Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Egyre több a légúti panasz

Sopronban és környékén a tavasz beköszöntével megsokasodott az allergiás megbetegedések száma.
– Az allergia nem más, mint a szervezet felfokozott immunreakciója – mondta dr. Fónay Károly, a soproni Erzsébet-oktatókórház osztályvezető főorvosa. – Általános tapasztalat, hogy amiként egyre erősebb környezetszennyezéssel, valamint étkezésünk során tartósító- és színezőszerekkel találkozunk, annál inkább sújtja-sújthatja szervezetünket az allergia okozta betegségcsoport, amely tulajdonképpen speciális állapotot takar. Egy-egy személynél a virágzások idején, illetve a környezeti ártalmakra létrejövő folyamatos vagy időszakonként fellépő orrdugulás, orrfolyás, könnyezés, netán asztmás nehéz légzés és más tünetek kivizsgálása a soproni kórházban 2–3 hetes előjegyzést igényel, szemben a 1,5–2 hónapos országos átlaggal.

A statisztikák szerint országos szinten a 16 év alattiak ötöde, míg a felnőtt korosztály 15 százaléka érintett allergiás panaszokkal. Allergiás eredetű asztmás megbetegedésben hazánk népességének 2–3 százaléka szenved.

Sopronban és vonzáskörzetében az allergológiai szakrendelésen nyilvántartott asztmás betegek száma tavaly megközelítette a hatszázat.

Az orr- és a szemnyálkahártya-panaszokkal négyszer annyian érkeztek. Fónay főorvos szerint évente növekszik az allergia ellen kezeltek száma, idén is ez várható. Kora tavasszal leginkább az éger-, a mogyoró-, a platán- és a nyírfa virágzása okoz problémát, a pázsitfűfélék és a gyomnövények allergizáló hatása később, de hosszabban és erősebben jelentkezik. A legagresszívebb allergén a júliusban, augusztusban virágzó parlagfű és a fekete üröm. S hogy a virágzások elmúltával az allergia megszűnhet-e? Akadnak olyan allergének – így a házipor, melynek fő allergénje az atkák ürüléke –, amelyek az arra hajlamos embereknél egész évben panaszokat idézhetnek elő.

– Lényeges, hogy a kivizsgálásra legalább 10–12 napos gyógyszermentes állapotban jöjjenek a páciensek – hiszen az előzetes kezelés elfedi a bőrreakciót. Amellett, hogy a kivizsgálás eredményeként a kiváltó okokat fölfedjük, gyógyszert írunk fel a betegnek, alapvető az allergiás panaszokat okozó allergén(ek) lehetőség szerint eliminálása, kiküszöbölése – hangsúlyozta a főorvos.

– Az allergikus tünetek enyhítésére a recept nélküli gyógyszerek egyhavi adagja 2200– 3000, ugyanez a mennyiség, ha háziorvosok vagy a szakrendelésen írják fel, 350–1000 forintba kerül – tudtuk meg dr. Herczeg Jánosné patikavezetőtől. – Az allergiával hozzánk fordulóknak többnyire orvosi kivizsgálást javaslunk. A recept nélkül kapható készítmények az akut allergiás panaszok csökkentését szolgálják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időseket károsítottak meg

Egy hét alatt a ómilliós zsákmányra tettek szert a Sopron környéki falvak házaiba besurranó… Tovább olvasom