Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 10°C Még több cikk.

El kell égetni a méhcsaládokat

Győr-Moson-Sopron - Kapuvár és Csorna térségében sorra el kell égetni a méhcsaládokat, miután egy fertőző betegség jelent meg a kaptárakban. A méhészek vesztesége családonként 15–20 ezer forint.

A közelmúltbeli mézhamisítási ügy, az olcsó román és kínai méz behozatala mellett most ismét nehéz helyzetbe kerültek a térségünkbeli méhészek. Kapuváron, illetve Csorna környékén egyelőre gyógyíthatatlan és fertőző méhbetegség jelent meg. Az úgynevezett nyúlós költés rohadást okozó baktérium a kelésben lévő fiatal egyedeket betegíti meg. A fertőzött méz emberi fogyasztásra veszélytelen. A méhek esetében viszont azt jelenti, hogy szaporodásképtelenné válnak a családok. A helyzetet súlyosbítja, hogy több soproni méhész a Hanságba vitte el méheit, ahol az egészséges rovarok keveredhettek a betegekkel. Így csak jelenleg igaz, hogy Sopronban még nem ütötte fel a fejét a betegség.

Ötven százalék felett égetés

– A legutóbbi információk szerint eddig mintegy négyszáz méhcsaládot kellett elégetni – tudtuk meg Kovács Jánostól, a kapuvári körzet egészségügyi felelősétől. – A hatósági állatorvos a fertőzött családoktól számított öt kilométeres körzetben hatvan napig karantént rendel el. A legelsőt még július 10-én léptették életbe. A lezárt területen belül előállított mézet értékesíteni nem szabad, valamint a családokat sem lehet más helyre költöztetni. Most sorra járjuk a méhészeteket, ahol a fertőzöttség elérte az ötven százalékot, ott a teljes állományt meg kell szüntetni. A karantén ideje és körzete a jövőben tovább bővülhet. Mivel a betegség megállításának egyetlen módja a teljes megsemmisítés, most még nem lehet megmondani, hány családot kell elpusztítani. A méhészektől a szaktársaim nevében is azt kérem, a betegség felszámolása érdekében jelentkezzenek az egészségügyi felügyelőknél és vizsgáltassák be az állományukat.

Nem tudtak mézet eladni

A méhészek körében a mostani betegség régóta ismert. Időközönként felbukkan, és jelentős károkat okoz. Csakúgy, mint most. Egy nagyobb – 100 családos – termelő több millió forintos kárt kénytelen elviselni. A bevételkiesés családonként 15–20 ezer forint közötti. A megyei állat-egészségügyi intézet folyamatosan végzi dokumentációt, és a gazdák az igazolásokkal fordulhatnak kárenyhítésért.

Ahol teljesen fel kellett számolni a gazdaságot, legalább három évnek el kell telnie, hogy elérjék a mostani szintet. Ez pedig családonként újabb több tízezer forint pluszkiadást jelent.

– A repce- és az akácmézből valamennyit elő tudtunk állítani – egészítette ki Csonka István fertőszentmiklósi méhész. – A napraforgó viszont teljesen kiesett. Számunkra tehát nemcsak a családok felszámolása, majd újratelepítése a kár, hanem az is, hogy nem tudtunk mézet eladni.

P. Horváth László

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igényes lakások épülhetnek jövőre

Sopron - Az Újteleki utca 34. és 36. szám alatti ingatlan sorsa jobbra fordul, beépítik az enyészeté lett egykori műemlék házak helyét. Augusztusban döntenek arról, nyolc- vagy háromlakásos épületet húzzanak fel a telkeken. Tovább olvasom