Kisalföld logö

2017. 12. 19. kedd - Viola -6°C | 1°C Még több cikk.

Együttműködő, egymást kiegészítő ipari parkok

Sopron - Sopronban sajátos helyzet alakult ki: két ipari park is működik a városban. A délkeleti magánszemélyek összefogása révén alakult ki s válik egyre meghatározóbbá, a másik – az aranyhegyi – uniós támogatással létesült. Kérdés azonban, szükség van-e mind a kettőre?
Az 1997-ben alapított Soproni Innovációs és Ipari Park 19,5 hektáron terül el, de még közel 12 hektár szabad területtel rendelkezik, amelyből mintegy hat hektár még rekultiválásra vár. Az itt működő vállalkozások – mintegy negyven – összesített adatai szerint közel 700 főt foglalkoztatnak. A parkban működő cégek száma tizenhét, az inkubáltaké pedig huszonhárom. A cégek beruházásainak összértéke eléri a 6,5 milliárd forintot, éves árbevételük a 32 milliárdhoz közelít. A Sopron Délkeleti Ipari Park 2005 decemberében kapta meg az ipari park címet. Jelenleg 32 hektáron működnek, de szükség esetén még 130 hektárral bővíthető. Az itteni cégek 2006-os árbevétele 31 milliárd 853 millió forint volt, a foglalkoztatottak száma több mint 3400. Az ipari park tulajdonosainak száma 18 – közülük többen is itt működtetik vállalkozásukat –, a betelepült cégeké pedig hét.

– Véleményem szerint szükség van mindkét ipari parkra – mondta Karner Gábor, az aranyhegyi parkot működtető Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt. munkatársa. – Míg egy hagyományos értelemben vett ipari park lehet telített, az innovációs nem. Utóbbi szerepe éppen azért kiemelten fontos, mert vállal olyan „kötelezettségeket", melyek nem hoznak azonnali és kézzelfogható profitot. A cél nem is ez. Az innovációs központ ugyanis teljes infrastruktúrát kínál a vállalkozásoknak kedvezményes bérleti díjak mellett. És vannak más olyan terhek is, amelyeket a délkeletinek nem kell felvállalnia, mert nem az a feladata. Éppen ezért a két kategória – megítélésem szerint – nem összehasonlítható. Fontosnak tartjuk azonban az együttműködést, ezért vásároltunk többségi tulajdonrészt a délkeleti ipari parkban.

Karner Gábor kifejtette, a jelenlegi gazdasági helyzetben elégedettek az ipari parkba települt cégek számával, arról nem beszélve, hogy naponta tárgyalnak újabb és újabb jelentkezőkkel. Az azonban biztos, hogy lakásépítésre nem értékesítenek újabb telket, mert a mostani vezetés álláspontja, hogy az ipari környezetet nem lehet összemosni lakóövezettel.

Kiss Ferenc, a délkeleti ipari park egyik ügyvezetője szerint az együttműködés mindkét félnek hasznos, a két park kiegészíti egymást, mindkettőnek vannak előnyei, a vállalkozások pedig választhatnak.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubileumi kiállítás nyílt a Központi Bányászati Múzeumban

Sopron - 50 év, 50 tárgy címmel kiállítás nyílt a Központi Bányászati Múzeumban. Az intézmény 1957.… Tovább olvasom