Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Együtt a cukorbetegség ellen: a Soproni Cukorbetegek Egyesülete példát mutat

A Changing Diabetes Beteg Mentor Program keretében soproni cukorbetegek társadalmi munkában segítenek helyi betegtársaiknak. Munkájukat Dr. Becher Péter belgyógyász, diabetológus főorvos segíti.

A cukorbetegség terjedése egyre nagyobb méreteket ölt a hazai felnőtt lakosság körében. A cukorbetegség előfordulásának tekintetében a növekedés üteme a fiatal korcsoportokban a legerősebb.

A következő 15 évben az ötévesnél fiatalabb diabeteses gyermekek száma várhatóan megduplázódik majd, a 15 év alattiak száma pedig mintegy 70%-kal nő. A cukorbetegségben szenvedő betegek egészségügyi ellátásának költsége már napjainkban is az OEP természetbeni kiadásainak 10%-ánál nagyobb összegét tesz ki.

Mára már mindenkinek nyilvánvalóvá vált, hogy az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt szükség van olyan "civil" segítőkre is, akik tapasztalataikkal, tanácsaikkal segíteni tudják az érdeklődőket.

A cukorbetegek első kézből szolgálhatnak életvitellel kapcsolatos információkkal, praktikus tanácsokkal, tapasztalatot cserélhetnek és segíthetnek egymásnak a betegséggel kapcsolatos mindennapi problémák megoldásában. Hiszen ki is érthetné jobban a cukorbetegek problémáit – vagy éppen lehetőségeit – mint maguk a betegek

A Soproni Cukorbetegek Egyesületének cukorbeteg tagjai az országos Changing Diabetes beteg mentor program résztvevőiként társadalmi munkában felvállalták, hogy „mentorként" hétfőtől péntekig, 16.00 és 20.00 óra között telefonon, a (30) 445 8464-es, nem emeltdíjas számon szívesen állnak azok rendelkezésére, akik cukorbetegséggel kapcsolatban tanácsra, támogatásra várnak.

Fontos tudni, hogy a mentor segítők terápiás, egészségügyi tanácsokat nem adhatnak, de támogatásuk felbecsülhetetlenül sokat jelenthet a frissen diagnosztizált vagy éppen támogatásra vágyó társaiknak. Munkájukat Dr. Becher Péter belgyógyász-diabetológus segíti.

Az egyesület vezetője, Nagy Andrásné szerint: "ezzel a programmal is azt szeretnénk megmutatni, hogy a cukorbetegséggel teljes életet lehet élni. Fontos, hogy példát mutassunk a betegtársaknak és ne sajnáljuk tőlük a jó szót és a törődést."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron látképe felülről - galéria

Sopront így csak ritkán lehet látni! Légifelvételek a városról.
Tovább olvasom