Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Éjszakai élet: Átnevelhetők a fiatalok?

Sopron - A soproni szórakozóhelyeken is érzékelhető, hogy a fiatalok egyre kevesebb pénzzel indulnak neki a hétvégi buliknak. A felkapott helyeken ezzel együtt is nagy a tumultus.
Hivatalos felmérés nem készült a soproni, illetve a városkörnyéki szórakozási lehetőségekről, annyi azonban megállapítható, az éjszakai élet nálunk is zömében éjfél körül indul, s tart egészen hajnali négy óráig. A fiatalok – nem kevés pénzt spórolva meg – diszkó előtt általában otthon „melegítenek". Leginkább a divatos, éppen felkapott helyeket kedvelik, ahol általában nagy a tumultus, sorban állás a bejutás előtt és a pultoknál is.

Ausztriában kissé más a helyzet. Ott nem jellemző az otthoni „alapozás", vélhetőleg azért, mert vastagabb pénztárcával indulnak neki az éjszakának.

A legtöbb helyen már tíz órakor szinte telt ház van, s hajnali három-négy órakor szigorúan bezárnak a szórakozóhelyek. Arra sincs túl sok példa, hogy hozzánk jönnének át mulatni tizen-, huszonéves fiatalok. Legfeljebb azok néznek át, akik az éjszakai bárokat keresik, kompromittációmentesen, tisztes távolságban az otthoniaktól.

Vannak olyanok üzemeltetők, akik szerint a magyar szórakozni vágyók is „nevelhetők". – Arra törekszünk, hogy már hat óra körül induljon el az élet – mondja Eöri Ádám, az egyik fertőszentmiklósi szórakozóhely üzemeltetője. – Ennek értelmében a zenekar korábban kezd el játszani. Azt látjuk ugyanis, hogy a fiatalok egy részének elege van az elektronikus zenéből, s valami nyugodtabbra vágynak. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a szórakozók egy részére másnap munka vár, ezért számukra is előnyös lehet a korábbi nyitás.

A fiatalok leginkább az éppen felkapott helyeket kedvelik, még akkor is, ha nagy a tumultus. Fotó: Kisalföld Online

A fentieknél is érdekesebb, hogy a tulajdonosok tapasztalatai szerint a huszon-, harmincévesek ma lényegesen kevesebbet költenek szórakozásra, mint a hasonló korosztály a kilencvenes évek elején. – A mai fiatalok lakást, autót, mobiltelefont vásárolnak, többnyire hitelre – állapítja meg Kondor Ernő, aki immáron húsz éve gondoskodik a fiatalok szórakoztatásáról. – A törlesztőrészlet havonta akár harminc-ötvenezer forintot is elvihet, félretett pénz pedig alig marad. Így a szórakozásra költenek kevesebbet, s ezt a hatást Sopronban is érzékelni lehet. Jellemző még, hogy a fiatalabb korosztály, a középiskolások 1500 forinttal indulnak el szórakozni, ez pedig a belépőre, a taxira és egy italra elég. Nem csoda tehát, hogy fél éjszaka elüldögélnek egy koktél mellett.

Olvasóink írták

 • 2. vélemény 2007. november 22. 21:49
  „A mai árakat nézve egy fiatal sem jut el 1500 Ft-ból szórakozni!
  A belépők 1000Ft-nál kezdődnek, a taxi 640-790 Ft (lakossági hivás esetén,kiderül a reklámokból), az italok ára a szórakozó helyeken meg magukért beszélnek-nem az 1500 Ft-os pénztálcához igazították!
  A "Nagy discóban" tombolnak a 18 év aluliak-hol marad a korhatár ellenőrzés???
  A zenei kínálat is messze el van maradva,de ez már csak részlet kérdés-ízlések és pofonok!”
 • 1. bobo 2007. november 21. 00:55
  „"Arra sincs túl sok példa, hogy hozzánk jönnének át mulatni tizen-, huszonéves fiatalok. "

  Ja, és a ´Nagy´ discoban nincs egy török szó se..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A család rendbe hozatta a tábornok sírját

A sopronbánfalvi hősi temetőben egyszerű kőoszlop alatt nyugszik a Monarchia egyik főtisztje, vitéz… Tovább olvasom