Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Egyre több magyar tanul Ausztriában

Néhány év alatt majdnem duplájára nőtt az osztrák egyetemeken tanuló magyar diákok száma.

Míg 2004-ben még csak 1141-en, 2012-ben már 1916-an végezték tanulmányaikat Bécsben, Grazban és más osztrák városokban.

Az Ausztriában tanuló magyar hallgatókat összefogó Magyar Diákok Egyesülete - Verein Ungarischer Studierender friss adatai szerint a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a Bécsi Egyetem, ahol 2012-ben 146 magyar elsőéves kezdte el tanulmányait, de sokan jelentkeztek a gazdasági szakokat indító Wirtschaftuniversitat Wien és a Salzburgi Egyetem képzéseire is.

Az osztrák egyetemeken gyakorlatilag ingyen, 17 euróért tanulhatnak a külföldi hallgatók, a felsőoktatási intézmények elfogadják a magyarországi érettségit, nincsen hallgatói szerződés, és néhány szak kivételével még felvételizni sem kell.

Igaz, az első vizsgaidőszakban a rosszul teljesítőket kiszórják, ezért csak biztos németnyelv-tudással érdemes nekivágni. Egyre több érettségiző felvételizik külföldi egyetemre a vezető budapesti gimnáziumokból, van olyan iskola, ahol a végzősök több mint harminc százaléka tanulna tovább külföldön.

Semmi meglepő nincs benne, az 1984. évi 27. törvényerejű rendelet még érvényes. A Magyarországon kiadott régi érettségiket Magyarországon nem fogadja el az Oktatási Hivatal, sem az EMMI.

Hiába érvelnek a magyar állampolgárok, hogy bele van írva, hogy felsőoktatásban felvételi jelentkezésre jogosít, ha a fejlécre az van írva, hogy "képesítő". Ausztriában elfogadják az ilyen bizonyítványokat a felsőoktatásban a nemzetközi egyezmény alapján.

Forrás: burgenland.orf.at.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni Nyugdíjasegyetem: fogyasztók központban

Az ergonómiáról szóló előadással folytatódik a Soproni Nyugdíjasegyetem rendezvénysorozata kedden… Tovább olvasom