Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 18°C

Egyre többen házasodnak szabadban

Ezekben a hetekben kezdődik a lakodalmak csúcsszezonja. A trendek évről évre változnak. Az idei divat a természetességben rejlik, említhetjük akár a menyasszonyi ruhát, akár a tortát vagy a lakodalom helyszínét.
Mint az élet bármely területén, az esküvőkben is évről évre változik a divat. Az esküvőszervezők, a ruhakölcsönző és tortakészítő cégek egyetértenek, hogy ebben a szezonban a pasztellszín és a minimális díszítés a nyerő. – Idén nem a hófehér, hanem a szolid ekrü és vajszínű a divat a menyasszonyi ruhák között – mondta el Lakatos Pálné, a Liz Esküvői Divatszalon tulajdonosa. – Az egyrészes helyett – a nemzetközi trendeknek megfelelően – nálunk is a míderes, ujj nélküli felsőrészt és szoknyát keresik. Letisztult fazonú, nem cicomázott darabokat választanak. A fátyol és a csokor tekintetében is az egyszerű szépségé a főszerep. Menyecskeruhák között keresett a bordó, hosszú és a kalocsai hímzéses, de a hagyományos pöttyös magyaros viseletre is van igény. A menyasszonyi ruhák kölcsönzése 30-tól 120 ezer forintig terjed, a menyecskeruháké 8–25 ezer közötti. A ruha megvásárlásakor az összegek duplájával számolhatunk.

A nyári esküvőknél kedvelt a szabadtéren felállított sátor és a félig nyitott-félig zárt helyszín. A Hotel Fagusban elsőként tavaly kötöttek így házasságot, idén összesen hét „kültéri" esküvőt tartanak. Az ilyen igényt a pároknak a házasságkötés előtt legalább két héttel kell jelezniük az anyakönyvvezetőnél. A kiszállás és az ünnepi szertartás díja 50 ezer forint plusz áfa.

Győrben régóta bevett szokás, és most már Sopronban is megoldható az anyakönyvvezető „kitelepülése.
– Győrben egyre divatosabb nyilvános helyszíneken, parkokban tartani az esküvőt – tudtuk meg Gidró Andrásné esküvőszervezőtől. – Egyre több sátorbérbeadó cég alapoz az ilyen jellegű rendezvényekre, és a kereslet is egyre élénkebb. Akik vendéglátóhely kerthelyiségét választják, sok helyen kis kápolna felállításával kedveskednek a tulajdonosok, ahol helyben mondhatja ki a pár a boldogító igent.

Gidró Andrásné azt is elmondta, a vőfély helyett inkább moderátort igényelnek az ifjú párok, aki levezényli az egész ceremóniát. – A hagyományos népies játékok javarészt kimentek a divatból, inkább a családtagok mondanak beszédet és a barátok „viszik a műsort". Ők állítják feladatok elé a vőlegényt és a menyasszonyt. A zenét többnyire a pár állítja össze, külön dalokat a bevonuláshoz, az anyakönyv aláírására és a szülők köszöntésére.

Nemcsak a menyasszonyi ruhában, de a torta színében is egyre népszerűbb a pasztellszín. Idén ismét visszaköszön a valódi emeletes torta, melyet a korábbi években a „csigalépcsőre" állított édesség helyettesített. – Az élő virág helyett marcipándíszítést választanak legtöbben – mondta el Harrer-Abosi Beatrix, a Harrer Cukrászda tulajdonosa. – A hófehéret ritkán kérik, helyette a halvány lila, barackszín és zöld árnyalatok a trendik. Húszezer forintból már kijön egy átlagos méretű, háromszintes esküvői torta. A vendégeknek szóló ajándékok terén újdonságnak számítanak az apró tüllzacskóba csomagolt cukorbevonatos mandulaszemek és linzerszívek, melyeket egy-egy szál virág mellé tesznek. A túldíszítettség helyett a szolid, visszafogott stílus vált elfogadottá. A nyári, szabadtéri esküvőkön a marcipánborítású helyett gyakran kérnek gyümölcstortákat is, de a csokiszökőkút bérlése (mely körülbelül tízezer forint) és a tűzijáték is népszerű.

Cziráki Viktória
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazánkban hiányzik a víziközmű-törvény

A vízi közművek privatizációja előtt törvényt kellene alkotni a tulajdonlásról, üzemeltetési… Tovább olvasom