Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Éjszaka hidegek a fűtőtestek

Sopron - Sopron több lakótelepén éjszaka meglepve tapasztalták a lakók, hogy noha nem zárták le a központi fűtést, mégis hideg a radiátor. A Sotávnál közölték: közös képviselőkkel állapodtak meg az éjszakai csökkentett hőszolgáltatásról.
– Este 10 óra körül még jó meleg a radiátor, ám amikor éjszaka vagy kora hajnalban fölébredünk, meglepetten tapasztaljuk, hogy hideg a fűtőtest, pedig nem is zártuk le – panaszolják az Ibolya útiak. – Elcsodálkoztunk ezen, hiszen az éjszakák és a hajnalok már fagypont körül alakulnak. Mivel egész éjszaka nyitva a radiátor csapja, kíváncsiak vagyunk, hogy így is pörög-e a fogyasztást mérő óra.

A város hatezer-kétszáz lakását meleg vízzel ellátó távhőszolgáltatónál megtudtuk: takarékossági megfontolásokból a lakótömbök közös képviselőinek egy része – a városban több mint harminc lépcsőház esetében – pár éve egyedi megállapodást kötött a Sotávval. Ennek lényege, hogy a távhőszolgáltató éjszaka – a hőmérséklet alakulásától függően – csökkentett fűtést biztosítson. Ez a lépés az érintett lakásoknál havonta átlagban sok száz, jobb esetben ezer forint megtakarítást eredményez. A hideggé váló radiátorokkal kapcsolatban a Sotáv megnyugtatja a fogyasztókat: automatika méri a lakóház fűtésére bemenő és kimenő víz hőfokát, s csak a felhasznált hőmennyiség után kell fizetni. Ugyanakkor a korszerű radiátor szelepe képes nyitott állapotban is automatikusan lezárni, ha a helyiségben megfelelő a hőmérséklet. Ilyen van az említett Ibolya úti tömbben is.  Ezen túlmenően a hidegebb víz nehezebb, kevésbé jól áramlik a meleg víznél. Ebből eredően csökkentett fűtésteljesítménynél akadhatnak olyan lakások, ahol a csővezeték kialakítása miatt akadozhat a vízáramlás. Ha emelkedni kezd a hőfok, ez a gond megszűnik. Azoknál a háztömböknél, ahol nincs külön megállapodás, a Sotáv – a lakók pénztárcáját kímélendő – az éjszakai időtartamra egységesen 4–5 fokkal csökkenti a fűtési víz hőmérsékletét. Ez egy-egy helyiségben 1–2 fokos csökkenést eredményez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ételcsodák versenye

Sopron–Bécs - Szakácsversennyel kezdődött, s holnap a Liszt-központban szakmai kiállítással és… Tovább olvasom