Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Egyre kevesebb táviratot küldünk

A jövő év elejétől megszűnik a táviratfeladás lehetősége Ausztriában. Nálunk marad a telegram.
Jövő év január elsejétől megszűnik a távirat Ausztriában, miután a Telekom Austria megszünteti távirat-felvételi szolgáltatását a határokon belüli címekre is. Az utóbbi években ugyanis az e-mailek és az SMS-ek térhódítása annyira erős volt, hogy manapság havonta már kevesebb mint tízezer táviratot adnak fel Ausztriában.

– Magyarországon úgy tudom, nincs napirenden a távirat megszüntetése – tájékoztatta a Kisalföldet Foki Gábor, a soproni 1. számú posta vezetője, a Magyar Posta Rt. területi igazgatóságának munkatársa. A postavezető hozzátette: hazánk sem kivétel a táviratforgalom általános csökkenése alól. Sopronban manapság tíz-egynéhány táviratot vesznek fel a posta munkatársai és körülbelül ugyanennyit kézbesítenek ki. A levéltávirat első oldala 880, a többi 140 forintba kerül. Nálunk elsősorban dísz- és gyásztáviratokat küldenek, ennek felára 90 és 320 forint között mozog. A telegramot a posta hat órán belül kézbesíti ki, lehetőség van azonban sürgős távirat feladására is, amelyet felár megfizetése mellett négy órán belül kivisznek.

Ezt a tendenciát támasztják alá a Magyar Posta Rt. hivatalos számai is. Amíg 1992-ben közel nyolcmillió táviratot kézbesítettek idehaza, addig tavaly már csak 440 ezret. Helyette viszont több millió SMS és e-mail hagyja el telefonjainkat és számítógépeinket és ez a magán-levélforgalmon is érezteti hatását. A posta adatai szerint csupán a hivatalos levelek száma növekszik.

Az első távirat

Az első táviratot hazánkban 1847-ben adták fel. 1913-ban már évente 23 millió sürgönyt adtak fel az ország területén, majd kisebb visszaesés volt érzékelhető a telefon és a telex terjedésének hatására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a bérlakásokat

Ünnepélyesen átadták a Táncsics utca 17. szám alatti önkormányzati bérlakásokat tegnap. A huszonhat lakásos társasház 232 millió forintból épült fel, a nyertes pályázók többsége már augusztusban beköltözhetett új lakásába. – Hatalmas igény mutatkozott a lakásokra, hiszen a huszonhat otthonra több mint 130 pályázat érkezett- mondta Walter Dezső polgármester. Tovább olvasom