést aláírt partnereit is, kérve, jelezzék, hová utalja vissza a vételárat, ám választ nem kapott.

Árvavölgyi Béláné elmondta azt is, az új vásárlók tudnak az előzményekről, s a perfeljegyzések ismeretében vették meg az ingatlanokat. „Csak minimális különbség van a tulajdoni hányadokban az előszerződéshez képest, ez pedig az újraterveztetésből ered" – hangsúlyozta a beruházó cég igazgatója, cáfolva, hogy kár érte volna az eredeti vásárlókat. Az Ügy-ker Kft. jogszerűen járt el, sommázta az igazgató. Hogy így van-e, azt a jogászok fogják eldönteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vágtával mennek Európába

Május 1-jén, hazánk uniós csatlakozásának napján távlovasok és távhajtók nemzetközi versenyét… Tovább olvasom