Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Éjszaka permeteznek a betegség ellen Sopronban

Várhatóan két éjszakán át permetezik Sopronban a vadgesztenyefákat. Ha lehet, ekkor ne parkoljanak a fák alatt.

Sopron parkjaiban összesen 625 darab vadgesztenyefa található. Ezen éltes fák kifejezetten érzékenyen reagálnak a különböző betegségekre, illetve kártevőkre, amelyek közül az egyik legveszélyesebb károsító a vadgesztenye levélaknázó moly (Cameraria ohridella), valamint a vadgesztenyén előforduló gombás eredetű levélbarnító betegség (Guignardia aesculi).

Ezen betegségek ellen évente 2-3 alkalommal szükséges védekezni a rajzások időpontjában, amely az elmúlt évben megfelelő permetezőgép hiányában maradt el. - A védekezéshez szükséges anyagokat permetezéssel, légporlasztásos permetezőgéppel juttatjuk a fákra, és a növényvédelemmel párhuzamosan a fák tápanyag utánpótlásáról is gondoskodunk, levéltrágya felhasználásával. Így a fák egy teljes, komplex kezelést kapnak, mely a védekezés mellett egy kondícionálást is jelent - közölte megkeresésünkre a Sopron Holding Zrt.

Sopron parkjaiban összesen 625 darab vadgesztenyefa található.
Sopron parkjaiban összesen 625 darab vadgesztenyefa található.


A felhasznált vegyszerek mindegyike szabadforgalmú, és sem a méhekre sem pedig az emberi szervezetekre nem jelent veszélyt, és a permetezési tevékenységet az éjszakai órákban végezzük, hogy minél kevésbé zavarjuk a lakosságot, valamint a munkavégzésünk is akadálymentes legyen.

A Sopron Holding ezúton is kéri a lakosság aktív közreműködését, hogy a vadgesztenyés utcákban (például Ferenczy János utca, Lővér körút Városligeti utca.) ne a fák alá parkoljanak.

Az első permetezés időpontja április 25., és 26. éjszaka, amely azonban az időjárástól függően tolódhat.

Olvasóink írták

 • 11. Cloeon_dipterum 2012. április 25. 15:46
  „10. zhall 2012.04.25. 12:59
  Tudom, hogy ott állnak a szélkerekek és azt is tudtam, hogy valaki fel fogja vetni. A "szerintem" szó kedves kifejezés, de nem képes változtatni a tényeken. Vadgazdálkodási szakmérnökök és természetvédelmi mérnökök által kutott eredményeket nem bírál felül a "szerintem".
  Az általánosítások elég közönségesek, így nem azzal érvelek, hogy az osztrák nemzet nem a határok betartásáról híres. Az egyezmény rájuk is vonatkozik.
  Mint írtam, nem lehetetlen kikerülni a józan észt. Ők azért teszik, annak elléne, hogy a védett madárvilágot ezzel megtizedelik, mert a kormányuk energiapolitikája növelni akarja szélenergia százalékát.
  Nálunk a legfőbb visszatartó erő az ásványi energiahordozók mögött állók lobbiereje. Nálunk minden padlás csurig van szélkerék tervekkel, de egyenlőre a többségükkel nem kívánnak érdemben foglalkozni az illetékesek. Az szélenergia átvételi árát is mesterségesen alacsonyan tartják. A természetvédelem lobbiereje közel sem olyan nagy sajnos, csak néha ér el sikereket.
  Magyarországon a kétes ügyek legnagyobb százalékban mindig a természet- és környezetvédelem kárára születnek döntések. Az ésszerűség nyomokban sem fedezhető fel, inkább csak a pusztítás.”
 • 10. zhall 2012. április 25. 12:59
  „Cloeon_dipterum:A Fertő északi partján százszámra állnak ezek a kerekek.Szerintem nem sok madár bukott le a földre véres fejjel mert nekirohant a lapátoknak.A madarak ott is kikerülik,itt is azt tennék.Neusiedler See-ben nincs nemzetközi egyezmény?Az egyezmény huss és kikerülte azt a környéket?Frászt!Egyszerűen belátják hogy mindennek van határa,így a környezetvédelemnek is.Nem engedik hogy a végletekig beleszóljon mindenki az ő dolgukba.Gondolod hogy ott kevésbé védik az élővilágot mint nálunk?Nem,csak betartják az ésszerűség határait.”
 • 9. Cloeon_dipterum 2012. április 25. 12:30
  „6. nagyonfááj 2012.04.25. 10:35
  A szélkerék hatása nem agyrém, hanem tény. A kettő között világos különbség van.
  A fórumozók által sokszor áhított nyugati államok vizsgálatai mutatták ki elsőként a szélkerekek vándormadarakra gyakorolt hatását, azok eltérítését.
  Mivel a Fertő-tó és környéke különleges madárvédelmi terület, nemzetközi egyezmények védik. Nekünk sem ártana személy szerint.
  Természetesen bármit meg lehet szegni és bármikor meg tudjuk magyarázni magunknak, hogy mi jó emberek vagyunk, ártó szándékunk ellenére is. De ha már egyszer gerinccel születtünk, akkor miért akarnánk visszafejlődni?”
 • 8. Cloeon_dipterum 2012. április 25. 12:21
  „Madarász felvetése a fiókák kapcsán jogos. A probléma az, hogy a Cameraria Ohridella 3 generációs, így mostantól kezdve mindaddig károsít, amíg talál élőhelyet. A permetezést nem lehet átütemezni, most optimális. Később jóval nagyobb mennyiségű és "durvább" hatóanyagú vegyi anyagot kell kijuttatni, ami még inkább problémás lehet a madárvilág számára, ráadásul a hatékonyság is oda. Teszi mindezt azért a Holding, hogy a soproni honpolgárok és a kirándulók láthassanak vadgesztenye fákat Sopronban. Sajnos a megoldás az lenne, ha kivágnánk ezeket a már beteg fákat és más gesztenyefajokat ültetnénk, olyanokat, amelyeket nem károsít az említett moly. Mit szólnának 625 nagy termetű fa kidöntéséhez? ...”
 • 7. Laccie 2012. április 25. 10:52
  „Madarász!

  Ha kipusztul a fa védelem nélkül, akkor nem lesz madár sem a környéken...”
 • 6. nagyonfááj 2012. április 25. 10:35
  „Madarász! Tudjuk! Ágfalván meg azért nem lehet szélkerék, mert nekirepül a vonuló madárraj! Agyrém! Kocsid van? Füstölögsz vele? Télen a boci leheli be a szobádat, vagy netán akkor is füstölögsz? Eszel kenyeret? Parázson sütöd magadnak vagy a pékségben veszed ahol gázzal fűtik a kemencét, tehát van károsanyag kibocsátás! Jah és ha a vasúti sínekhez hegeszted magad az atomvonat ellen tiltakozva, akkor a hegesztés folyamán olyan gázok szabadulnak fel, amik rendkívül károsak a környezetre! Kicsit most már elég ebből az elvadúlt vadspenótzöldködésből, amit néhány önjelölt "környezetvédő" művel ebben az országban!”
 • 5. zhall 2012. április 25. 10:10
  „3:ez már szőrszálhasogatás kategória!Fontos a környezetvédelem,de ne rendeljük alá az életünket ennyire...
  Kéne tíz közmunkás aki permetezés előtt felmászik a fára,óvatosan felkelti ezeket a szegény madarakat hogy ne stresszeljenek a hirtelen ébresztőtől,majd megtörölgeti a szemüket a nyálkahártyák miatt,addig pedig egy biztonsági szolgálat féken tartja a vicsorgó és lesben álló ragadozókat...Ja de előtte két nappal írjuk ki minden permetezésre váró fára piros karikában hogy "két hetesnél fiatalabb fiókák számára csak vegyvédelmi felszerelésben ajánlott"
  Őrület hogy mi mindenbe bele tudnak az emberek kötni...”
 • 4. otibor 2012. április 25. 09:38
  „Ha nappal llenne, akkor meg azon menne a rinya... ha meg nem permeteznének, akkor meg azon... grow up, get a life...”
 • 3. Madarász 2012. április 25. 08:50
  „2. Mert szerinted jót tesz egy alvó állatnak, ha vegyszert permeteznek rá?! Lehet, hogy meg nem döglik tőle, de belemegy a szemébe, belélegzi és irritálja a nyálkahártyát, ami gyulladást okoz, egy vadon élő állat esetében ez végzetes lehet, mert nem tud rendesen táplálkozni, legyengül, elkapják a ragadozók. A fiókák meg még kialakulatlan immunrendszerűek, semmi nem működik bennük tökéletesen. Nem beszélve a sokkról, hogy éjszaka felzavarják őket a pihenőhelyükön. Az, hogy egy vegyszer szabadforgalmú és az emberre nem jelent veszélyt, még nem jelenti azt, hogy a sokkal kisebb, gyorsabb anyagcseréjű melegvérű állatokra sem jelent veszélyt. Persze, nem jelent veszélyt, ha a lepermetezett fára odaszáll, de az éjszakai permetezés miatt magukra az állatokra is kerül belőle.
  Te meg gondolkozz!”
 • 2. zhall 2012. április 25. 08:22
  „"vegyszerek mindegyike szabadforgalmú, és sem a méhekre sem pedig az emberi szervezetekre nem jelent veszélyt"
  Olvass Madarász!”
 • 1. Madarász 2012. április 25. 07:40
  „Éjszaka? Gratulálok! Biztosan jót tesz a méreg a fán éjszakázó madaraknak, főleg a fészekben lévő fiókáknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Blaguss soproni buszközpontját

Átadták az osztrák többségi tulajdonban lévő Blaguss Agora Hungary Kft. 400 millió forintos… Tovább olvasom