Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Egyre több az útlevéligénylés

Sopron - Jelentősen megnőtt a soproni okmányirodában az útlevéligénylések száma, ez is jelzi: javában tart az idegenforgalmi főszezon. Az útlevelet érdemes jóval indulás előtt megkérni, mert a sürgősségi ügyintézés a duplájába kerül.
Ha külföldre készülünk, gyakran az útlevelünket kell magunkkal vinnünk. Sokan csak az utolsó pillanatban veszik észre, hogy úti okmányuk már nem érvényes. Pedig érdemes megnézni a lejárat idejét jóval a vakáció előtt. A kérelmet célszerű az indulást megelőzően egy hónappal benyújtani, így az útlevél biztosan nem lesz akadálya utazásunknak.
A soproni okmányirodában az útlevél-ügyintézéssel kapcsolatos helyzetről Varga-Lazányi Iréntől érdeklődtünk.

– Az ügyfélforgalmunk jelzi, hogy javában tart a nyári utazási szezon, az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett az útlevéligénylések száma. Ha a kérelmező a várakozást szeretné elkerülni, azt tanácsoljuk, a www.sopron.hu honlapon kérjen időpontot. Lehetőség van sürgősségi ügyintézést is kérni, ennek a díja az általános illeték duplája.

– A soron kívüli eljárásnál az útlevél kiállítása 5 munkanap alatt történik – tájékoztatott az osztályvezető-helyettes.

Az ügyintézéshez magunkkal kell vinnünk a személyi igazolványunkat, vagy más, a személyazonosság igazolására alkalmas okmányt. A kiállításhoz kell továbbá a lakcímkártya, a régi útlevél, első útlevél kiállításánál a névviselés miatt a születési anyakönyvi és a házassági anyakönyvi kivonat. Gyermekek esetében szülői belegyezés vagy mindkét szülő jelenléte, válás esetén a gyermekelhelyezésről szóló bírói ítélet szükséges az ügyintézéshez.

Az eljárás illetékköteles, 5 évre igényelt okmánynál 6 ezer forintot, 10 évre igényeltnél 10 ezer forintot, 70 éven felüliek vagy gyerekek esetében 1500 forintot kell befizetni illetékként az okmányirodában átvett csekken. Az ügyintézés határideje 30 nap, de általában két héten belül elkészül az útlevél.

Utazás előtt időben ellenőrizni kell, hogy érvényes-e és meddig az útlevelünk. Fotó: Illusztráció
Utazás előtt időben ellenőrizni kell, hogy érvényes-e és meddig az útlevelünk. Fotó: Illusztráció

Jó tudni

Ha még érvényes az útlevelünk, utazás előtt akkor is érdemes megnézni, hogy mikor jár le. Sok helyen ugyanis nem elegendő az, ha csak az utazás időtartamára szól, Indonéziában, Indiában, Egyiptomban, Kínában és Thaiföldön a beutazást követő 6 hónapig, Jamaicában és az USA-ban pedig a visszautat követő 6 hónapig még érvényesnek kell lennie az útlevélnek ahhoz, hogy beengedjék az utast az országba. A Külügyminisztérium honlapján arról is tájékozódhatnak, mely országokba lehet személyi igazolvánnyal beutazni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lecserélték a biztonságiakat

Sopron - Lecserélte a soproni városházát védő és a portaszolgálatot is ellátó céget a jegyző. 2005… Tovább olvasom