Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Éjjel permetezték a fákat

Sopron - Az elmúlt két napban Sopronban közel 650 vadgesztenyefát permeteztek le. Aknázómoly és levélgomba betegségek ellen védekeztek.

Az elmúlt években Sopronban is egyre nagyobb gondot okoznak a vadgesztenyefákat károsító betegségek. Két évvel ezelőtt kísérleti jelleggel a fákat nem permetezték, hanem úgynevezett befecskendezős módszerrel oltották be. Az eredmények azonban azt mutatták, hogy a permetezés hatásosabb, ezért tavaly és idén már a hagyományos formát választották. A győri talajvédelmi és növény-egészségügyi szolgálat szakemberei hétfőn és kedden 650 vadgesztenyefán végezték el a vegyszeres védekezést. Az aknázómolyt és a levélbarnulást okozó gombát teljesen kiirtani nem lehet, csupán visszaszorítani. A kártevők elsősorban esztétikai károkat okoznak, mivel a fák előbb hullatják le levelüket. Hosszú távon azonban a városi környezet miatt amúgy is legyengült fák akár el is pusztulhatnak.

A kórokozók elsősorban esztétikai károkat okoznak, mivel előbb lehullanak a levelek, de a legyengült fák akár el is pusztulhatnak. Fotó: Magasi
A kórokozók elsősorban esztétikai károkat okoznak, mivel előbb lehullanak a levelek, de a legyengült fák akár el is pusztulhatnak. Fotó: Magasi


– Az alkalmazott szerek emberre veszélytelenek, a permetezést az előírásoknak megfelelően a közterületeken éjjel hajtották végre – tájékoztatta a Kisalföldet Nagy Zsolt városi főkertész. – A játszótereken és ezek közvetlen környezetében lévő fákon nem, vagy korlátozottan végezték el védekezést. A mintegy másfél millió forintba kerülő beavatkozás költségeit az önkormányzat biztosította. Terveink szerint idén még egy védekezés lesz, amennyiben szükség lesz rá, továbbira is lehetőség van.

Nagy Zsolt hozzátette, a vadgesztenye-aknázómoly a Balkán-félszigeten lévő Ohridi-tó környékéről terjedt el, és fokozatosan fertőzi Európa-szerte a fákat. A rovar folyamatosan halad észak felé, már Bécsben is jelentős károkat okoz, de Münchenben is találkoztak a kártevővel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronba is jönnek a tanulmányúton lévő német újságírók

Április végén ismerkedett Magyarország turisztikai kínálatával egy 10 fős német – elsősorban… Tovább olvasom