Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 24°C Még több cikk.

El kellett bontani a buszmegállót

A zsirai önkormányzat, eleget téve a közigazgatási hivatal jogerős határozatának, a napokban elbontotta a település Fő utcájában engedély nélkül megépített buszmegállót.

Az eljárást egy helyi lakos kezdeményezte.

Zsirán – még 2006-ban – a régi buszmegálló helyére egy újat állítottak. Az új váróhely szélvédett lett, hiszen itt szálltak fel a Répcevisről bejáró gyerekek.

Az épület fele-fele részben önkormányzati és magántelken épült fel. A magántelek tulajdonosa a telkéből minden további nélkül négy négyzetmétert felajánlott a településnek. A szomszéd – akinek a házától fél méterre van a váró – annak idején kikötötte, csak akkor járul hozzá az építkezéshez, ha megoldják a csapadékvíz elvezetését. Az önkormányzat ezt meg is tette. Időközben a szomszéd véleménye megváltozott, és bejelentést tett a soproni építési hivatalnál, valamint az akkori közigazgatási hivatalnál. Az indoka az volt, hogy a háza a buszváró miatt vizesedik. S hogy ne legyen ennyire egyszerű a történet, a váró jogerős építési engedély nélkül épült meg. A helyzetet megpróbálták orvosolni, több alkalommal kezdeményeztek telekátalakítást, de a hivatalok ezt is elutasították. Az önkormányzat 2008 februárjában fennmaradási kérelmet adott be. Ez sem járt sikerrel, ugyanis a közterülethez nem lehetett magántelekből csatolni, így fennmaradási engedélyt sem kaphattak. Az ügy végül a Nyugat-dunántúli Államigazgatási Hivatalhoz került, ahol 2009. április 30-i keltezéssel az a döntés született, hogy az építményt el kell bontani. Ennek időpontját ez év október 29-re tűzték ki.

 Az új várót elbontották

Az önkormányzat, eleget téve a döntésnek, a határidő előtt két nappal elvégeztette a bontást. Így a buszmegállóra most csupán egy téglafal emlékeztet.

Az új várót elbontották, most vissza kell térni a régi fémváróhoz. Fotók: Magasi
Az új várót elbontották, most vissza kell térni a régi fémváróhoz. Fotók: Magasi

– A buszmegállóval kapcsolatos minden következményt vállalok, hiszen ezt a közösség érdekében építettük meg – jelentette ki Dorogi Árpád, a település polgármestere. – Az ügy számunkra számtalan tanulsággal jár: a szóbeli egyezségeket írásban is rögzíteni kell, hogy azok a jövőben számon kérhetők legyenek.


A polgármester hozzátette, örültek akkor, amikor a szép és új buszmegállóval megoldották az utazók védelmét. Most vissza kell térni a környezetbe nem illő megoldáshoz, azaz a régi fémváróhoz, mely elfér a közterületen.

Olvasóink írták

 • 15. iparos 2009. október 30. 16:36
  „Közösböl épült, le kell bontani! Nem számit mibe kerül. A tulaj is hasznot akart huzni , gondolta pár 10ezer jol jön munka nélkül. Csak hát ugy járt, mint ano a postáspálya mellett lévö lakok. Ez ma magyarország 2009.ben.”
 • 14. pistika 2009. október 30. 14:38
  „Nem lenne rossz a másik fél indokait is megismerni, a hivatalok is neki adtak igazat valamiért. Volt már hasonló ügy ott nemrég.

  http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/penzbuntetes_a_zsirai_onkormanyzatnak/2026475/”
 • 13. mindigatutit 2009. október 30. 14:09
  „magyarország,én így szeretlek 2009”
 • 12. TancsKaszabell 2009. október 30. 08:33
  „Igen ! Mennyi mindent le kellene bontani okkal,határozat,ítélet alapján,szűkebb és tágabb környezetünkben...
  Na és lebontották mindet kedves nyájas olvasó ?
  Nem !
  Miért ?
  Mert ugye a mi viszonyunk a "szabályokhoz" legendák közé tartozóan hibás !Dacolunk a törvénnyel ,de úgy tűnik nem csak ok nélkül ! Nem bontották le őket,hanem félrenéztek azok a fránya hivatalok.......vajon miért is tesznek ilyet,az önök falújában az akkurátus hivatali döntésnek megfelelően lebontották azt az építményt.
  Ja az,hogy az utasok, az önök gyerekei áznak,fáznak hát az őket nem igen érdekli ,mint ahogy azt a békétlen telekszomszédot sem.
  Ugyan honnan a rákból került elő egy ilyen jószívű és megértő szomszéd ? Ki fia borja,nincsenek gyerekei ? Ha vannak azok nem fáznak,áznak,csak sütkéreznek szüleik dicsfényében ?”
 • 11. Dörgés 2009. október 30. 02:08
  „Ez sötét. És kész.”
 • 10. bogote 2009. október 29. 19:13
  „Rosszindulatu emberek mindig és mindenhol vannak!”
 • 9. zstoth 2009. október 29. 17:54
  „Érthetetlen, hogy egy önkormányzat építési engedély nélkül építkezésbe fog. Egyszerűen nem fér a fejembe.”
 • 8. 13.István 2009. október 29. 17:19
  „Rossz szomszéd = Török átok ha nem tévedek?”
 • 7. mega 2009. október 29. 16:45
  „A közösségi helyiségben / kocsma / biztos megkínálják majd .
  Ja és nem sörrel :)”
 • 6. sosi123 2009. október 29. 16:21
  „sőt mindíg oda járnék ha rámjön :)”
 • 5. sosi123 2009. október 29. 16:20
  „sőt este is :)”
 • 4. sosi123 2009. október 29. 16:19
  „Én minden reggel lepisilném a falát hogy ne csak vizesedjen :)”
 • 3. Hozzászóló 2009. október 29. 13:19
  „Egyetértek, hogy nem volt túl szép (és akkor enyhén fogalmaztam) a szomszéd viselkedése, azonban őt is megkérdezhette volna az újságíró, hátha kicsit máshogy emlékszik a történtekre. Ettől függetlenül pedig az önkormányzatnak azért mégis illene jogkövető magatartást folytatnia és nem engedély nélkül építkezni. Harmadrészt pedig nem hiszem el, hogy csak ocsmány fém várót lehet azon a helyen megépíteni. Kicsit kisebbre kell venni azt a szélvédett házikót vagy egyéb megoldás kell és kész. Erre vannak az építészek és nem mellesleg ezért kellenek az engedélyezési tervek.”
 • 2. atika61 2009. október 29. 12:47
  „A tahó mindenhol csak tahó!!!!
  Holnap pedig be fogja perelni az önkormányzatot, mert a szél fújja a házát. Esetleg a háza tövéből a gaztengert kiírtaná...................”
 • 1. palika 2009. október 29. 11:12
  „Remélem a "kedves" szomszédnak megköszönik a buszra váró gyerekek szülei!
  Esetleg néha egy kis ajándékkal is kedveskedhetnének neki!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyesületek az egykori laktanyában?

Az egykori szovjet laktanya közösségi épületeinek hasznosítása továbbra is napirenden van a fertődi… Tovább olvasom