Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Egyre több a kínai bolt Sopronban

A szerkesztőségünkbe érkező SMS-ek és olvasói levelek jelzik, egyre több a kínai üzlet Sopronban is.
Évről évre válik kietlenebbé az egykori Ikva Áruházzal szembeni parkoló, mely „fénykorában" valutázók Mekkája, háziállat-kereskedők törzshelye és a szalámi-pezsgő-paprika szentháromság bűvkörében mozgó osztrákok kedvelt bevásárlóhelye volt. Mára ez a csoda elmúlt.

Az osztrákok elmaradoztak, az egykori élelmiszerbolt helyén pedig kínai üzletet nyitott egy távol-keleti család, ingeket, női ruhát, cipőket és ezerféle apróságot árusítanak a szokásosnál jóval olcsóbban. Sopronban legalább egy tucat ilyen üzletet számolhatunk össze, de számuk folyamatosan nő. Az alacsony árakkal operáló kereskedők nem kis bosszúságot okoznak a „hagyományos" ruhaboltok tulajdonosainak.

„ Szomorúsággal tölt el, hogy kedvenc városom legszebb utcáján, a Várkerületen a könyvesbolt is ázsiai üzlet lett" – írta szerkesztőségünknek H. Józsefné, aki minden évben Budapestről érkezik Sopronba néhány napra. „Bíztam abban, hogy legalább itt, a Nyugat kapujában nem üti fel a fejét ez a hullám. Régen érdemes volt végigsétálni a belvárosban, nézegetni a kirakatokat. Ez mára a múlté, egyre több itt is a giccs."
Az ázsiai üzletek vásárlói persze másként látják.

A magyar ember ugyanis még mindig rendkívül árérzékeny, ezt használják ki az olcsó boltok. – Most csak egy pár harisnyát vettem, de gyakran vásárolok itt – mondja egy fiatal lány, kilépve a kínai bolt ajtaján. – Nem értem azokat, akik 1800–2000 forintért veszik meg az ilyesmit, én sose költenék egy ötszázasnál többet harisnyára. Minek tenném, hiszen ugyanolyan gyorsan kiszakad a drága is, mint az olcsó. Arról nem is beszélve, hogy olyan gyorsan változik a divat, hogy ha mindenből a márkásat venném meg, nem maradna pénzem.

Szerettük volna megszólaltatni néhány ázsiai üzlet tulajdonosát is arról, hogy miként találják meg régiónkban üzleti számításukat. Pk azonban mindannyian elzárkóztak a beszélgetéstől.

2006-tól magasabb lesz az importvám

Egy 2006. január elsejétől megváltozó jogi szabályozás szerint a távol-keleti importra az eddigieknél magasabb adókulcs vonatkozik majd, kérdés, ez miképpen változtatja meg a kínai üzletek piacon elfoglalt helyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háborognak a tanulóvezetők

Korábban bármelyik hétköznap lehetséges volt a jogosítvány megszerzéséhez rutinvizsgát tenni, egy új rendelkezés miatt csak hétfőn, kedden és csütörtökön van erre alkalom. Ennek oka, hogy jobbára győri főállású vizsgabiztosok előtt zajlik a próbatétel. Az utolsó felkészítő órám után legalább másfél, két hetet voltam kénytelen várni a rutinvizsgára- panaszolja egy vizsgázó. Tovább olvasom