Kisalföld logö

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Egymilliós ügyvédi megbízás

Irodát nyit Sopronban az a fővárosi ügyvédi közösség, akivel a képviselő-testület egy évvel meghosszabbította a havi egymillió forintos megbízási szerződését.
Irodát nyit Sopronban az a fővárosi ügyvédi közösség, akivel a képviselő-testület egy évvel meghosszabbította a havi egymillió forintos megbízási szerződését. Az ellenzék és a soproni jogászok többsége hiába kritizálta a budapestiek ajánlatát.

Az ellenzék nemtetszésének ellenére egy évvel meghosszabbította szerződését egy fővárosi ügyvédi irodával a soproni szocialista többségű képviselő-testület. A Szalma, Ferenczi és Partnerei Ügyvédi Irodának havi egymillió (pontosan: 800 ezer plusz áfa) forintot fizet a önkormányzat Sopron peres ügyei képviseletére és a jogi tanácsadásra. A jobboldal sokallta az összeget, mondván, a hivatal jogi irodája is tökéletesen el tudja látni a feladatot, ráadásul joggal sértődnek meg, s féltik piaci pozícióikat a város tapasztalt, helyi jogászai. A fővárosi munkaközösség ráadásul irodát is nyit a Széchenyi téren. A történet azonban többről szól, mint ügyvédek vetélkedéséről...


Lezárta a Globex-ügyet

A budapesti iroda neve ismerősen csenghet a soproniak fülében: dr. Szalma Miklós volt az, aki sokéves huzavona és már-már kétségbeesett erőfeszítés-sorozat után sikerrel le tudta zárni a Globex-ügyet.
– Amikor a Globex-ügy képviseletével megbíztuk dr. Szalmai Miklóst és társait, egyben az önkormányzat más peres ügyeinek vitelére is megbízást kaptak – emlékszik vissza Kalmár István alpolgármester. – Két éve zökkenőmentes ez a kapcsolat, amikor szükségünk van rá, jogi tanácsot adnak. Azóta nem emelték a díjukat és sikeresen képviselték ügyeinket. Tekintélyes irodáról van szó, melynek ügyvédei jártasak gazdasági és önkormányzati ügyekben, több településsel is szerződéses viszonyban állnak – indokolta a döntést a politikus. – Az iroda akkor sem nyújt be további, sikerdíjas számlát, ha százmilliós pert nyer Sopronnak. A közeli hetekben pedig irodát is nyit a városban, amelyet helyi jogász vezet majd dr. Cserichné dr. Gyovai Judit személyében – sorolja tovább érveiket az alpolgármester.

A hivatal nem vesztett pert

Mindennek ellenére felmerülhet a kérdés: megér-e Sopronnak havi egymilliót ez a jogi védelem akkor, amikor az önkormányzatnál is képzett szakemberek dolgoznak? A négyfős jogászcsoport vezetője, dr. Homoky Tünde nem helyezkedik szembe a politikai hatalom érdekeivel, nem is kritizálja döntésüket. Azt viszont sokan tudják a hivatalban, hogy 2000 óta az általuk vitt perekből, melyek közül 25 már lezárult, egyet sem vesztettek el...

Országos hálózat

– A soproni iroda megnyitása többről szól, mint az önkormányzat képviseletéről. Ez számunkra főleg informatikai kérdés – árulta el megkeresésünkre dr. Szalma Miklós. Válaszával sikerült is meglepetést okoznia, hiszen erről a városházi döntés során nem esett szó. (Talán azért nem, mert a fővárosi irodát nem képviselték a közgyűlésen.) Dr. Szalma Miklós a Kisalföldnek elmagyarázta: cégük integrált informatikai rendszer fejlesztésével is foglalkozik, amelynek az a célja, hogy az ügyvédek azonos elvek alapján, közös nyilvántartással dolgozzanak. Az ügyvédi iroda speciális hálózatot épít ki az országban, s ennek első állomása lesz Sopron, ahol osztrák ügyfeleiket is ki tudják majd szolgálni.

Kihúzott méregfog

A tervek szerint januárban nyíló új iroda vezetését soproni jogászra bízták a fővárosiak. Dr. Cserichné dr. Gyovai Judit határozottan leszögezte: a megbízás számára szigorúan szakmai feladat. Kihívás, hiszen számos olyan szolgáltatása, elektronikus ügyintézése lesz az irodának, ami már a jövőt idézi. Persze hozzá is eljutottak a negatív hangok, de az ügyvédnő úgy gondolkodik: „Profi ügyintézést, magas színvonalú, modern ügyvédi munkát várnak el tőlünk, s ha ezt megvalósítjuk, ezzel csak jót teszünk a városnak."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenöt pincét törtek fel egy éjszaka

Sopronban a Széchenyi tér egyik háztömbje tizenöt pincéjét törték fel ismeretlenek. Szinte mindent… Tovább olvasom