Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Egymilliót kaszáltak a trükkös csalók

Sopron - Rokonának hitte egy idős asszony azt a telefonálót, aki pénzt kért tőle. Jóhiszeműen meg is duplázta az összeget, de később rájött, becsapták.

Ismét hallatnak magukról a trükkös csalók Sopronban. Most is hasonlóképpen jártak el a csalók: telefonon úgy mutatkoztak be egy idős hölgynél, mintha rokonok lennének.

– Valószínű, hogy olyan valaki hívhatott fel, aki ismerhet, hiszen a számom nem is szerepel a telefonkönyvben – kezdte történetét az asszony, akitől ötszázezer forintot kért a ˝rokona˝, s akinek – ˝barátján˝ keresztül – végül is egymillió forintot adott oda. – Így utólag belátom, szamár voltam: a telefonban a tegeződős köszöntés után azt kérdezte az illető: ˝Nem ismersz meg?˝ Aztán még én vágtam rá: ˝Te vagy az?˝ Egy rokonra gondoltam, akinek kicsi gyermekei vannak. Ekkor pendítette meg, ötszázezer forintra lenne szüksége, a másik félmilliót mástól fogja kölcsönözni. Meg sem kérdeztem, mire kell neki. Csak az járt a fejemben, hogy a rokonom megszorult, s hát kihez forduljon segítségért, ha nem a hozzátartozójához? Felajánlottam neki, ne kérjen idegentől, inkább adok neki egymillió forintot. A pénzért a barátját küldte, akinek át is adtam az összeget. Aztán lefeküdtem pihenni, s mikor felébredtem, az első nagy segíteni akarás felbuzdulása után kételyek kezdtek el motoszkálni bennem. Felhívtam a rokonomat – akinek hittem a telefonálót –, akkor derült ki, ők nem kerestek engem, idegenek károsítottak meg, visszaéltek jó szándékommal. Igyekszem túltenni magam a történteken, s örülök, hogy nem esett bajom, csak a pénzem úszott el.

– Csalás megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen – közölte Kuntzné Kékesi Éva, a rendőrkapitányság sajtóreferense. – A személyleírás alapján nyomozunk egy mintegy 190 centiméter magas, sovány testalkatú, keskeny arcú, barna hajú, megnyerő modorú fiatalember után, aki a pénz átvételekor sötét farmert és sötét pólót viselt. A rendőrség kéri – főként az időseket –, ne dőljenek be az ilyen telefonos trükköknek.


A telefonban a tegeződős köszöntés után azt kérdezte az illető: ˝Nem ismersz meg?˝ Aztán még én vágtam rá: ˝Te vagy az?˝ Egy rokonra gondoltam, akinek kicsi gyermekei vannak. - mondta a csalás áldozata

 

Olvasóink írták

 • 14. 1soproni 2009. szeptember 09. 11:51
  „13 neuhauser!

  Nálunk sose mentek így a dolgok. Még egyszer sem kértünk pénzt a mamától. Csak hát egy 88 éves özvegy asszony mindent megtenne a fiáért, főleg ha a másikat már elveszítette...”
 • 13. neuhauser 2009. szeptember 09. 10:24
  „12. Adeleida: de! igazad van.

  11. 1soproni: nem akarnék személyeskedni, de nálatok életszerű az, hogy az édesapád TELEFONON kér az anyukájától irdatlan nagy összeget (nekem a százezres tételek nagy összegek) és a haverját küldi érte? ráadásul nem Columbia-ban ül előzeteseben és óvadékra kell, hanem egy autót akar lecserélni (nem emlékszem pontosan az indokra). Szóval érted, akkor nem a 88 éves mamádban a hiba, ha nálatok máskor is így mennek a dolgok...

  9. egysoproni_: van némi igazság az írásodban, de akkor is ráterhelem a felelősség nagy részét a családokra”
 • 12. Adeleida 2009. szeptember 09. 09:41
  „A rendőrségnek talán érdemes volna egy olyan felmérést is készíteni, ahol ez a csaló sikertelenül próbálkozott. Hiszen valószínűleg többször fut zsákutcába...
  A lakosság figyelmének a felhívásán kívül, jelentkeznie kellene azoknak is, akik elutasították ennek az egyénnek a kérését! Nem? :-S”
 • 11. 1soproni 2009. szeptember 09. 08:42
  „10. Filtec!
  A hívások mobilszámról érkeznek. Többet sajnos nem tudtam kideríttetni :(

  9. egysoproni_!
  "Vagy ha már ugyis rég látott rokon TE VAGY AZ...? rokon akkor kérhette volna, hogy látogassa meg a nénit és ne ismerőst küldjön a pénzért."
  A hivatkozott korábbi esetnél a nagymamám a sértett. A "TE VAGY AZ" az apukámra vonatkozott, aki 2-3 naponta megfordul a mamámnál. 88 évesen sajnos ő is hiszékeny. A "miért olyan furcsa a hangod a telefonban?" kérdésre annyi volt a válasz, hogy "kicsit megfáztam".”
 • 10. Filtec 2009. szeptember 08. 22:17
  „ 
  Melyik számról hívták a nénikét?

  Ha telefonfülkébőll, akkor OFF.
   ”
 • 9. egysoproni_ 2009. szeptember 08. 18:30
  „Amikor a barát oda,ment pénzért meg sem kérdezte a néni, hogy Juliska meg y gyerekei hogy vannak? Fel se merült vajon benne, hogy talán neki kellene elvinnie? Vagy ha már ugyis rég látott rokon TE VAGY AZ...? rokon akkor kérhette volna, hogy látogassa meg a nénit és ne ismerőst küldjön a pénzért. Annyi és annyi ilyen és hasonló eset történik és mégsem tanulnak belőle. Persze, mert a híradások meg az újságok helyett Esmeraldát meg Barátok köztet néznek ahelyett, hogy tájákozódnának az élet dolgairől ha esetleg az elmült 60 - 70 - 80 évben nem hallottak volna valamit vagy nem jöttek volna rá maguktól. Hülyeségekről pletykálni a legkönnyebb, legkönnyeb elmenni napi 2x a templomba és kibeszélni terka nénit, hogy a szem felszaladt a harisnyáján meg a Bözsinek új kalapja, de nem is áll neki jól. Félreértés ne essék, én sem csak a híreket nézem a tv-ben, vallásos is vagyok, de az apróbb hülyeségek és szórakozás mellett odafigyelek bizonyos más egyéb dolgkra is.”
 • 8. neuhauser 2009. szeptember 08. 18:11
  „Azért az elgondolkodtató, hogy pont olyanokat szemelnek ki mostanában, akiknél nem 1-2-10 meg 20ezer pénz lapul a párnacihában-kávésdobozban, hanem százezrek-milliók...
  Meg ne haragudjon a néni, de se rokona, se ismerőse nincs, aki eltanácsolná az otthoni ágy-betéttől?
  Ja, tudom, bankokat meg ki szoktak rabolni...
  Persze van néha meglepetés, mikor egy haláleset után csinos összegek kerülnek elő a kredencben lapuló Váncza receptes könyv mögül és senki se hitte volna Kati néniről...de ezért legyünk észnél mi utódok és figyeljünk jobban az öregeinkre... meg az örökségünkre §;)”
 • 7. Adeleida 2009. szeptember 08. 17:21
  „3. 5. 6.
  No Comment...
  Bele sem gondolnak, hogy ők is lesznek idősek, s talán ezzel együtt naívak, hiszékenyek és segítőkészek...

  A feladat az, hogy megállítsuk azokat akik kihasználják ezt, nempedig hogy minősítsük az alapvetően ezekkel az emberi tulajdonságokkal még bíró embertársainkat!”
 • 6. Csetneky 2009. szeptember 08. 16:57
  „Mi a hölgy telefonszáma? Hátha van még felesleges pénze :)

  Ilyen állampolgári agykapacitás mellett sajnos megint lesz némi esélye az Mszp-nek.”
 • 5. egysoproni_ 2009. szeptember 08. 15:29
  „A károsult akkor is egy ostoba volt ez a véleményem!
  "... a telefonban a tegeződős köszöntés után azt kérdezte az illető: ˝Nem ismersz meg?˝ Aztán még én vágtam rá: ˝Te vagy az?˝..."

  Te vagy az? Hát perzse, hogy én, ki más? Erre a Te vagy az...? kérdésre lehet mást válaszolni?”
 • 4. 1soproni 2009. szeptember 08. 14:53
  „Azért hibáztatom a rendőrséget, mert arra nem képes időben, hogy a környékbeli boltok kamerafelvételeit bekérje, hátha nem egy mindenkire illő leírás alapján kell keresni a tettest...”
 • 3. AstarothZ 2009. szeptember 08. 11:26
  „A hölgy meggondolatlanul és ostobán, ÖNSZÁNTÁBÓL (!) adta oda a pénzét egy idegennek! 1., Te ezért a rendőrséget hibáztatod?”
 • 2. TancsKaszabell 2009. szeptember 08. 11:15
  „Meg sok ember esze sem !
  Oda kell figyelnünk egymásra de idős rokonainkra mindenképpen több figyelmet kell fordítanunk!
  Szükség van a mefgelőzési munka intenzitásának és mélységének növelésére.Ez nem csak a rendőrség dolga,nem bizony !”
 • 1. 1soproni 2009. szeptember 08. 09:03
  „Hát igen, az említett régebbi ügyben még mindig semmi fejlemény...
  Nem nagyon vannak helyükön a rend őrei :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kismartonban emlékeztek

Hans-Dietrich Genscher egykori német alkancellár, külügyminiszter osztrák, német és magyar politikusok és meghívott vendégek előtt mondott köszönetet a magyaroknak, hogy húsz éve megnyitották a határt a keletnémet menekülők előtt. Tovább olvasom