Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Egyre kilátástalanabb helyzetben a tűzoltók

A ki nem fizetett túlmunkabérek, a kormányzati megvonások miatt egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek a tűzoltók. A soproni parancsnokságon már többen felmondtak.

Nem csupán Budapesten, hanem országszerte, így Sopronban is egyre nehezebb helyzetben vannak a tűzoltók. A havi alapbérük többségük esetében nem éri el a 90 ezer forintot.

– A nagycsaládos tűzoltótársaim egy főre jutó havi jövedelme harminc-negyvenezer forint. Könnyen látható, ekkora összegből nem lehet kijönni – mondta el a soproni Gyenge Koppány, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének országos választmányi tagja.

– Többen – bízva a Legfelsőbb Bíróság ítéletében, amely szerint jár a túlmunkapénz – hiteleket vettek fel. Ám összegszerűség tekintetében eddig csupán jogerős döntés született, így pénzt nem kaptunk. A kamatok pedig nőnek. A nehéz anyagiak miatt egyre többen vállalnak másod- és harmadállást. Ennek pedig az a következménye, hogy nem tudják kipihenni magukat, és fáradtan látják el a szolgálatot. A tizenharmadik havi bér és ennek kompenzációja megszűnt. Nem ritka az sem, hogy a tűzoltók élnek a kétszázezer forintig terjedő munkáltatói kamatmentes fizetéselőleg lehetőségével. Elszomorító azt látni: egyeseknek még a tűzifagyűjtést is el kell vállalniuk, hogy tudjanak mivel fűteni.

A fővárosban is demonstráltak: A hivatástudat élteti őket. A ki nem fizetett túlmunkabérek, a kormányzati megvonások miatt egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek a tűzoltók. Fotó: Magasi
A fővárosban is demonstráltak: A hivatástudat élteti őket. A ki nem fizetett túlmunkabérek, a kormányzati megvonások miatt egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek a tűzoltók. Fotó: Magasi

Gyenge Koppány hozzátette, a meglehetősen alacsony bérek miatt felmondanak a tűzoltók, és Ausztriában, vagy más – jobban fizető – munkahelyeken helyezkednek el. A korkedvezményes nyugdíj körüli hercehurca miatt a tapasztalt tűzoltók már nyugállományba vonultak. A kérdés az, hogy a fiatalok ilyen körülmények között meddig vállalják a szolgálatot.

A korkedvezményes nyugdíj körüli hercehurca miatt a tapasztalt tűzoltók már nyugállományba vonultak. Kérdés, hogy a fiatalok meddig vállalják a szolgálatot.
– A demonstráció lehetősége folyamatosan napirenden van – folytatta Gyenge Koppány. – Tavaly kétszer tartottunk ilyen megmozdulást. A sorozatos kudarcokba a tűzoltók kezdenek belefáradni, és már nem bíznak abban, hogy a demonstrációval eredményt lehetne elérni. A minisztériummal folytatott tárgyalások során elértük, hogy rendelet rögzítené a tűzoltóknak járó minimális cafeteria mértékét. A baj ezzel csupán annyi, hogy forrást nem rendeltek hozzá.

Olvasóink írták

 • 19. galler 2010. január 27. 15:02
  „köszi:)))”
 • 18. Dörgés 2010. január 27. 10:58
  „Bocs, galler. Igazad van, fáradtan és ingerülten írtam. Legközelebb átolvasom írásomat.
  XY24!
  Arany apám, gyere be és jelentkezz, de ne okádj le, ha hullát kell pakolni (ha szerencséd van, frisset és egyben van). És hajnali kettőkor riasztásra ugorj és légy a tűzoltó autón, és menj, ha kiértél egyben és nem nyírtál ki senkit menet közben, gyere be velem egy ismeretlen füsttel teli pincébe oltani. Ne lepődj meg, ha elesel, mert én húzni foglak a vízzel teli tömlővel együtt. De ha leesek a mélybe, te is velem jössz (vagy össze töröd magadat velem együtt, vagy megégsz, vagy a füst végez velünk). És ne nézz rám értelmetlenül, ha egy pb gázpalackot nyomok a kezedbe melegen, hogy vidd ki és hűtsd le. Gyomrod kifut a testedből a legkisebb pattogásra, durranásra, hátha akkor robban fel. És mikor kilépsz az épületből, a leeső ablaküveg és cserép vár téged. De ne legyen tele a gatyád, mert utána jöhetsz velem fel a kilencedikre, a bajba jutottat kell lementeni a kosarassal (IFA pedig a kedvencem volt, 44-es oldalszéllel).Balesetnél meg Te mondd a kislánynak, hogy édesanya csak alszik mellette szétnyílt fejjel. Tudod, attól, hogy mi tűzoltók mosolyogva visszaintünk, mikor valaki int nekünk. De az előbbieket túl kell élni egyben és sérülés nélkül, ha nem is ússzuk meg sérülés nélkül, hidd el, 25 év alatt összeszedünk annyit mind testileg, mind lelkileg, amit nem kívánok neked. Minden, amit láttál és éreztél, fel kell dolgozni, ha nem megy, lehet mindened rá megy, egészséged, családod. Ja és plusz mindenért felelsz. Mindenért, amit teszel, vagy nem teszel. Felelsz, ha összetöröd a 90 milliós tüo. szert, társaidért, felszerelésedért a bajba jutott személyekért. Ha nem megfelelően értékelsz egy jelzést, segélyhívást. Mindezt 92.000- 102.000 Ft-ért. Parancsot végre kell hajtani. Ha valami nem tetszik, FEL LEHET MONDANI!”
 • 17. galler 2010. január 26. 16:41
  „Dörgés! én tisztelem, becsülöm a tűzoltókat, mert tisztában vagyok vele, hogy minimum 75%-ban technikai mentést végeznek, és baleseteknél a szerencsétlenül jártakat, rosszabb esetben hullákat, húzni, vonni, kivágni....... hát nem egy álommunka.
  szóval, jól szóltál, jól szóltál!
  de.
  mikor unalmas szolgálati óráidat töltöd, és szerencsére nem történik semmi baj, baleset, amihez kivonulhatnál, esetleg lapozgathatnád egy kicsit a helyesírási szótárt....”
 • 16. Dörgés 2010. január 25. 14:46
  „XY24! Arany apám gyere be és jelentkezz, de ne okádj le, ha hullát kell pakolni (ha szerencséd van, frisset és egyben van). És hajnali kettőkor riasztásra ugorj és légy a tűzoltó autón és menny, ha kiértél egyben és nem nyírtál ki senkit menet közben, gyere be velem egy ismeretlen füsttel teli pincébe oltani. Ne lepődj, meg ha elesel, mert én húzni foglak a vízzel teli tömlővel együtt. De ha leesek a mélybe, te is velem jössz (vagy össze töröd magadat velem együtt vagy megégsz, vagy a füst végez velünk). És ne nézz rám értelmetlenül, ha egy pb gázpalackot nyomok a kezedbe melegen, hogy vidd ki és hűtsd le. Gyomrod kifut a testedből a legkisebb pattogásra, durranásra, hátha akkor robban fel. És mikkor ki lépsz az épületből a leeső ablaküveg és cserép vár téged. De ne legyen tele a gatyád, mert utána jöhetsz velem fel a kilencedikre a bajbajutottat, kell le menteni a kosarassal (IFA pedig a kedvencem volt, 44-es oldalszéllel). Balesetnél meg Te, mond a kislánynak, hogy édes anya csak alszik mellette szétnyílt fejel. Tudod, attól hogy mi tűzoltók mosolyogva visszaintünk, mikor valaki int nekünk. De az előbbieket túl kell élni egyben és sérülés nélkül, ha nem is ússzuk meg sérülés nélkül, hidd el 25 év alatt, összeszedünk annyi mind testileg mind lelkileg, amit nem kívánok neked. Minden, amit láttál és éreztél, fel kell dolgozni, ha nem meggy, lehet mindened rá meggy egészséged, családod. Ja és plusz mindenért felelsz. Mindenért, amit teszel vagy nem, teszel. Felelsz, ha összetöröd a 90 milliós tüo. szert, társaidért, felszerelésedért a bajba jutott személyekért. Ha nem megfelelően értékelsz egy jelzést, segélyhívást. Mindezt 92.000- 102.000 Ft-ért. Parancsot végre kell hajtani. Ha valami nem tetszik, FEL LEHETT MONDANI!”
 • 15. tűzmanó 2010. január 22. 20:25
  „XY24! Nézz utánna a jogszabálynak, mert amit leírtál az van abban is. Akik 40 évesen mentek nyugdíjba, azok egy régi törvény miatt tehették meg. A jelenlegi pont azt írja, amit javasolsz.”
 • 14. XY24 2010. január 22. 09:00
  „Szerintem a tűzoltóknak, rendőröknek , határőröknek maximum 5 év korkedvezményt szabadna adni.
  Azaz 65 helyett 60 évesen menjenek nyugdíjba.
  Az építőiparban jóval több halálos kimenetelű baleset van mégsem mehetnek 40 évesen nyugdíjba
  a kőművesek.”
 • 13. tódi 2010. január 21. 11:33
  „A tűzoltót aki a tüzet oltja - fizessék meg - mert ő megérdemli !
  De az aktatologatók vessék le az egyenruhát .
  Az irodába teljesen felesleges .
  És még tűzoltónak hiszik magukat. Igazatok van tűzet csak az öngyújtón látnak.”
 • 12. TGX 2010. január 20. 11:50
  „Egy kutatás szerint az emberek többsége a Mentősökben,Tűzoltókban bízik.
  Jó lenne ha a bérük is tükrözné ezt az országos bizalmat.Teljesen igaza van aki azt mondja,hogy a főnökeik fizetését meg lehet nézni és nem kéne átlagot vonni egy vonulós tűzoltóéval.Nézzék meg a főnökeiket akik cégautóval maszekolnak,na tőlük senki nem sajnálja??Ha valaki irigyli a vonulós állomány bérét jöjjön be és próbálja ki magát,vagy próbáljon megélni és családot fenntartani esetleg még törleszteni ennyi pénzből.
  Nekik is valami komolyabb megmozdulás kellene.Elkeserítő ez az egész de sajnos míg a vezérek a sáját zsebeiket tömik addig sajnos se tűzoltónak se civil munkásnak nem fog jutni. Max..fájdalom.Nahát ebbe kéne egymást segíteni,hogy ezt eggyütt megakadályozzuk.De míg nem állunk egymás mellé ez is nehéz lesz.Esetleg közösen kisöpörni az élősködőket.ERŐT EGÉSZSÉGET és további kitartást.”
 • 11. Sophia 2010. január 19. 19:54
  „Szégyen!!!A semmirekellő politikusoktól át kéne csoportosítani a fizetéseket ezzel segítve a tűzoltók bérezését.Tudom,álom,álom...!!!”
 • 10. Dörgés 2010. január 19. 18:41
  „Megyei, országos szinten egy vonulós tűzoltóra (Sofőr, szerkezelő, beosztóra) jut egy irodista (katasztrófavédelmis), aki nyolc órára íróasztal mögül keres kétszer annyit (vagy többszörösét) mint aki mindent csinál, takarít, mosogat, fest, kőművesedik, ja és igen riasztás esetében vonul. Tűzbe megy, sérültet ment v. vagyont, jégcsapot ver le, vihar kárnál felmászik a viharba a bádogot levenni, balesetnél sérült, vérző embert emel ki, holttestet szed össze, lehet nem friss pár napos, hetes. Mind ezt 24 órában, szolgálatban, nem otthon a családdal. És a beosztott állomány fizetését össze adják a katasztrófa védelmis fizetéssel így jön ki jó tűzoltó fizetés. Ami nem elég a csekkek feladására és a mindennapi megélhetéshez.
  Ezt a civilek nem igen látják, de az irodisták meg elfordítják inkább a fejüket. És elbújnak a TŰZOLTÓK mögé.”
 • 9. c7 2010. január 19. 18:13
  „Mennyi egy zsarú /volt hatáör/ nyugija 39-40 évesen 140000ft ja osztrákba mennek "dolgozgatni" és csak 5-6eurot kapnak órabérbe kihasználnak bannünket mondják.
  Mitis keres a tüzotó és a mentös doki? Talán a ?????”
 • 8. FREDDY/S 2010. január 19. 17:42
  „Akkor a pénz megvan, csak tisztességesen kellene elosztani, nemde...”
 • 7. Csetneky 2010. január 19. 17:25
  „A 6. hozzászólónál van az igazság! Átlagban biztosan nem jön ki annyira kevésre a tűzoltók, rendőrök stb. bére, hogyha beleszámoljuk a budapesti és a megyei, meg persze a városi vezetők bérét is, akik a például a tűzoltók esetében tüzet csak otthon látnak, a kandallóban. Ha egy netto 500 ezret kereső vezetőre jut 3 netto 100 ezret kereső - valódi munkát végző - dolgozó, akkor a négy embernek átlagban netto 200 ezer a fizetése. Az meg már nem is olyan rossz. Na, ezen kellene sürgősen változtatni!”
 • 6. habanyag 2010. január 19. 17:11
  „Manapság mindenkinek rossz,mármint aki kétkezi mukából él azoknak biztos. A tűzoltóságoknál is vannak kimagasló tiszti és főtiszti fizetések beosztástól függően.Rendőrség,mentők bv. dettó. A kimagasló bérek árnyékában a nagy többségé szinvonalon alluli. De ez van. Idézek"fel lehet mondani"”
 • 5. FREDDY/S 2010. január 19. 16:33
  „A munkanélküli dolgozókkal akkor már nem is kell foglalkozni, nemde...”
 • 4. polgmester 2010. január 19. 16:11
  „Az bíztos,hogy a tűzoltók munkája nem csak a tűzzel van összefüggésbe!Különféle mentési munkák:baleset,vi-
  har,árvíz,karambol,vagy különböző baleseteknél a mentési munkák,stb.Ezek a mentési munkák a baleseteknél
  azért mindenkinek a gyomra nem veszi be!A tűzoltóknak meg el kell fogadni ezt is!Ennyi fizetést?Miért nem támogatják az önkormányzatok őket? Nem csak a saját jobb,és jobb létükkel kellenene törődni az íróasztal mellől,hanem a TŰZOLTÓK,MENTŐK,RENDŐRÖK,stb.megélhetésével is! Igen is meg kell nekik adni a megfelelő bért!!!
  Kívánok nekik sok sikert!”
 • 3. Reális 2010. január 19. 13:16
  „Szégyen!”
 • 2. Andersen 2010. január 19. 12:33
  „A tűzoltók és a mentősök helyzete az ország szégyene!”
 • 1. naplopo 2010. január 19. 09:44
  „Elszomorító a hír, a tűzoltók mellett vagyok, de aki írta annak üzenném, h elég gáz, h 3x írta le pár soros cikkben, h Gyenge Koppány. Én nem tudok írni cikkeket, de nekem nem is ez a szakmám......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Puhl a 4. az IFFHS örökrangsorában

Puhl Sándor holtversenyben a negyedik a játékvezetők örökranglistáján az IFFHS összeállítása… Tovább olvasom