Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Eladáshoz, bérlethez: kötelező a lakcímke

Az új év első hónapjától az ingatlanokat energiahatékonyságuk alapján sorolják kategóriákba, s címkézik fel - hasonlóan, mint a háztartási gépeket. Energiafelhasználásuk függvényében kapják majd meg az A-tól I-ig terjedő listán szereplő betűk valamelyikét az otthonok.
A legértékesebbek az A kategóriájú, vagyis a legjobb energiahatékonysággal bíró lakások lesznek. A lakcímke tehát egy tükör is a vevők felé a kiszemelt ingatlan várható rezsiköltségeiről és komfortfokozatáról.

Az új lakásokra 2009. januártól, a meglévőkre - eladáskor és bérbeadáskor - 2012-től lesz kötelező a tanúsítvány. Előbbieknél a tervek, a használt lakásoknál az energiaszámlák és a tervrajzok alapján készítik el az energetikai bizonyítványt. Az okmányt felsőfokú végzettségű építészeti-műszaki szakember adhatja ki, az erre jogosult személyek névjegyzéke a Magyar Építész Kamaránál és a Magyar Mérnöki Kamaránál érhető el. A munkálatokért legfeljebb 11 ezer forintot és költségtérítést lehet felszámítani.

- Az okmány kiállításának költségei az eladót terhelik - mondta el a Kisalföld kérdésére Németh Zsolt ingatlanforgalmazással foglalkozó szakember. Úgy hozzátartozik majd ez az irat a lakásokhoz, ahogy a háztartási gépekhez a használati utasítás. Megoszlanak a vélemények a tanúsítvány fontosságáról, noha már régóta tervezték a bevezetését. A neve is mutatja, hogy az energiával való optimálisabb gazdálkodást célozza, ez pedig igencsak napirenden szereplő téma. Egy takarékos lakással ugyanis nemcsak a pénzünkkel, hanem a Földünk energiakészletével is spórolhatunk. Mindkettő megtérül, így senki számára nem lehet közömbös - fogalmazott Németh Zsolt. A szakember hozzátette, a tanúsítványok bevezetése bizonyára hatással lesz az ingatlanok adásvételére.

A dokumentáltan olcsón fenntartható lakások iránt várhatóan még akkor is nagyobb lesz a kereslet, ha kicsit drágábban kínálják ezeket nagyobb fogyasztású társaiknál. A tanúsítvány hiánya nem von szankciót maga után, de a piac valószínűleg előnyben részesíti majd az ezzel rendelkező ingatlanokat, különösen azokat, amelyek kedvező értékkel bírnak.

A felújítási pályázatoknál ugyancsak alapkövetelmény lesz a tanúsítvány megléte.

Ha a ház besorolása rosszabb a C-kategóriánál, akkor a minősítést végzőnek javaslatot kell tennie az energiacsökkentés módjára.

A jobb minősítés érdekében érdemes kicseréltetnünk a koros nyílászárókat. Hosszú távon megtérül a befektetésünk, értékesebbé és hőtakarékosabbá válik ingatlanunk. Fotóillusztráció: Magasi Dávid
A jobb minősítés érdekében érdemes kicseréltetnünk a koros nyílászárókat. Hosszú távon megtérül a befektetésünk, értékesebbé és hőtakarékosabbá válik ingatlanunk. Fotóillusztráció: Magasi Dávid

Újdonság az energetikai felülvizsgálat

A másik új szabályozás a hőtermelő, légkondicionáló berendezések energetikai felülvizsgálatáról szól. A célja ennek is az energiafelhasználás csökkentése, az alternatív energiaforrások népszerűsítése. A rendelet a 20-100 kW névleges teljesítménnyel üzemelő, nem megújuló tüzelőanyagot használó, valamint a 100 kW névleges teljesítménynél nagyobb hőtermelő berendezésekre terjed ki. A légkondicionálók esetében a hatály a 12 kW-nál nagyobb teljesítményűekre vonatkozik. A szakértők a rendszerek megfelelőségét ellenőrzik és tanácsot adnak arra is, hogy az alternatív energiafelhasználási módszerek miként építhetők be a régi rendszerbe.

Olvasóink írták

 • 5. Goldmund 2009. január 09. 20:24
  „Az építészek kilobbizták, hogy legyen valami pluszjövedelmük, erről szól az egész.
  Megnézem mivel kell fűteni, milyen fekvésű, milyen elrendezésű, miből és mikor épült - és nagyjából tudom, mennyi lenne a fűtésszámlám.
  Mi a túrónak erre többezer forintot fizetni?”
 • 4. FREDDY/S 2009. január 06. 10:58
  „Mese a holdon, ha az engedélyezett épület nem felel meg, akkor az engedélyezést kell tisztázni, mert utólag csak pénzbeszedésről van szó. A gépkocsinál is vicces az eredetiségvizsgálat, mert egy eredeti gépkocsi motorját a gyártója nem ismerte az itteni műszaki vizsga szerint. Jó lenne, ha a gyártók és kivitelezők eredetiségét vizsgálnának időben, akkor nem lenne annyi hiba, nemde...”
 • 3. Cerwin 2009. január 06. 08:32
  „Jaj, már megint a károgás, pedig ez a jó irány.
  Önök hogyan vásárolnak hűtőt? Megnézik az energiaszintjét? Ha meg, akkor minek? Úgyis mindenki lefizethető Maguk szerint, nem?

  A lényeg: az építőipar rá lesz kényszerítve, a jobb energiahatékonyságú házak építésére, különben nem tudják eladni jó haszonnal az épületüket.
  Ha nem kezdenek el szabályozni akkor ne is várjunk pozitív változást. Külföldön évek óta kötelező.”
 • 2. FREDDY/S 2009. január 06. 04:40
  „A bürokrácia újabb térhódítása a tényleges munkavégzés helyett, nemde...”
 • 1. hehe08 2009. január 05. 20:43
  „Ennek így kb annyi az értelme mint csókolgatni a halottat, hátha felkel......
  Magyar módi:
  -Háááát nem-e lehetne-e mégiscsak B kategóriás.... vagy egy kicsit többért mondjuk A kategóriás?
  -Háááát lehetne.....
  és kész is az A kategóriás viskó......

  Tisztelet a nagyon-nagyon kevés kivételnek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Tessék hőtérképet készíteni a lakásokról meg házakról..... aztán azzal együtt talán......

  Meg persze jó is lenne egy alternatív fűtési rendszer, de egy valamire való földfűtés is 4-5 millió forint........ mikor térül meg??????
  A napkollektorból meg nincs annyi tetőfelület ami a fűtést is elvinné nem csak a melegvizet... és ha már jó sok van fenn akkor az is több millió forint......

  már megint csak rohanunk a rendeleteinkel a fekete semmibe........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyennek láttuk a 2008-as évet

Sopron és térsége - Emlékeinkben halványul a mögöttünk álló év. A jó még jobb lesz, a rossz kevésbé… Tovább olvasom