Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Ékszerdobozt varázsolna a belvárosból

Sopron - Horváth Vilmos soproninak tartja magát, noha csak 14 éves kora óta él a városban. Úgy érzi, a legfogékonyabb korban került ide, s mára lokálpatriótává vált.

Nyüzsgő belvárost szeretne, s azt, hogy a műemlék házaknak gondos gazdát találjanak.

A számára legkedvesebb faluban, Páliban született, ahol anyai nagymamája szülésznőként ténykedett. Így nem is volt kérdés, hogy ő segíti az első fiúunokát a világra, nem pedig Sopronban, Kapuváron vagy Csornán teszik ezt.

– Szeretek itt élni. A város egyszerre magyar és európai, nemhiába, közel van hozzánk Bécs és Pozsony is. A Széchenyiek, Liszt Ferenc, Lackner Kristóf szellemisége most is érezhető, tetteik ma is iránymutatóak. Jártamban-keltemben azt tapasztalom, valahogy másként néznek rám mindenütt, ha kimondom, Sopronból jöttem. Szeretem a város fekvését, nemcsak az épített, de a természeti szépségeit is. Kedvelem a Fertőt és az erdőket, csak azt sajnálom, hogy már nincsenek meg azok a szép padok és gondozott sétányok, ahol fiatalként Tóth Árpád verseit olvastam. Erre jobban oda kellene figyelni, hiszen mégiscsak a Lövérekkel akarjuk ˝eladni˝ a várost. Az erdőben a csendet szeretem, ugyanakkor hiányolom a belváros lüktetését. Bárhol járok, mindenütt irigylem a nyüzsgő tereket, ahol csak hömpölyög a tömeg és vidáman kávéznak az emberek a teraszokon. Számomra ez az, ami a legjobban hiányzik Sopronból – fogalmazott Horváth Vilmos kamarai elnök.

Horváth Vilmos: ˝Gyönyörű a soproni belváros, egy kicsivel több törődéssel akár ékszerdobozt is varázsolhatnánk belőle.˝ Fotó: Magasi Dávid
Horváth Vilmos: ˝Gyönyörű a soproni belváros, egy kicsivel több törődéssel akár ékszerdobozt is varázsolhatnánk belőle.˝ Fotó: Magasi Dávid

A turisztikai szakemberként is ismert tisztségviselő azt is sajnálja, hogy a belváros műemlék házainak nincsenek igazi tulajdonosaik, a bérlőként ott élők sok esetben nem érzik magukénak az ingatlant, így nem is törődnek azok szépítésével. Úgy véli, ha ezeket rendbe hoznák, igazi ékszerdobozzá lehetne varázsolni a belvárost. Szerinte ki kellene találni Sopron számára olyan rendezvényt is, amiért érdemes ide jönni. Valami izgalmas attrakció kellene, amit még sehol nem csinálnak, hiszen csupán a Tűztoronyért vagy egy erdei sétáért nem biztos, hogy eljönnek távolabbról a hűség városába.

– Hogy mit érzek Sopron iránt? Lehár Ferenc vallomását gyakran idézem, ezúttal is az ő szavaival válaszolok: ˝Szeretem azt a régi várost, szeretem a girbegörbe utcákat, öreg házakat, álmodó tereket, az ottani embereket. Hiszen ez a város az ifjúságom...˝

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Andersen 2009. október 06. 19:47
  „Vajon mit szól ehhez az "Orbán jobb kezéhez"Simon alpolgármester úr..??..:))Vigyázz Intel!!!”
 • 20. info2009* 2009. szeptember 29. 21:37
  „Nyugat-Europaban a szegeny berlok es a szocialis segelybol elok nem a belvaros regi patinans hazaiban elnek. A szocialis berloket rakjak olcso panelekbe (oruljenek, hogy kapnak valamit cimszoval) es a belvarosi regi lakasokat es hazakat adjak el piaci arakon lakasoknak, szallodaknak stb. Itt kezdodik a dolog. Masodszor, nem ertem, hogy Sopron varosa miert nem palyazik tobb EU penzre. Peldaul az EU ad penzt varosfelujitasra, nemzetkozi utfejlesztesre, bicikli utak fejlesztesere, illetve munkahelyek teremtesere. Ez utobbinal megjegyzem, nem ertheto es logikus, hogy mivel Balf mar Sopronhoz tartozik, miert nem fejlesztik a furdot? Magyarorszag osszes reszebol, Ausztriabol de meg kanadabol is erkeznek (fizetos) vendegek, az ellatas szukos es az egyetlen belteri medence nevetseges. Miert nem palyazik Sopron varosa egy hatalmas gyogyfurdo fejlesztesre, ami legalabb ezer embernek adhatna munkat, nem beszelve az ado bevetelkrol. Miert nem palyaznak EU penzekre, hogy a bicikli utak nemzetkozi minoseguek es mennyiseguek legyenek. Miert nem palyazik varosfejlesztesre. Miert ennyire impotens a varos vezetese? Ez nem politikai kerdes mert a szocialistak ellopnak minden letezo penzt, amihez csak hozzajutnak es a masik vezer partunk sem rendelkezik kimagaslo etikai kodezel. Sopron varos fejlesztese az EU palyazokbol meg tudna mindent valositani. Nem a magyar kormanynal kell kunyeralni es varni a sultgalabot, hanem aktivan cselekedni Brusszelben. Ott van a penz, nem Budapesten. Ebreszto varos vezetes.”
 • 19. hozsuzs 2009. szeptember 29. 21:18
  „Sopron fekvését,történelmét és igenis épületeit tekintve is különleges ékszerdoboza Magyarországnak. Nem gondolom, hogy ne lenne olyan étterem, ami miatt ide utaznak máshonnan. Bizony vannak érdekes múzeumok a városban, újkőkortól, napjainkig mutatják be a város hol virágzó, hol hanyatló történelmét. Római korból származó emlékeink a fórum, a Borostyánkőút, a capitoliumi triász szobrai jelentősek, az amphiteátrum feltárására talán egyszer lesz pénz...a történelmi belváros hangulata vetekszik (nálam le is győzi) a budai vár utcáival. A bevásárló turizmust már régen elfelejthettük, hiszen szomszédainknál kedvezőbb árakon vásárolhatunk. Amíg a városszéli nagy üzletházak nem épültek fel, a belvárosi kis üzleteknek is jól ment és pezsgőbb volt a város, de ez így van tőlünk nyugatabbra is, a bécsújhelyi belváros is tele van kiadó, eladó üresen tátongó üzletekkel. Vendéglátóhely van bőven, hogy mennyire kihasznált, az a pénztárcáink függvénye. (az éjszakai nyitva tartás összetett kérdés, ahol érdekek és jogok ütköznek) Szerintem minden korosztály megtalálja a szabadidős, kulturális lehetőségeket, ahogy Imre barátunk is meglátta ezt Kanadából:). Nem lehet egész évben fesztivál, de sör, bor, szüreti, tavaszi, nyári stb ünnepeink sok látogatót vonzanak. A város tisztasága rajtunk múlik, mert a szemét nem az égből pottyan... Szeretni kéne ezt a várost azoknak akik itt laknak, de kevés az igazi soproni...és ez alatt nem feltétlenül azt értem, aki több generáció óta itt lakik (bár ők talán jobban ragaszkodnak városukhoz), hanem aki vigyáz rá, aki képes/hajlandó tenni érte és nem csak a város mindenkori vezetésétől várja a csodát.”
 • 18. kertész 2009. szeptember 29. 20:40
  „Kukac.Mondj egy olyanm gyárat iapari létesítményt amit a kommunisták vertek szét.Nem véletlenül az Antal kormányzására gondoltál aki szétverte a mgyar gyáripart és a mezőgazdaságot?Gondolod aki létrehozza az szét is veri?Mekkora badarság.”
 • 17. beleptem 2009. szeptember 29. 18:07
  „Így van, Sopron este teljesen kihalt, különösen nyáron.
  Persze ez a belvárosban lakóknak teljesen jó, mert élhetik nyugdíjas szürke hétköznapjukat.
  Csak merne egy kávézó, étterem (a kevés közül ott) tovább nyitva tartani, egyből tiltakoznának az ott lakók.

  Sok lehetőség lenne a városban és környékén, ezt már párszor páran - többek közt jómagam- is leírtam..”
 • 16. egynő 2009. szeptember 29. 12:53
  „Alapvetően a 13. hozzászólást kéne kicsit elfogulatlanul elolvasni, és nem sok évtizedes ilyen-olyan ármányra hivatkozni. Főleg nem 20 szabadon eltöltött év után. Sajnos az itteniek általában mástól várnak megoldásokat, és valami sorsüldözöttségből vezetik le a tehetetlenségük miatti gondokat is. Jó példája ennek a cikkben megszólaló "turisztikai szakember" is, aki szerint ,,ki kellene találni Sopron számára olyan rendezvényt is, amiért érdemes ide jönni". Vajon kire gondolt a nyilatkozó? Ki találja ki? Nem annak az évtizedek óta a turizmusból élő, gazdasági kamarai potentátnak lenne elsősorban a feladata ez a kitalálás, aki ezt most mástól várja?”
 • 15. FREDDY/S 2009. szeptember 29. 07:00
  „A jött-ment lokálpatrióta a pontos megfogalmazás, nemde...”
 • 14. BsBe 2009. szeptember 29. 05:43
  „moderálva”
 • 13. Beaubo 2009. szeptember 28. 23:06
  „SOPRON, EZ AZ ÁLTALÁNOSSÁG VÁROSA:
  NINCS IGAZI KÜLÖNLEGES ÉPÜLET (mondjuk mint az eisenstadti Esterházy-kastély)
  NINCS IGAZI JÓ ÉTTEREM AMIÉRT KÜLÖN IDE UTAZN?NAK AZ EMBEREK
  NINCS IGAZI SZÉP SZÁLLODA (Pannonia, Sopron, Fagus bárhol a világon lehetne,semmi különleges....)
  NINCSEN IGAZI JÓ BOLTOK AMIÉRT IDE JÖNNÉNEK A BEVÁSÁRLÓ-TURISTÁK.
  NINCSEN IGAZI ÉRDEKES MÚZEUMOK (már Mosonmagyaróváron van kortárs müvészeti galéria).
  KÉRDEZEM ÉN: miért jönnének Sopronba az emberek a jövöben (és már most)?
  Néha kimegyek Eisenstadtba, és csódalkozom hogy milyen helyesen csinálják a turizmust, a sétálóutcát... szombat délután tele volt emberekkel teraszokon, üzletekben...visszajöttünk Sopronba és üres volt, zárvák voltak az üzletek, nem volt élet a városban, pedig itt él 70.000, ott még 12.000 !!!!
  Ha tölem megkérdeztek, szerintem krízis helyzetben van ez a város.
  Horváth Úr, ez nem a Gazdasági Kamarának a feladata, hogy segítssen a helyi vállalkozóknak ellöre jutni, olyan feltételekkel, hogy másik városokkal tud versényezni?????”
 • 12. Stefano 2009. szeptember 28. 22:13
  „Molnár vagy Mikola. Igazából Mikola szakmailag jobb, de "talán" a városnak jobban kedvezne Molnár. Ő talán nem szavazna aljas módon a soproni tervek ellen, mint tették egyesek.”
 • 11. m 2009. szeptember 28. 21:32
  „Mindenkinek nettó 150.000- 200.000 Ft-os fizetést és máris pörög itt minden. Ilyen eccerű:-)”
 • 10. Intel 2009. szeptember 28. 21:01
  „9.
  Ne a báb város vezetéshez szólj, hanem Orbán jobb kezéhez Molnárnéhoz...

  Amúgy egy kis érdekesség, Orbán, Molnár Ágnest szeretné Eü miniszter posztra, viszont a szakma Mikola Úrat támogatja.
  Ezért óriási viták vannak már a Fidesz párt központan is..

  Na és még egy kérdés:
  Mit fejlödött Sopron az elmúlt 4 évben?”
 • 9. Beaubo 2009. szeptember 28. 20:41
  „Egyetértek Horváth Úrral hogy valami kezdeni kell a belvárossal. Most már 3 éve hogy hivatalban van a mostani önkormányzat, és még mindig nem látjuk semmi eredményt! Hol a gyalogló-zona, hol a kerékpárútak a belvárosban, a vonzó turisztikai ajánlatok? Azt hogy új fák ültették a Kisvárkerületen, kedves, de kevés !
  Ide jönnek turisták és emberek az egész világból és már nem csódálkoznak a szép épületeken (mert ezek máshol is vannak), hanem arról, hogy hogy lehet az egész forgalmat egy ilyen szép belvároson átvinni?!?!

  Fontos, nehéz feladatok várnak a soproni önkormányzatra, és végre tudni szeretném hogy mi vár ránk és miért nem csinálnak egy lakosági forum, ahol minden soproni mondja hogy milyen elképzelései vannak a belvárosnak! Hallóóó, Fodor bácsi! Jó napot, Simon elftárs! Ébredjetek fel !”
 • 8. Kukac40 2009. szeptember 28. 20:00
  „Az, hogy a komunisták tönkretették a város iparát egy dolog. Az viszont, hogy az elmúlt 20 évben még a maradékot is lenullázták viszont már nem csak egy párt bűne, hanem az összes többié is. Szülsége lenne a városnak és az országnak is "becsületes" vállalkozókra. Gyanítom az én életemben nem jön el az az idő.”
 • 7. Hozzászóló 2009. szeptember 28. 19:39
  „Kedves Imre! Ismerem az említett könyvet és készült nemrégiben egy nagyon jó összefoglaló tanulmány is. Mégis úgy gondolom, hogy a szocializmus által átvett (és általában tönkre is tett) ipar egészen másról szólt, mint a hasznos termelés. A kis- és középvállalkozások támogatásával (nemcsak helyi, hanem országos szinten is!) egyetértek. Ugyanakkor a hagyományos ipar felélesztésére nagyon kevés esélyt látok, ezek a helyi politika által csak kevéssé befolyásolható tényezőkön múlnak.”
 • 6. BsBe 2009. szeptember 28. 19:34
  „Kedves Valjan 2009.09.28. 19:09 Hogy a szív ne szakadjon meg érted. Duma. Szegény elüldözött. Ja, és a jelenlegi városvezetés nem mszp. Bár végül is mindegy.”
 • 5. Nagy_Imre_Vancouver 2009. szeptember 28. 19:29
  „A belvarosbol valoban hianyzik a luktetes. A varos polgarsagat a II vilaghaboru derekba torte. Eloszor a zsidokat vittek el, utana meg a nemeteket. A maradeknak meg allamositottak az ingatlanjait. Ezt a varos meg mindig nem heverte ki.
  Volt szerencsem hazalatogatni az unnepi hetek vegere. Sok es szinvonalas programbol lehetett valasztani. Biztos vannak meg a turisztikaban kiaknazatlan lehetosegek.
  Intellel egyetertve az indegenforgalom fontos de a varosnak inkabb az ipar fejlesztesen kellene gondolkodnia. Az EU-nak es a bab-kormanyunknak nem erdeke az ipar fejlesztese ezert ez a teher az onkormanyzatokra harul. A helyi kis es kozepvallalkozokat kellene segiteni hogy tudjanak fejlodni es munkahelyeket letesiteni.
  Hozzaszolonak: Sopronban komoly konnyuipar volt a haboru elott es ezt a kommunista kormany atvette . Goncz-Bognar fele konynek van is egy iparral foglalkozo kiadasa.”
 • 4. Intel 2009. szeptember 28. 19:12
  „3.
  Ezek üres szavak, vádaskodással...”
 • 3. Valjan 2009. szeptember 28. 19:09
  „Localpatriotanak,sajnos nem mondhatom magam,mert a KOMMUNISTA varosvezetes eluldozott...
  De!!
  Van lehetosegem velemenyt nyivanitani..mar az Un. SZABADNAK/mondott/ irott sajto ezt megengedi.
  Amint latom a jelenlegi helyzetet,az olyan,mint a Le Mnde-ban megjelent egyik cikk amit sosem irt le a MAGYAR SAJTO..-IDEZEM ES SZO SZERINT!:-Gyurcsany a dunamenti paraszt...Bajnai a videki emberek tonkretevoje.
  Nemertem a Magyar politikat...
  Illetve igen..hatalom es penz..MINDENARON!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  GUSZTUSTALAN KOMMUNISTA SZEMLELET!!”
 • 2. Hozzászóló 2009. szeptember 28. 18:43
  „Kedves Intel! Sopron sose volt igazi ipari város, mármint mondjuk Győrhöz vagy Pécshez képest. Ez persze nem is baj. Ami nem megy, nem kell erőltetni. A high-tech ipart persze nem szabad összekeverni a hagyományossal, annak lenne itt helye, viszont nyilván a piac alakítja önmagát és olyan helyre fog költözni, ahol az adottságok rendelkezésre állnak és mindemellett olcsóbban jön ki. Jelen idők egyébként sem nagyon kedveznek az iparosításnak, így hát addig is a szolgáltató szektorral kapcsolatos dolgokat kellene revideálni.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittasan elaludt a volánnál

Súlyos baleset történt augusztus végén a Kőszegi úton: egy autó ittas sofőrje elaludt, a gépkocsi … Tovább olvasom