Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Eladnák a Postapalotát Sopronban

A Magyar Telekom Zrt. értékesítésre kínálja a soproni Postapalotát. A hír meglepő, már csak azért is, mert a tulajdonostárs Magyar Posta Zrt. hallani sem akar saját részének eladásáról.
  
Két éve csendben, néhány elkötelezett postás ünnepelte meg a postapalota századik születésnapját, ők valószínűleg erősen csóválják a fejüket a hír hallatára: az épület eladó. A Magyar Telekom Zrt. értékesíteni szeretné több soproni ingatlanát is, többek között a főpostának és a területi igazgatóságnak is helyet adó Széchenyi téri épületet.

A Magyar Posta Zrt.-nek nem áll szándékában eladni tulajdoni hányadát, így azt nem is hirdeti.

A Postapalota Sopron egyik jellegzetes és fontos épülete – egyelőre postaként. Fotó: Magasi
A Postapalota Sopron egyik jellegzetes és fontos épülete – egyelőre postaként. Fotó: Magasi


„A Postapalota értékesítése folyamatban van. Természetesen mint minden, a Magyar Postával közös tulajdonú ingatlan esetében, ennek során is egyeztetünk a tulajdonostárssal" – erősítette meg információnkat a Telekom kommunikációs igazgatósága. Rögtön „mentünk" a postához, ahol Apáti-Tóth Kata, a Magyar Posta Zrt. szóvivője a következőket közölte: a soproni Postapalota épülete közös tulajdonban van a Magyar Telekommal.

A Magyar Posta Zrt.-nek nem áll szándékában eladni tulajdoni hányadát, így azt nem is hirdeti. A Magyar Posta tulajdonában lévő épületrészben nemcsak a Sopron 1-es posta működik, hanem itt üzemel a nyugat-magyarországi területi igazgatóság is. A Magyar Posta Zrt.-nek jelenleg nem áll szándékában ezen változtatni.

A két tulajdonos között nyilvánvaló a nézeteltérés ez ügyben, aminek nem biztos, hogy örül egy vevő. A Postapalota ráadásul műemlék, így a hasznosítás lehetőségei is kötöttek. De lehet, hogy ettől csak a kihívás nagyobb. Hiszen az épület a város kellős közepén áll, a legforgalmasabb tér fölé magasodik. Összesen több mint 12 ezer négyzetméteres ingatlanról van szó, pince, földszint, három emelet és tetőtér szintekkel.

Az öt lépcsőházzal, belső udvarral, parkolóval és több kapuval is rendelkező épületben fénykorában több százan dolgoztak. Száz évvel ezelőtt az egyik legmodernebb közintézménynek számított, persze jócskán elmúlt már ez az idő. Jelenlegi belső elrendezését az 1977-ben végzett átalakítás eredményezte, tetőterét 1987-ben építették be. A földszinti és az első emeleti alaprajzot 1991-ben módosították, a szociális blokkokat 1996-ban korszerűsítették.

A dicső múlt


Több mint száz éve Sopron „vérre menő" politikai harcokat vívott azért, hogy a több megyét irányító, 1850 óta Sopronban működő igazgatóság székhelye itt maradhasson. A csatát megnyerte a város, négy házat sajátítottak ki a Széchenyi téren annak érdekében, hogy 1913-ra felépülhessen a modern és gyönyörű Postapalota.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági bál - Összefogtak a kézisek és focisták Fertőszentmiklóson

A cél az, hogy minden évben a közös jótékonysági összejövetelük nyissa a báli szezont. Nehéz… Tovább olvasom