Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Éhségsztrájk és kilakoltatás - 10 hónap helyett 4 év börtön

Sopron - Éhségsztrájkba kezdett az 58 éves Horváth Zsolt, mert közel öt esztendővel azután, hogy kiszabadult a börtönből, ahol eljárási hiba miatt jóval több időt töltött a kiszabottnál, még mindig perelni kényszerül a kárpótlásáért. Miközben képtelen fizetni a lakbért, s a milliós tartozás miatt már a kilakoltatás fenyegeti.

Horváth Zsolt története öt évvel ezelőtt bejárta a magyar sajtót. Az akkor még sopronkőhidai elítélt először a Kisalföldnek mesélt kálváriájáról, arról, hogyan „darálta be" őt a magyar igazságszolgáltatás. A ma 58 éves férfi Sopronkőhidán töltötte büntetését.

Hogy miért ült, s mennyit, azt már akkor sem volt könnyű megválaszolnia. 2000 februárjában azért vitték be, hogy leüljön nyolc hónapot, amit egy 1990-ben elkövetett sikkasztásért kapott. 2004 júniusában még a kőhidai börtönben beszélgettünk vele...

– Négy év levelezés, fellebbezések tucatjai, 217 ajánlott küldemény és a Magyar Helsinki Bizottság Emberi Jogi Tanácsadó Irodájának segítsége után nehezen kiszabadultam a börtönből – meséli immár a szerkesztőségben a kicsit felerősödött, a rabruhát bőrkabátra cserélő egykori pincér, aki szabadulásakor kilencszázezer forintot kapott, miután a börtönévek alatt az ellátásért pénzt is vontak a rokkantnyugdíjából.

– A nővéremnél laktam egy darabig, azután szépen visszataláltam az életbe. Párra is leltem, otthonunk is lett. Egy soproni bérlakásra licitáltunk eredménnyel. Csakhogy az évek során egyre nehezebb lett a megélhetés, jöttek a súlyos betegségek, s ezzel együtt a kiadások, elfogyott minden megtakarított pénzem. Több mint egymillió forint lakbérrel tartozom, ki fognak lakoltatni, ha nem fizetek.

Miközben évek óta hárommillió forintért perelem a bíróságot azért az eljárási hibáért, ami miatt éveket kellett indokolatlanul a börtönben töltenem.

Úgy volt, hogy januárban ítélet születik... – mutatja papírjait Horváth Zsolt.

A férfi kálváriája közel húsz éve kezdődött. Második feleségével és két nevelt gyermekkel élt jó körülmények között, boldogan. 1990-ben két tévét vettek részletre. Néhány hónap múlva súlyosan megbetegedett, kivették a fél tüdejét, gerincsérvvel operálták és a szíve is rendetlenkedett. Rokkantosították, a részleteket egy idő után képtelen volt fizetni, ezért a kölcsönnel terhelt készüléket eladták. Ezzel a bíróság egy későbbi döntése értelmében sikkasztást követett el, amiért 10 hónapos szabadságvesztésre ítélték. Igazságtalannak tartotta a büntetést, hiszen nem a nyerészkedés hajtotta.

A kijelölt napon nem ment be a börtönbe. Nem is bújt el, el sem költözött, élt és várt.

Kilenc(!) év telt el. Házassága közben felbomlott, s bár elvesztette családját, otthonát, egzisztenciáját, nem csúszott le, nem vált alkoholbeteggé. De hibázott: mikor nem volt hová mennie, szállodai szobákban aludt és fizetés nélkül távozott. Arra azért ügyelt, hogy húszezer forintnál ne legyen nagyobb egy-egy tartozás...

A rendőrség persze keresni kezdte, s 1999 tavaszán őrizetbe is vették. Később a bíróságon közölték vele, az 1990-es tévéügye már elévült, nem kell leülnie, de mivel ez mégiscsak súlyosbító körülmény, a szállodai tartozások miatt kap nyolc hónap felfüggesztettet. „Úgy éreztem, aki ilyen butaságot elkövet, ennyit meg is érdemel. Békésen hazamentem" – mesélte később a férfi, aki azt hitte, itt lesz vége a történetnek. Tévedett: 2000. február 12-én a Várkerületen sétált, amikor igazoltatták, majd elvitték Sopronkőhidára, ahol kiderült, mégis le kell ülnie az 1990-es ítéletet, a tíz hónapot.

Hogy aztán még négy év múlva is a rabok keserű kenyerét ette, annak több oka is van: megvádolták egy csalással, amiért 16 hónapot kapott, aztán kiderült, vétlen az ügyben. Az eredeti büntetését 2002-ben jogerősen hatályon kívül helyezték, de akkor ezt a tételt már rég leülte. Egy zárkában történt beszélgetés miatt  hamis váddal gyanúsították meg – két évet kapott, és mint visszaesővel, le akarták ültetni megint a nyolc hónapot...

Nem volt ugyan ártatlan, de többet mért rá a sors és az igazságszolgáltatás a megérdemeltnél. A Magyar Helsinki Bizottság Emberi Jogi Tanácsadó Irodájának segítségével végül 2005 januárjában kiszabadult. Előtte azt nyilatkozta a Kisalföldnek: „Embernek maradni! Ez tartja bennem a lelket... Mindenemet elvesztettem, a családomat, a gyerekeimet, a megélhetésemet. Nem láttam még az unokámat... De ember maradtam így is. Hibáztam, tudom. De nem ennyit!"

Olvasóink írták

 • 15. Imcsi 2009. március 24. 19:57
  „Hogy is van a mondás? Nem biztos, hogy az nyeri meg a pert, akinek igaza van! De, aki megnyeri a pert, annak van igaza! Jól írtam?”
 • 14. Goldmund 2009. március 23. 09:37
  „9 év után fogták el, pedig nem is rejtőzködött. Ez mindent elmond a magyar rendőrségről.”
 • 13. Kiskovács 2009. március 21. 21:52
  „Több hozzászóló igazságszolgáltatásról ír.
  Magyarországon nincs igazságszolgáltatás, csak jogszolgáltatás, a kettő fényévekre van egymástól!”
 • 12. Imcsi 2009. március 21. 13:32
  „Hát igen, egy kisemberről van szó, akinek nem telik "sztárügyvédre"!”
 • 11. tőzike61 2009. március 20. 22:28
  „/kefefejű/...Igen sajnáljuk! És még busásan kárpótolni is kéne, amiért tönkretették az egész életét! Ebben az országban jóval nagyobb gazemberek járnak-kelnek köztünk röhögve a markukba, mi pedig , a tisztes többség, tehetetlenül szemléljük a dolgokat....”
 • 10. miracle 2009. március 20. 15:20
  „Hát a történet a magyar igazságszolgáltatás valamennyi hibáját bemutatja:
  1. Sikkasztásért (?) 10 hónap, emberölésért semmi.
  2. Jogerős ítélet után hazaküldjük a delikvenst, hogy majd szólunk.
  3. 10 év múlva kezdjük keresni, hogy miért nem vonul be.
  4. Elévülés intézménye.
  5. Ítéletet olyan lassan hozunk, hogy a bíró unokája is meghal azalatt már, a vádlott meg 8 emberölésnyi adagot leül közben.
  6. 217 levéllel sem lehet semmit elintézni.”
 • 9. jockey 2009. március 20. 14:39
  „Gyalázatos a jelenlegi magyar igazságszolgáltatás színvonala. Ezek szerint szinte bárkit bármiért elítélhetnek - lásd Mór - mindenféle következmények nélkül. Lassan ez is olyan lesz, mint a kórház, csak oda ne kerüljön az ember, mert vége.”
 • 8. comet 2009. március 20. 12:38
  „itt tart a magyar igazságszolgáltatás, meg közigazgatás, meg gazdaság meg egézség és oktatásügy, meg minden amit a rendszerváltás óta tönkretettek.”
 • 7. mindigatutit 2009. március 20. 11:04
  „az amstetteni rém pere 4!!!napot alatt lezajlott,és a megfelelő ítéletet kapta.Nálunk?a "fényevő"-t felmentették.no comment”
 • 6. Freddy01 2009. március 20. 11:01
  „Kimoderálom saját magam....”
 • 5. kubizo 2009. március 20. 10:00
  „Ha ez valóban így történt, forgatókönyvnek is jó lenne.”
 • 4. pampus 2009. március 20. 09:48
  „Hát igen sokan tisztában vagyunk azzal,hogy a Magyar Igazságstzolgáltatáűs a bányászbéka segge alatti szinten működik a rendszerváltásnak nevezett hatalmazgatás óta. Az meg szinte csoda,hogy a Kisalföld ilyen esetet le mer közölni!”
 • 3. Catherina 2009. március 20. 09:47
  „Örvény...... emberölésért kapnak ennyit már......nem kéne súlyozni kicsit?”
 • 2. kefefejű 2009. március 20. 09:37
  „Úgy kezdődött, hogy vétett a törvények és az alapvető emberi normák ellen. A többi ennek következménye...
  Sajnáljuk???”
 • 1. Telepathia 2009. március 20. 09:26
  „Nagy Márta újságirónő cikke megerősítette bennem azt a hiedelmet, hogy húsz évvel a rendszerváltást követően, tényleg elérkezett az idő az igazságszolgáltatás reformjára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz konténeres lomtalanítás

Sopron - Elkezdődött és egészen májusig tart a lomtalanítás Sopronban. Konténeres gyűjtés nem lesz,… Tovább olvasom